REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsaugai per dvejus metus nepavyko baigti ikiteisminio tyrimo dėl rusiškų mokyklų, kurių moksleiviai dalyvavo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“.

Teisėsaugai per dvejus metus nepavyko baigti ikiteisminio tyrimo dėl rusiškų mokyklų, kurių moksleiviai dalyvavo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“.

REKLAMA

„Įtarimai niekam nėra pareikšti. Dabar analizuojamos didelės apimties specialistų išvados. Paskutinė išvada gauta spalio pabaigoje“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė. Ji teigė, kad buvo atlikti daugiau nei penki ekspertiniai tyrimai, kurių metu tirtos įvairios laikmenos. Paties ikiteisminio tyrimo terminas yra pratęstas iki gruodžio pabaigos.

Ekspertiniai tyrimai buvo atlikti Lietuvos teismo ekspertizės centre. Prokuratūra teigia, jog įvairios ekspertizės užtrunka dėl didelio kiekio ekspertizių iš įvairių įstaigų, nuolat susidariusios ilgos eilės tyrimams atlikti.

Ikiteisminiame tyrime dėl galimo padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką buvo siųstas ir teisinės pagalbos prašymas. Jis buvo adresuotas Latvijai. Plačiau apie šio rašto turinio prokuratūra nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš dvejus metus, kai Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą, skelbta, kad bus siekiama išsiaiškinti Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklų moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes. Skelbta, kad tuometinės Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačialovo gimnazijos moksleiviai buvo vežami į Rusijos organizuotas sukarintas stovyklas užsienyje. 2014 metų gruodį šių mokyklų administracinėse patalpose buvo atliktos teismo sankcionuotos kratos.

REKLAMA

Po įvykio su moksleiviais buvo susitikę ir patriotinio ugdymo klausimus aptarė kariai, Šaulių sąjungos atstovai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas susipažinus su viešojoje erdvėje skelbta informacija, išnagrinėjus Seimo nario Manto Adomėno prašymą, įvertinus jame pateiktus faktus ir gavus papildomus duomenis.

„Kalbame apie mokyklos vadovus ir vieną mokytoją. Jokių pretenzijų mokyklos moksleiviams prokuratūra neturi“, – yra sakęs tuometinis Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Tyrimą atlikusi Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad rusakalbių Vilniaus mokyklų direktorės nėra atsakingos už moksleivių išvykas į Rusijos organizuojamas stovyklas, nes jų ten nedelegavo. Savivaldybės komisijos išvadose nurodoma, kad į stovyklas mokiniai ir mokytojai vyko vasaros atostogų metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų