REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
NATO nares siutina Ispanijos solidarumas Rusijos kariniam laivynui (nuotr. SCANPIX)

Rusijos laivai Ispanijos uoste neužsibus: leidimas atšauktas

NATO šalys kritikavo ispanų elgesį

Madridas trečiadienį buvo spaudžiamas savo sąjungininkų nesuteikti Rusijos karo laivams, plaukiantiems prie Sirijos krantų, leidimo papildyti degalų atsargas viename Ispanijos uoste.

9

Madridas trečiadienį buvo spaudžiamas savo sąjungininkų nesuteikti Rusijos karo laivams, plaukiantiems prie Sirijos krantų, leidimo papildyti degalų atsargas viename Ispanijos uoste.

REKLAMA

Rusijos prašymas leisti jos laivams užsukti į Ispanijos uostą „šiuo metu yra svarstomas“, dienraščiui „El Pais“ antradienio vakarą sakė vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Popiet naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė, kad „Admiral Kuznecov“ ispanų uoste pasipildyti degalų neužsuks. Pasak ispanų valdžios, sprendimas buvo priimtas remiantis tiek NATO partnerių, tiek pačios Rusijos informacija. Šią informaciją patvirtino ir Rusijos ambasada Ispanijoje.

„Rusijos ambasada Madride ką tik mums pranešė atšaukianti prašymą leisti užsukti į uostą savo laivams, vadinasi, toks apsilankymas atšaukiamas“, – sakoma Ispanijos ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvo skelbta, kad dalis Rusijos flotilės, vadovaujamos lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“, turėtų užsukti papildyti degalų ir kitų atsargų į Seutos uostą – Ispanijos teritoriją Afrikos šiaurinėje pakrantėje.

REKLAMA

Rusija anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad „Admiral Kuznecov“, priklausantis jos Šiaurės laivynui, bus pasiųstas į Viduržemio jūros rytinę dalį sustiprinti ten dislokuojamų Rusijos karinių jūrų pajėgų.

Rusija praeitų metų rugsėjį pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje, palaikydama savo ilgametį sąjungininką prezidentą Basharą al Assadą. Maskva pasiuntė karo laivų, padedančių vykdyti operacijas, tarp jų antskrydžius prieš sukilėlių pozicijas Alepo mieste.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį išreiškė susirūpinimą, kad Rusijos flotilė gali prisidėti prie Sirijoje vykdomų aviacijos smūgių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekviena šalis turi teisę nuspręsti, ar tie laivai gali papildyti degalų atsargas įvairiuose uostuose pakeliui į Viduržemio jūros rytinę dalį, – sakė jis. – Manau, visos NATO narės suvokia, kad ši grupė gali būti panaudota vykdyti aviacijos atakoms prieš Alepą ir Siriją.“

Britanijos pareiškimas buvo atviresnis.

„Jos Didenybės vyriausybė anksčiau buvo pareiškusi nuogastavimų Ispanijos vyriausybei dėl jos draugiškumo Rusijos kariniam laivynui, kai nerimaujame dėl Rusijos karinės veiklos“, – sakė vienas Britanijos vyriausybės atstovas.

Visgi jis pridūrė: „Galimybė naudotis Ispanijos uostais yra Ispanijos valdžios reikalas.“

NATO narė Ispanija neretai leidžia Rusijos karo laivams užsukti į Seutą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų