REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Ramūnas Karbauskis (nuotr. Eimanto Genio)

„Valstiečių“ ir socialdemokratų koalicija būtų labai trapi dėl nedidelės daugumos Seime, sako apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

48

„Valstiečių“ ir socialdemokratų koalicija būtų labai trapi dėl nedidelės daugumos Seime, sako apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

REKLAMA

Jis atkreipia dėmesį, kad sudėjus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir socialdemokratų Seimo narių mandatus jie Seime turėtų 73 mandatus iš 141, o tai gali būti nesaugu, esant galimybei „valstiečių“ frakcijai ateityje suskilti.

Tokia nedidelė Seimo dauguma taip pat gali dažnai žlugti dėl prasto Lietuvos parlamentarų posėdžių lankomumo, pridūrė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas.

„Juos sudėjus būtų 73 balsai, o dar yra galimybė, kad iš „valstiečių“ dalis nubyrės. Jeigu būtų konservatorių ir „valstiečių“ koalicija, tai jau kalbėtumėme apie 87 mandatus. Tai jeigu jau ir nubyrėtų, būtų kažkokie nepasitenkinimai, ta koalicija būtų tvirtesnė“, - BNS penktadienį sakė K.Girnius.

„Be to, Lietuvoje skirtingai nuo daugumos kitų šalių, labai dažnai Lietuvoje deputatai nedalyvauja balsavimuose. Tai jeigu tu turi tiktai truputį virš daugumos, yra negerai, reikėtų turėti kokius 10 - 13 virš daugumos. Tai būtų tokia saugumo garantija“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Politologo teigimu, „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicija tikrai netenkintų prezidentės Dalios Grybauskaitės.

„Prezidentė nekeičia savo nuostatų dėl socialdemokratų ir mano, kad tai nevykusi partija, jos santykiai su premjeru Algirdu Butkevičiumi buvo labai įtempti. Be to, žinant prezidentės užsispyrimą, nemanytina, kad ji greitai keistų savo nuostatą“, - sakė K.Girnius.

REKLAMA

Pasak jo, prezidentė gali daryti spaudimą „valstiečiams“ dėl koalicijos sudarymo su socialdemokratais, argumentuodama, jog tai neperkraus Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros santykių, nors tokį siekį aktyviai reiškia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Socialdemokratai penktadienį nusprendė derėtis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl valdančiosios koalicijos formavimo. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad derybos gali prasidėti pirmadienį ir užtrukti savaitę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų. Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų