REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Integralios paslaugos – tai profesionali pagalba, orientuota į senyvo amžiaus žmonių, neįgaliųjų bei šiuos asmenis prižiūrinčių šeimos narių patogumą. ES lėšų dėka vykdomi projektai teikia kombinuotas nemokamas slaugos ir dalinai mokamas globos paslaugas namuose. Darbo dienomis, kol sunkiai sergančių asmenų artimieji dirba, į namus atvyksta profesionalūs specialistai, kurie pasirūpina visomis paciento reikmėmis. Pacientai džiaugiasi, kad tai jiems padeda likti savo namų aplinkoje bei artimųjų apsuptyje.

Integralios paslaugos – tai profesionali pagalba, orientuota į senyvo amžiaus žmonių, neįgaliųjų bei šiuos asmenis prižiūrinčių šeimos narių patogumą. ES lėšų dėka vykdomi projektai teikia kombinuotas nemokamas slaugos ir dalinai mokamas globos paslaugas namuose. Darbo dienomis, kol sunkiai sergančių asmenų artimieji dirba, į namus atvyksta profesionalūs specialistai, kurie pasirūpina visomis paciento reikmėmis. Pacientai džiaugiasi, kad tai jiems padeda likti savo namų aplinkoje bei artimųjų apsuptyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kretingos socialinių paslaugų direktorė Beruta Dirvonskienė pastebi, kad šių paslaugų dėka žmogus yra visapusiškai prižiūrėtas – specialistai atvyksta pagal poreikį ir gali teikti pačias įvairiausias paslaugas. Slaugytojų padėjėjai perriša žaizdas, nuprausia, pakeičia sauskelnes, paguldo žmogų ryte ir vakare. Socialiniai padėjėjai gamina maistą ir tvarko aplinką. Komandoje yra net kineziterapeutas, kuris gydytojui nustačius poreikį, teikia reabilitacijos paslaugas atvykęs į namus. Pašnekovės teigimu, norint gauti šias paslaugas galima kreiptis į socialinės paramos skyrių tiesiogiai arba prieš tai pasitarti su šeimos gydytoju. Svarbiausias kriterijus yra, kad asmeniui būtų nustatytas specialusis slaugos poreikis.

REKLAMA

Senyvo amžiaus žmonės nori pagalbos namuose

Pasak Pasvalio rajono paslaugų ir užimtumo centro pagyvenusiems ir neįgaliesiems direktorės Rasos Beinorienės, integralios paslaugos ypač reikalingos rajonuose. Nors daugelis senyvų žmonių turi juos labai mylinčius ir prižiūrinčius artimuosius, jie negali visapusiškai slaugyti, nes jokiu būdu negali prarasti darbo vietos. Būtent integralios paslaugos padeda viską suderinti – žmogus gali ramiai dirbti žinodamas, kad tuo metu jo artimasis bus visapusiškai prižiūrėtas namuose ir gaus pačią profesionaliausią pagalbą. Pašnekovė pastebi, kad pačiam senyvam žmogui namų aplinka labai svarbi. Šie žmonės nemėgsta pokyčių ir labai myli savo namų erdvę. Integralios paslaugos yra orientuotos į tokius žmogaus poreikius – įvertinus gyvenimo sąlygas ir nustačius, kad jos pakankamos, stengiamasi kuo ilgiau leisti žmogui būti savo namuose, šeimos apsuptyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie žmonės tokie jautrūs, kad pripratus prie vieno darbuotojo jiems labai sunku jį pakeisti į kitą. Pavyzdžiui, jei darbuotojas išeina atostogų ar suserga neretai susiduriame su problemomis – būna, kad kito darbuotojo pacientas net nenori įsileisti. Matydami, kad tokiems žmonėms pokyčiai sunkiai pakeliami stengiamės kuo ilgiau jiems teikti pagalbą namuose. Net jei žmogus vienišas, bet gyvena geromis sąlygomis, galime jam teikti paslaugas. Tačiau jei pamatome, kad namuose jam gyventi tampa labai sunku, rūpinamės, kad toks žmogus patektų į stacionarios priežiūros įstaigas“, – pasakoja Pasvalio rajono paslaugų ir užimtumo centro pagyvenusiems ir neįgaliesiems direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimieji apmokomi prižiūrėti profesionaliai

Integralių paslaugų teikėjai įsipareigoja ne tik suteikti visapusišką pagalbą ligoniui, bet ir konsultuoti bei informuoti jo artimuosius. Tai padeda ligoniams gauti kompetentingą pagalbą ir savaitgaliais, kuomet integralios paslaugos nėra teikiamos.

„Mūsų slaugytojai be įprastų paslaugų pacientui taip pat teikia ir konsultacijas šeimos nariams, kad prižiūrimas žmogus gautų kompetentingą priežiūrą ir savaitgaliais. Šių konsultacijų metu suteikiamos įvairios žinios – parodoma pragulų profilaktika, tam tikrais atvejais paaiškinama net kaip maitinti. Kiekvieną kartą mokoma tai, kas konkrečiai reikalinga konkrečiu atveju, juk tai nebūtinai gali būti senyvo amžiaus žmogus – pasitaiko ir potrauminių situacijų ar kitų ligų, kuomet reikalingos labai specifinės žinios“, – teigia Šilalėje dirbanti socialinė darbuotoja ir integralių paslaugų projekto vadovė Loreta Beržinienė.

REKLAMA

Pašnekovė taip pat pabrėžia ypatingo bendravimo su senyvo amžiaus asmenimis svarbą: „Kai žmogus senas ir ligotas su juo kartais tikrai sunku surasti bendrą kalbą ne tik specialistams, bet ir artimiesiems. Todėl svarbiausia norėti ir pasiryžti draugauti, o tai kartais reikalauja ir nutylėti, ir pritarti bei palinksėti galva. Nebūtinai nuomonės turi sutapti, bet konfliktų privaloma vengti. Mes dirbame taip, kad pacientui būtų malonu susitikti, kad jis lauktų mūsų darbuotojų.“

Žmonės vertina nemokamas paslaugas

Integralios paslaugos suteikiamos tik tiems neįgaliesiems ar senyvo amžiaus asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra pripažintas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Būtent šie asmenys kas mėnesį gauna išmokas, skirtas jų slaugai ir priežiūrai, tačiau neretai šiuos pinigus yra linkę pataupyti ir noriai naudojasi tik nemokamomis paslaugomis.

REKLAMA

„Šiuo metu teikiamomis paslaugomis žmonės labai patenkinti, nes kol vyksta projektas, jiems už slaugos ir reabilitacijos paslaugas mokėti nereikia išvis, o mokama tik už globos paslaugas, kurių kaina taip pat nėra pilna, o apskaičiuojama pagal gaunamas mėnesines pajamas. Šias paslaugas jie vertina kaip valstybės jiems skiriamą dovaną. Galiu pastebėti, kad tokios sąlygos žmonėms labai patinka, o kai teiraujamės, kokių paslaugų jie dar pageidautų, dažniausiai pageidaujama papildomų nemokamų valandų. Tikrai yra žmonių, geranoriškai visas išmokas skiriančių senolių gerovei ir darančių viską, kad tik jų artimasis būtų prižiūrėtas, bet pataupančių taip pat atsiranda“, – teigia Kretingos socialinių paslaugų direktorė Beruta Dirvonskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelis paslaugų poreikis

Kretingos socialinių paslaugų centro direktorė pastebi, kad ypatingai jaučiamas slaugos paslaugų poreikis. Jos teigimu dabar vyksta tęstinis projektas ir slaugos valandų skaičius šiek tiek sumažėjo, tad pacientai buvo labiau patenkinti turėdami daugiau šių valandų. Visgi šiam projektui Kretingos rajone prasidėjus tik gegužę, integralios paslaugos jau teikiamos 35 asmenims, nors projekto metu, kuris truks ketverius metus, numatoma 40 paslaugų gavėjų. Šilalės rajone šiuo metu integralios paslaugos teikiamos 37 asmenims – šiame rajone žmonės labai aktyviai kreipiasi dėl konsultacijų ir apmokymų kaip prižiūrėti neįgalųjį ar senyvo amžiaus žmogų. Pasvalio rajone šiuo metu paslaugomis naudojasi 19 žmonių.

Integrali pagalba (socialinės globos ir slaugos paslaugos į namus neįgaliesiems ir senyvo amžiaus asmenims) daugiau nei 20 (dvidešimtyje) savivaldybių teikiama jau keleri metai. Ši priemonė inicijuota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. 2017 metais integralią pagalbą žada teikti visos Lietuvos savivaldybės (išskyrus Neringos miestą). Šios paslaugos finansuojamos Europos socialinio fondo lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų