REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Protesto akcijos Graikijoje (nuotr. SCANPIX)

JAV vadovas Barackas Obama antradienį paragino Vakarus saugotis „primityvaus“ nacionalizmo suklestėjimo.

23

JAV vadovas Barackas Obama antradienį paragino Vakarus saugotis „primityvaus“ nacionalizmo suklestėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį raginimą B.Obama paskelbė pradėjęs savo paskutinę prezidentinę užsienio kelionę, per kurią stengiasi nuraminti JAV sąjungininkes, susirūpinusias dėl netikėtos Donaldo Trumpo pergalės rinkimuose.

REKLAMA

Per vizitą Graikijoje kadenciją baigiantis JAV lyderis pabrėžė, kad NATO yra „gyvybiškai svarbi“ JAV saugumui bei klestėjimui, ir sakė, kad Amerikai yra naudinga stipri ir vieninga Europa. Šie jo žodžiai buvo skirti šalims, kurias išgąsdino D.Trumpo pasisakymai rinkimų kampanijos metu apie transatlantinius ryšius.

Po virtinės Vakarų pasaulį sukrėtusių populistų laimėjimų šiais metais, pradedant „Brexit“ šalininkų stovyklos pergale referendume Didžiojoje Britanijoje ir baigiant netikėtu praėjusio savaitės D.Trumpo triumfu, B.Obama Atėnuose ragino nepasiduoti skaldantiems instinktams.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėtume saugotis tam tikro primityvaus nacionalizmo, etninės tapatybės ar tribalizmo, kai kalbama apie „mus“ ir „juos“, suklestėjimo“, – sakė B.Obama.

“Žinome, kas nutinka, kai europiečiai pradeda burtis į skirtingas stovyklas… XX amžiuje liejosi kraujas“, – sakė prezidentas ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos taip pat skausmingai suvokia „mūsų suskirstymo rasės, tikėjimo ar etninės kilmės pagrindu“ pavojus.

Europos šalis, ypač jos rytines valstybes, esančias šalia Rusijos įtakos zonos, privertė smarkiai sunerimti D.Trumpo išsakytos abejonės dėl beveik 70 metų senumo Vašingtono saugumo garantijų. Rinkimų kampanijos metu respublikonas sakė, kad Amerika turėtų gerai pamąstyti, ar ginti savo NATO sąjungininkes, jei šios nepadidins išlaidų gynybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama pabrėžė, kad transatlantiniai ryšiai yra „mūsų abipusio saugumo ir gerovės kertinis akmuo“, kad ir kas dirba Baltuosiuose rūmuose.

„Tiek demokratų, tiek respublikonų administracijos pripažįsta, kad NATO yra gyvybiškai svarbi“, – sakė prezidentas.

Tuo metu, kai B.Obama atskrido į Atėnus, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, jog yra tikras, kad D.Trumpas „laikysis visų Vašingtono įsipareigojimus Šiaurės Atlanto aljansui – nes stipri NATO yra svarbi ne tik Europai, bet ir Jungtinėms Valstijoms“.

Alternatyva taupymui

B.Obama per susitikimą su Graikijos ministru pirmininku Alexiu Tsipru gyrė Graikiją už „išskirtinę užuojautą“ šimtams tūkstančių į Europą plūstančių migrantų.

REKLAMA

Daugiau nei 800 tūkst. migrantų pernai kirto Graikiją keliaudami į turtingesnes Vakarų Europos valstybes. Kai vadinamojo Vakarų Balkanų maršruto šalys anksčiau šiais metais uždarė savo sienas, Graikijoje įstrigo apie 60 tūkst. migrantų.

Graikijos lyderiai siekia užsitikrinti naują JAV pagalbą, kuri padėtų Atėnams sumažinti milžinišką valstybės skolą. Už tokią priemonę aktyviai pasisako Tarptautinis valiutos fondas, tačiau tam nepritaria didžiausia Europos skolintoja Vokietija.

B.Obama, trečiadienį Vokietijoje susitiksiantis derybų su kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos lyderiais, sakė, jog sieks, kad Graikijai būtų suteikta pagalba.

REKLAMA

„Savo kreipimesi į likusią Europą aš vėl pabrėšiu mūsų požiūrį, kad vien tik taupymu negalima sukurti gerovės“, – sakė prezidentas A.Ciprui.

Pasak B.Obamos, netgi su struktūrinėmis reformomis „sunku įsivaizduoti kažkokią reikalingą augimo strategiją be tam tikro skolos mažinimo mechanizmo… nors politiškai tai yra sunku“.

Protestų neišvengta

Dėl B.Obamos dviejų dienų vizito Atėnų centre buvo sustiprintas saugumas, gatvėse dislokuoti tūkstančiai policininkų ir oficialiai uždrausta rengti demonstracijas sostinės rajonuose, kur numatyti Amerikos vadovo susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policininkams teko panaudoti ašarines dujas ir kurtinamąsias granatas prieš maždaug pustrečio tūkstančio demonstrantų minią, kai ši pabandė prasiveržti pro užtvaras ir pajudėti miesto centro link. Kai kurie demonstrantai laikė plakatus su užrašais, smerkiančiais JAV „imperializmą“ ir vadinančiais B.Obama „non grata“ (nepageidaujamu).

Daugelis graikų įtariai žiūri į Jungtines Valstijas, padėjusias praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje Graikijoje įsitvirtinti represinei diktatūrai. Be to, kai kurios profesinės sąjungos, kairiųjų ir anarchistų judėjimai smerkia JAV dalyvavimą karuose Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA

Keli šimtai protestuotojų tikriausiai buvo iš Graikijoje aktyviai veikiančio anarchistų judėjimo, naujienų agentūrai AFP nurodė policija.

Imtis griežtų saugumo priemonių dėl B.Obamos vizito paskatino praėjusią savaitę įvykęs incidentas, per kurį užpuolikai sviedė granatą į Prancūzijos ambasadą Atėnuose. Per šį išpuolį buvo nesunkiai sužeistas policijos pareigūnas. Atsakomybę už ataką prisiėmė kraštutinių kairiųjų judėjimas – Revoliucinės savigynos organizacija.

Po apsilankymo Vokietijoje B.Obama baigs savo kelionę Peru, kur dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo forumo (APEC) viršūnių susitikime. Čia numatytas JAV lyderio susitikimas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų