REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
70
Vinco Alesiaus fotografija (tv3.lt fotomontažas)

Jau keletą metų sostinės gyventojai prieš išeinant iš namų pagalvoja, kad reikėtų pasitempti, nes nežinia, kada gali atsidurti fotografo Vinco Alesiaus užfiksuotame kadre. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis publikuoja nuotraukas, atskleisdamas ne tik paties Vilniaus, bet ir jame gyvenančių ar besisvečiuojančių žmonių grožį.

70

Jau keletą metų sostinės gyventojai prieš išeinant iš namų pagalvoja, kad reikėtų pasitempti, nes nežinia, kada gali atsidurti fotografo Vinco Alesiaus užfiksuotame kadre. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis publikuoja nuotraukas, atskleisdamas ne tik paties Vilniaus, bet ir jame gyvenančių ar besisvečiuojančių žmonių grožį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirtiniame interviu V. Alesius papasakojo apie gatvių praeivių fotografavimo ypatumus. Pats fotografas užsiminė, kad tokia veikla užsiimti jį paskatino tai, kad Lietuvoje tai nėra populiaru. „Mieste fotografuoti pradėjau dėl to, kad nelabai kas tuo užsiima. Tokia fotografija yra labiau orientuota į pačius žmones, miestiečius. Apskritai, man labiau patinka fotografuoti žmones, o ne pastatus“, - prisipažino Vincas.

REKLAMA

Konkretaus grafiko fotografas neturi, todėl iš anksto suplanuoti akimirkos, kuomet sostinės gatvių praeiviai bus užfiksuoti, gali nepavykti: „Išeinu, kada šauna į galvą. Pavyzdžiui, vakar vėlai naktį vaikščiojau stotyje, kuo aštriau, tuo man įdomiau“. V. Alesius pasakojo, kad gatvės praeiviai nepradeda pozuoti iš karto, vos tik jį pastebi: „Kai pamatai fotoaparatą, ne visada suprasi, ką žmogus toje gatvėje fotografuoja. Aš ir pat kartais tik vėliau, pasididinęs nuotraukas, matau kas jose yra gero ir kas blogo.“

REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, kad į fotografo akiratį dažnai patenka ir garsūs šalies žmonės, tačiau Vincas pastebi, kad jie niekuo nesiskiria nuo kitų gatvės praeivių ir miesto stileivų. „Garsesni žmonės yra tokie patys, kaip eiliniai praeiviai – su savo silpnybėmis, galbūt, dar didesnėmis, nei paprasti žmonės“, – svarstė fotografas.

V. Alesiaus gerbėjai pastebi įvairių nuotraukų pavadinimus, kurie patraukia socialinių tinklų komentatorių dėmesį, tačiau pats autorius teigė, kad nuotraukų nekomentuoja: „Uždedu tik pavadinimą, kuris skirtas sukelti teigiamas ar neigiamas žmonių emocijas. Iš užfiksuotos milisekundės negali spręsti apie tai, kas joje yra, nebent ji būtų labai stipriai perteikianti kažkokį veiksmą. Tačiau dauguma nuotraukų ne visada yra tokios, todėl su prierašu galima susilaukti visiškai kitokių reakcijų, nei gali tikėtis iš paprastos fotografijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejonės, ne kiekvienas žmogus teigiamai reaguoja į tai, kad yra fotografuojamas viešoje erdvėje, V. Alesius tikina susilaukiantis įvairių atsiliepimų, tačiau apie pasipiktinusių žmonių žinutes mažai atvirauja: „Būna ir tokių, kurie grasina teismais, tačiau daugiau susilaukiu neutralių žinučių, su šiltomis emocijomis. Žmonės kartais dėkoja, kad pamatė savo susirūpinusį veidą ir suprato, kaip atrodo iš šalies ir gali daryti išvadas“.

Kartais Vincas ir pats atpažįsta kai kuriuos žmones iš nuotraukų, ypač, jeigu dažniau fotografuoja toje pačioje vietoje ar renkasi tokį patį maršrutą, tačiau ieškant įdomesnių personažų tenka apsilankyti ne tik miesto centre: „Jeigu kuri periferiją, nuvažiuoji į kokius Naujininkus, o ten visai kitas pasaulis, bet yra įdomiau pamatyti ir tą jų kitą gyvenimą“.

REKLAMA

Miesto centre dažniausiai matomas fotografas palankiai žiūri ir į tuos, kurie patys prašosi fotografuojami ir teigė, kad jam tikrai nėra sunku paspausti mygtuką, tačiau gatvės praeivius dažnai tenka sustabdyti ir pačiam: „Būna, kad kartais aš paprašau, sustabdau stilingesnį žmogų, kad nebūtų kaip nors išsivėpęs, norėdamas užfiksuoti kažkokią detalę ar įvaizdį. Taip įdomiau“.

Fotografo V. Alesiaus nuotraukų albume „People of 2016“, patalpintame socialiniame tinkle „Facebook“, galima išvysti įvairių tipų nuotraukų – jaunų ir senų porų, tėvų su vaikais, stilingų asmenybių, įvairių keistuolių ir panašiai. Pats nuotraukų autorius pripažįsta, kad jam labiausiai patinka romantiškos nuotraukos.

„Mane labai žavi vyresnės poros, ilgai išgyvenusios kartu, kurios eina susikibusios už rankų, neskuba, matosi, kad jie mėgaujasi. Ir, aišku, įvairūs romantiški proveržiai, kai matai viešoje vietoje, tai irgi savotiškai įdomiau visoje miesto dinamikoje“, - sakė fotografas V. Alesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų