REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
JAV moterų kultūrizmo atstovės (nuotr. facebook.com)

„Esu prieš anabolinius steroidus, nes kitu atveju per tiek metų būčiau į monstrelį pavirtusi“, - juokiasi Lietuvos kūno fitneso čempionė Renata Marcinkutė.  Jis sako iš tolo atpažįstanti anabolinius steroidus vartojančias sportuojančias moteris ir kviečia tokiu būdu nežaloti savo sveikatos.

21

„Esu prieš anabolinius steroidus, nes kitu atveju per tiek metų būčiau į monstrelį pavirtusi“, - juokiasi Lietuvos kūno fitneso čempionė Renata Marcinkutė.  Jis sako iš tolo atpažįstanti anabolinius steroidus vartojančias sportuojančias moteris ir kviečia tokiu būdu nežaloti savo sveikatos.

REKLAMA

„Požymiai paprasti – atsiranda vyriški bruožai. Tiesa, kitų tokia genetika, tad tai ne visada gali būti rodiklis. Tokių moterų padidėja kūno ir veido plaukuotumas, stipriai iššoka venos. Jos per metus ar pora užsiaugina raumenis, o tai nelabai įmanoma. Tokių moterų raumenynas dažniausiai kampuotas ir neproporcingas – „neskanu“ žiūrėti“, - pasakojo R. Marcinkutė.

Neigia vartojančios dopingą

Ji tvirtino, kad anabolinius steroidus vartojančios moterys dažniausiai neprisipažįsta, tai darančios – viską neigs, net jeigu požymiai akivaizdūs. Lietuvos kūno fitneso žvaigždė atkreipė dėmesį, kad Amerikoje ypač sunkiojo kultūrizmo atstovės jau priverstos ieškoti naujų nišų.

REKLAMA
REKLAMA

„Aukščiausio lygio turnyruose panaikintas moterų kultūrizmas, nes norima, kad šis sportas labiau iliustruotų grožį ir estetiką. O kai susirinkdavo moterų kultūrizmo kategorija, tai visi baisėdavosi dalyvėmis kaip kokiais žvėrimis. Dėl to ir atsiranda naujos moteriškos kategorijos „Bikini fitness“, Fit model“ ir kiti“, - pasakojo ji.

REKLAMA

Sportininkės nuomone, Amerikoje europietės nieko pasiekti negali, nes varžytis su dopingo gniaužtų nemačiusiomis varžovėmis stačiai neįmanoma, o amerikietės vengia vykti į Europą, kur dopingo kontrolė itin griežta.

Anabolių steroidų poveikis – mitas?

Iš kur atsirado anaboliniai steroidai ir kodėl jie taip paplito sporto klubuose tarp raumenis pumpuojančių žmonių? „Anaboliniai steroidai buvo pradėti naudoti sportininkų, kurie norėjo greičiau įgyti svorio, stiprumo, energijos, greičio, netgi agresyvumo. Ir tai išlieka gajus mitas tarp sportininkų, nors įrodymais tuo nėra pagrįsta“, - tv3.lt teigė Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė.

REKLAMA
REKLAMA

Anaboliniai steroidai – sintetiniai vyriško lytinio hormono testosterono variantai. Pirmą kartą jie buvo sintezuoti 1930 metais ir buvo naudojami gydymo tikslais. Ne gydymo tikslais pirmą kartą buvo panaudoti 1940 – 1945 metais vokiečiams eksperimentuojant su kaliniais, o vėliau anabolinius steroidus duodavo kareiviams, kad skatintų agresyvumą.

Dr. John Bosley Ziegler, dar žinomas kaip „steroidų krikštatėvis“, sukūrė sintetinį anabolinį steroidą („Dianabol“), kuris buvo išleistas į rinką gavus JAV Maisto ir Vaistų administracijos (FDA) leidimą. Šitas žingsnis buvo žengtas po to, kai dr. Ziegler atkreipė dėmesį į 1954 metais Sovietų sąjungos sunkiaatlečių rinktinės pasirodymą vartojant testosteroną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Amerikiečio sukurtas preparatas padidina jėgą kaip ir testosteronas, tačiau sumažina neigiamą poveikį sveikatai. Tačiau J.B. Ziegler, prieš mirtį prisipažino, kad niekada nebūtų sukūręs anabolinių steroidų, jei būtų žinojęs, kad sportininkai jais piktnaudžiaus“, - pasakojo ji.

Sugriežtintos bausmės

„Priklausomai nuo šalies populiariausi anaboliniai steroidai skiriasi, tačiau tikrai sportininkai piktnaudžiauja nondrolonu, testosteronu, stanazololiu ir kitais preparatais. Gydymo tikslais anaboliniai steroidai nėra draudžiami, tačiau sportininkams tai yra draudžiamosios medžiagos remiantis Pasauline antidopingo agentūros Draudžiamųjų medžiagų sąrašu“, - sakė R. Banytė

REKLAMA

Nuo 2015 metų Pasaulinė antidopingo agentūra sugriežtino bausmes sportininkams, kurie naudoja draudžiamas medžiagas. Pirmą kartą radus draudžiamą medžiagą sportininko teste yra skiriama 4 metų diskvalifikacija, jei nėra lengvinančių aplinkybių. Antrą kartą teigiamas mėginys bausmės laiką prailgina iki 8 metų.

Smūgis sveikatai, nesugrąžinamas procesas

Dėl anabolinių androgeninių steroidų (AAS) vartojimo moterims sutrinka kiaušidžių veikla, nuslopinama ovuliacija, kas reikšminga vaisingumui, o dėl AAS disbalanso mažėja krūtinė, atsiranda vyriški bruožai. Atsiranda ne tik spuogai, bet nebūdingas moterims veido ir kūno plaukuotumas bei vyrams būdingas plikimas. Išskyrus spuogus, AAS sukelia kitus vyrams būdingus bruožus – pavyzdžiui, balso aparato pakitimai sukelia balso storėjimą.

„Kas baisiausia, viskas vyksta su negrįžtamu efektu – atsiradę požymiai jau nepranyks“, - pastebėjo R. Marcinkutė. Anot jos, dabar sveikata aktuali visiems, todėl žmonės linkę vartoti legalius papildus. „Baigėsi tie laikai, kai treneris bruka kažką iš po stalčiaus. Sveikata brangiausias turtas, tad neverta rizikuoti ją prarasti. Kitu atveju galėsi ne tik sceną, bet ir apskritai sportą pamiršti. Viskam turi būti ribos“, - paakino Lietuvos kūno fitneso čempionė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų