REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patvirtino: vilniečiai už šilumą mokės mažiau

Šiandien Vilniaus taryba patvirtino naują bazinę šilumos kainą, o tai reiškia penktadaliu mažesnes šilumos kainas sostinės gyventojams jau šių metų gruodį.

Šiandien Vilniaus taryba patvirtino naują bazinę šilumos kainą, o tai reiškia penktadaliu mažesnes šilumos kainas sostinės gyventojams jau šių metų gruodį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sostinės savivaldybė, gindama vilniečių interesus, ne kartą kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją dėl „Vilniaus energija“ taikomos šilumos kainos perskaičiavimo, rašoma pranešime spaudai. Kiek konkrečiai sumažės kaina, paaiškės, kai „Vilniaus energija“ pagal naujas formules galutinai apskaičiuos tarifus, tačiau tikėtina, kad ji turėtų sumažėti apie 20 proc., nes Kainų komisija kiek anksčiau nustatė 23 proc. mažesnę projekcinę kainą.

REKLAMA

„Prieš savivaldybės Tarybos rinkimus žadėjome, kad šiluma vilniečiams pigs bent 20 procentų. Matėme, kaip „Vilniaus energija“ piktnaudžiauja savo padėtimi ir parengėme aiškų veiksmų planą, kaip mažinti šilumos kainą. Tikslą pasiekėme - vilniečiai už šilumą jau šįmet mokės beveik ketvirtadaliu mažiau. Taip pat, kitais metais sugrąžinsime miestui šilumos ūkio valdymą, toliau aktyviai bendradarbiausime su Kainų komisija ir Energetikos ministerija, siekdami geriausios šilumos kainos vilniečiams“, - sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai įvertinus „Vilniaus energijos“ faktines kuro sąnaudas ir atlikto reguliuojamos veiklos patikrinimo rezultatus, šilumos kaina vilniečiams mažėja iki 4,23 ct/kWh, t. y. 23 proc. mažesnė, palyginus su dabar galiojančia (5,51 ct/kWh). 

Sumažėjus šilumos kainai, per šį šildymo sezoną vilniečiai sutaupys apie 80-90 Eur. skaičiuojant 60 kv. m buto išlaidas šildymui, skaičiuoja Vilniaus savivaldybė. 

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Arvydas Darulis posėdyje teigė, kad nauja kaina galios iki kovo 31 dienos, o šilumos ūkį perėmus savivaldybės valdomiems Vilniaus šilumos tinklams, bazinė kaina bus skaičiuojama iš naujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad per šį laikotarpį bus susigrąžinta apie 6 mln. eurų, o likusią sumą - apie 18 mln. eurų - iš „Veolia“ reikės išsireikalauti vėliau.

„Nauja šilumos kaina vilniečiams bus taikoma jau nuo gruodžio 1 d. Taikant naujas šilumos kainas iki turto nuomos sutarties pabaigos (2017 m. balandžio pabaigos), gyventojams bus grąžinta apie 6 mln. Eur lėšų dalis, kuri buvo permokėta UAB „Vilniaus energija“ už šildymą.

Dėl likusios permokos dalies (apie 18 mln. Eur) atgavimo situacija šiai dienai nėra dar visiškai aiški, tačiau savivaldybė, Valstybinei kainos ir kontrolės komisijai priėmus reikiamus sprendimus, kartu su „Vilniaus šilumos tinklais“ dės maksimalias pastangas, kad UAB „Vilniaus energija“ sugrąžintų viską, ką neteisėtai iš gyventojų surinko“, – sakė šilumos ūkio klausimus kuruojantis Vilniaus mero pavaduotojas Valdas Benkunskas.

REKLAMA

A.Darulis posėdyje teigė, jog Kainų komisija savivaldybės tarybos patvirtintas kainos dedamąsias gali patvirtinti šį penktadienį.

„Vilniaus energija“ kainas apskaičiuoti ir paskelbti turi iki lapkričio 25 dienos. Bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, kad įmonė kainas apskaičiuos, kaip reikalauja taisyklės.

Tarybos narys Žilvinas Šilgalis kėlė Kainų komisijos atsakomybės klausimą ir siūlė savivaldybei kreiptis į teismą ir būtent iš komisijos pareikalauti pinigų, kuriuos vartotojai permokėjo „Vilniaus energijai“, nes neteisingos kainos buvo apskaičiuotos dėl jos klaidų.

REKLAMA

Tuo metu vicemeras Valdas Benkunskas atkreipė dėmesį, kad klaidų darė ir ankstesnė savivaldybė, tvirtindama „Vilniaus energijos“ investicijų projektus.

Sostinės Taryba šilumos kainas patvirtino pirmiesiems bazinės kainos galiojimo metams. Komisijos suskaičiuota 4,23 ct/kWh kaina užtikrins UAB „Vilniaus energija" būtinąsias sąnaudas, reikalingas vykdyti patikimą šilumos tiekimą. Komisijos patikrinimo metu nustatytos papildomai gautos pajamos dengiamos minusuojant nusidėvėjimo sąnaudas ir investicijų grąžą, šilumos kainą mažinant 0,48 ct/kWh.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant grąžinti vartotojams 24,3 mln. eurų permokėtų lėšų, Kainų komisija spalio viduryje sumažino „Vilniaus energijos“ projekcinę šilumos energijos kainą 23,2 proc. iki 3,88 cento už kilovatvalandę.

Komisijos pirmininkė Inga Žilienė tuomet teigė, kad per keturis mėnesius iki balandžio, kai baigiasi šilumos ūkio nuomos sutartis su „Vilniaus energija“, preliminariais skaičiavimais, vilniečiams turėtų grįžti apie 6 mln. eurų. Tačiau kokia šilumos kaina bus po balandžio, kol kas neaišku, nes šilumos ūkį perėmę Vilniaus šilumos tinklai pirmiausiai turėtų prisiteisti likusią sumą iš „Vilniaus energijos“.

REKLAMA

2017 metų balandį baigiasi Vilniaus šilumos tinklų ir „Vilniaus energijos“ šilumos ūkio nuomos sutartis - įmonė pasitrauks iš šilumos tiekimo rinkos Vilniuje.

Kainų komisija rugsėjį paskelbė, jog „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio.

„Vilniaus energija“ aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. miesto gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų