REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Dainius Kepenis (nuotr. Eimanto Genio)

Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, į Seimą išrinktas su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, žada įgyvendinti planą, kaip Lietuvoje pagerinti žmonių sveikatą. Pasak būsimojo parlamentaro, sveikuolius reikia skatinti finansiškai, o nesirūpinantiems savo sveikata – bloginti sąlygas ligoninėse. Tačiau pirmiausia sveikuolis žada pervadinti ministeriją.

6

Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, į Seimą išrinktas su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, žada įgyvendinti planą, kaip Lietuvoje pagerinti žmonių sveikatą. Pasak būsimojo parlamentaro, sveikuolius reikia skatinti finansiškai, o nesirūpinantiems savo sveikata – bloginti sąlygas ligoninėse. Tačiau pirmiausia sveikuolis žada pervadinti ministeriją.

REKLAMA

„Pirmas ir svarbiausias mano darbas – tą ministeriją, kuri apsimeta, kad rūpinasi sveikata, pavadinti Ligų ar Ligų gydymo ministerija. Tada visiems bus aišku, kuo jie užsiiminėja, nes ten sveikatos nėra nė kvapo. Šalia reikia sukurti Sveikatos rūmus ir atskirti resursus, skirtus jiems ir ministerijai. Šiandien, kada jie yra vienoje kišenėje, Ligų ministerija pasiima 99 proc. visų lėšų, o sveikatai nepalieka net vieno procento, nors imitacija yra didžiulė. To rezultatas – metai iš metų prastėjanti žmonių sveikata“, – kalba D. Kepenis.

Todėl sveikuolis sako, kad pirmiausia reikėtų mintyse atskirti, kad ligos gydymas ir sveikatos ugdymas yra visiškai skirtingi dalykai.

REKLAMA
REKLAMA

Antras dalykas, ką siūlo būsimasis Seimo narys, – iš sporto sistemos išimti kūno kultūrą ir perkelti tai į Sveikatos rūmus.

„Sportas pasiima didžiąją dalį lėšų medaliams kalti varžybose, o vaikų kūno kultūrai, gyventojų fiziniam aktyvumui yra skiriamas labai menkas dėmesys. Tad kūno kultūra turi nueiti į sveikatos rūmus, o sporto sistema likti su federacijomis, olimpiniu komitetu“, – kalbėjo D. Kepenis.

REKLAMA

Nuimti pareigų iš šeimos daktaro

Sveikuolis sako, kad iš šeimos gydytojų reikėtų atimti jų ir taip nevykdomą funkciją – šviesti gyventojus apie sveiką gyvenimą.

„Šiandien numeris vienas žmogus Lietuvoje, atsakingas už mūsų sveikatą, yra šeimos daktaras. Yra įrašyta tokia norma, kad jis turi jums paskaityti penkių rūšių paskaitas, turi pasirūpinti, kad jūs judėtumėte, grūdintumėtės. Ar matėte, kad jis tai darytų? Jis neturi laiko.

Dėl to reikia jį nuo to atleisti, o tą normą, kurios jis nerealizuoja, perkelti į visuomenės sveikatos biurus. Visuomenės sveikatos specialistai turėtų patys skaityti paskaitas, mokyti fizinio aktyvumo, grūdinimosi. O sveika gyvensena yra fizinis aktyvumas, grūdinimas, sveikas maistas, tai yra savikontrolė (svorio ir kitų parametrų stebėjimas) ir dvasinis gyvenimas – doras, ramus, nepavydus, skaistus, taurus, gražus gyvenimas“, – kalbėjo sveikuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikuolių motyvavimas

D. Kepenio įsitikinimu, kada Sveikatos rūmai įsijungs į aktyvią veiklą, žmonėms prireiks vis mažiau gydytojų paslaugų, o Ligonių kasos sutaupys pinigų.

„Jau šiandien turime apie 30 tūkst. žmonių, kurie nesilanko Ligonių kasose, nes jie kasdien skiria po valandą ar daugiau sveikatai gerinti. Paprastai žmogus Ligonių kasose kasmet palieka po 4 tūkst. litų, todėl tas, kuris pas gydytojus nesilanko, turi būti motyvuojamas. Sveikatos draudimą jam reikia daryti pigesnį negu tiems, kurie nesaugo savo sveikatos – kurie rūko, girtauja, nejuda“, – kalbėjo jis.

Būsimasis parlamentaras nurodo, kad nėra sąžiningą, jog už sveikatos draudimą vienodai moka ir sveikatą puoselėjantys, ir visiškai nesveikai gyvenantys asmenys. Nesveikas žmogus, pasak jo, valstybei kainuoja 10 kartų brangiau nei sveikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu aš 10 metų nesinaudoju Ligonių kasų paslaugomis, iš tų 4000 litų atiduokite man bent 50, kad aš galėčiau nueiti į baseiną pigiau. Pradėkime skatinti ir motyvuoti tuos žmones, kurie rūpinasi savo sveikata.

Įsivaizduokite, aš esu pasileidėlis, nesveikai gyvenantis, o jūs sveikuolė. Aš prisigėręs nusilaužiau koją ir guliu ligoninėje, o tada į ligoninę atveža jus, sveikuolę, po autoavarijos visą sulaužytą ir sako jums: dabar ligoninėje nėra vietos, ir jūs gulėsite koridoriuje, o tie žmogeliai, kurie nesirūpina savo sveikata, bus gydomi pirmiausia.

Todėl reikia padaryti taip, kad žmogui kaskart atvykstant į ligoninę būtų vis sunkiau ten gulėti. Kai žmogus atvažiuoja į ligoninę antrą kartą, jis jau guli dviaukštėse lovose. Apsileidėliams Amerikoje nėra tokių gerų sąlygų – jų aprūpinimas būna kitoks. Tokį žmogų, kuris rūpinasi savo sveikata, kuris galvoja, ką valgo, sportuoja, reikia motyvuoti: jeigu dirbu darbą mano sveikatos labui, mano sveikatos draudimas turi kainuoti pigiau nei to žmogaus, kuris nedirba“, – sakė D. Kepenis.

Pasak jo, sukontroliuoti, kas gyvena sveikai, o kas ne, galės Ligonių kasa, nes ten matoma, kaip dažnai žmogus kreipiasi pas gydytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų