REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

29-erių metų Justas Džiugelis džiaugiasi tapęs, kaip jis sako, istorinio įvykio dalimi – jis tapo pirmuoju sunkią judėjimo negalią turinčiu žmogumi, kuris pateko į Seimą. Savo kūno nevaldantis būsimasis parlamentaras turi įgimtą raumenų atrofiją. Nors vyrui paklūsta tik jo plaštakos, tai jam nesutrukdė nei pradėti pelningus verslus, nei tapti parlamentaru.

29-erių metų Justas Džiugelis džiaugiasi tapęs, kaip jis sako, istorinio įvykio dalimi – jis tapo pirmuoju sunkią judėjimo negalią turinčiu žmogumi, kuris pateko į Seimą. Savo kūno nevaldantis būsimasis parlamentaras turi įgimtą raumenų atrofiją. Nors vyrui paklūsta tik jo plaštakos, tai jam nesutrukdė nei pradėti pelningus verslus, nei tapti parlamentaru.

REKLAMA

„Labai džiaugiuosi, kad tapau šio istorinio įvykio dalimi, kad žmogus su judėjimo negalia pirmą kartą atsirastų Seime. Jutau didžiulį palaikymą tiek iš nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su žmonėmis su negalia, tiek iš pačių žmonių su negalia. Ypač tai jautėsi per kelionę, kurią turėjau rugpjūčio mėnesį. Aš 23 dienas keliavau aplink Lietuvą, susitikau su daug žmonių, kurie sakė mane palaikysiantys ir mane reitinguosiantys. Buvau daugiamandatiniame sąraše ir dabar labai džiaugiuosi, kad tie reitingavimo taškai virto galutiniais rezultatais, kurie atvėrė man kelią į Seimą“, - tv3.lt kalbėjo J. Džiugelis.

29-erių metų vyras, turintis pelningus mobiliųjų telefonų ir kompiuterių verslus, pakankamai ilgą laikę dirbę nevyriausybiniam sektoriuje, nusprendė, kad jis gali pakeisti tą situaciją, kurioje dabar yra žmonės su negalia ir šeimos, auginančios vaikus su negalia. Tad vyras ėmė nagrinėti politinių partijų programas ir vertybes ir pasirinko Valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš žinau, kad su šita politine jėga man yra pakeliui. Prieš priimant sprendimą kandidatuoti su jais, buvau susipažinęs su pagrindinėmis jų vertybėmis ir jų programa. Mes norime, kad žmogus Lietuvoje jaustųsi oriai ir taip pat norime tapti valstybe, kuri pasirūpina ir silpniausiais savo nariais – nepritekliuje gyvenančiais žmonėmis ir šeimomis, kurios augina vaikus su negalia“, - sakė J. Džiugelis.

REKLAMA

Pensijos slaugantiesiems

Pirmiausia politikas žada pakeisti pensijos stažo vaikus su negalia prižiūrintiems tėvams apskaičiavimo tvarką:

„Dabar yra absurdiška situacija, kuomet gimsta vaikas su negalia: vienas iš tėvų turi prižiūrėti vaiką, nes taip yra prarandamas darbas, ir tam žmogui, kuris praranda galimybę dirbti ir slaugo savo ligonį, pensijos stažas skaičiuojamas dveji metai už vienerius metus. Tai yra absurdiška nelygybė. Reikia žiūrėti, kad tas santykis būtų bent vienas prie vieno“, - kalbėjo J. Džiugelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ryšių su visuomene atstovė tv3.lt nurodė, kad tiek, kiek laiko žmogui nustatyta slauga, tiek jis draudžiamas valstybiniu draudimu ir eina vadinamas „stažas pensijai“. Tad, specialistės teigimu, jeigu nustatyta, kad mama ar tėtis vienerius metus slaugo savo vaiką, tai ir „stažas pensijai“ bus vieneri metai, jeigu 10 metų – tai 10.

REKLAMA
REKLAMA

Pritaikyti mokyklas neįgaliesiems

Kitas dalykas, ką ketina pakeisti J. Džiugelis, – tai valstybines mokyklas padaryti realiai prieinamas vaikams su judėjimo negalia, nes dabar, sako būsimasis parlamentaras, taip nėra.

„Kai prieš metus pradėjau dirbti nevyriausybiniame sektoriuje, padariau tokį mažą tyrimą. Pasiskambinau į Švietimo ir mokslo ministeriją ir paklausiau, kur galėčiau leisti savo sūnų (taip pasakiau tuo metu), turintį sunkią judėjimo negalią, į mokyklą Vilniuje. Ministerija man pateikė aštuonias mokyklas. Aš pasiskambinau į kiekvieną iš jų, o direktoriai net nesutiko susitikti su manimi.

Yra mokyklų, kurios turi pritaikytą infrastruktūrą (vaikams su judėjimo negalia – red.), bet arba direktorius, arba personalas tokio vaiko nenori. Kalbant apie valstybines mokyklas, ties tuo klausimu reikia labai stipriai padirbėti. Kalbu apie įtraukiojo švietimo metodiką Lietuvoje, kuri iš tikrųjų būtų pradėta įgyvendinti ir kad tai būtų visose valstybinėse mokyklose, kad nebūtų diskriminacijos, kuri prasideda nuo darželio“, - pasakoja J. Džiugelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviračio neišradinės

Pašnekovas net neabejoja, kad jam Seime pavyks įgyvendinti savo tikslus: jis sako jaučiantis palaikymą ir iš kitų partijų – socialdemokratų ir konservatorių.

„ Aš šitoje srityje jaučiuosi labai stiprus, nes pats esu su negalia ir man asmeniškai šią situaciją yra labai svarbu pakeisti. Kadangi turiu pakankamai didelį žinių bagažą ir penkių žmonių ekspertų komandą, dirbančią šioje srityje, tikrai galėsime inicijuoti tuos įstatymus, kurie pagelbės socialinės politikos klausimais.

Neturėtume išradinėti dviračio: mes galime pasiimti geruosius pavyzdžius iš Estijos, Skandinavijos šalių, kurios šioje srityje yra pažengusios labiau nei mes“, - teigė J. Džiugelis.

REKLAMA

Politikas sako iki šiol rūkęs, tačiau vienam partijos vadų – Ramūnui Karbauskiui buvo pažadėjęs mesti rūkyti, jei pateks į rinkimus.

„Daugiau nerūkysiu. Tai buvo mano asmeninis pažadas Ramūnui. Tuo metu tai buvo pusiau juokais, bet, kadangi jau patekau į Seimą, žodis – ne žvirblis, patekau, ir nerūkysiu“, - nurodė J. Džiugelis.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų