REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė kultūros paveldo komisija renka informaciją apie užsienyje esančias Lietuvai reikšmingas kultūros vertybes ir svarsto būdus, kaip dalį jų būtų galima susigrąžinti.

Valstybinė kultūros paveldo komisija renka informaciją apie užsienyje esančias Lietuvai reikšmingas kultūros vertybes ir svarsto būdus, kaip dalį jų būtų galima susigrąžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš komisijos pasiūlymų – įsteigti atskirą fondą ir numatyti lėšų kultūros vertybėms įsigyti aukcionuose.

REKLAMA

„Yra nemažai Lietuvai paveldo vertybių, kurios neteisėtai galėjo būti išgabentos ir dabar atsiduria aukcionuose. Būtų labai gerai, kad būtų įsteigtas specialus fondas, kad kas nors stebėtų tuos aukcionus ir pagal galimybes ką nors būtų galima susigrąžinti“, – BNS sakė Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė.

Kitas komisijos pasiūlymas – parengti programą vykdyti užsienyje Lietuvai reikšmingų kultūros vertybių paiešką, numatant mokslinio tiriamojo darbo finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma bendradarbiauti su individualiaisiais turistiniais operatoriais, siūlant turistinėse programose numatyti Lietuvai reikšmingų kultūros vertybių, esančių užsienyje, lankymą.

E.Karalevičienė BNS pasakojo, kad birželį komisija kreipėsi į visas įmanomas institucijas, mokslo įstaigas, lietuvių bendruomenes užsienyje, ambasadas su prašymu pateikti informaciją apie jų šalyse esantį lietuvišką paveldą. Šiuo metu duomenys plaukia, ir manoma, dar kokį gerą pusmetį tas procesas vyks.

„Pats paveldas yra įvairaus pobūdžio, įvairiai galima grupuoti: ir lietuvių įkurtos vietovės, ir atmintinos vietovės, architektūros paveldas ir statiniai, Lietuvos didikų statytos rezidencijos užsienyje, išeivių bendruomenių statyti objektai (bažnyčios, globos namai, bendruomenių namai, ligoninės), kapai, atmintinos vietos, kur ilgą laiką gyveno ar mokėsi mūsų iškilios asmenybės. Dėsime daug pastangų, kad atsirastų kiek įmanoma daugiau informacinių lentelių ant tokių pastatų“, – sakė komisijos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat renkama informacija apie kilnojamąsias kultūros vertybes, nematerialųjį turtą. Tarp jų – apie užsienyje saugomus su Lietuva susijusius valdžios simbolius, šarvų komplektus, ginklus, dailės, skulptūros kūrinius, Lietuvos didikų dovanotas diplomatinės ar bažnytinės paskirties dovanas užsienio atstovams, kt.

Valstybinės paveldo komisijos pirmininkė teigė, kad jau sulaukiama labai įdomios informacijos apie lietuvišką paveldą. Pavyzdžiui, Niujorko metropoliteno muziejuje saugomi įspūdingi Mykolo Radvilos Juodojo šarvai.

REKLAMA

Komisijos parengtoje pažymoje atkreipiamas dėmesys, kad kai kurios šiuo metu užsienyje esančios kilnojamosios kultūros vertybės galėjo būti pasisavintos neteisėtai įvairiais istorijos laikotarpiais. Tie patys Mykolo Radvilos Juodojo šarvai į muziejų esą pateko iš „Rusijos privačios kolekcijos“.

Komisija užsimena, kad Lietuva turi suformuoti pagrobtų kultūros vertybių susigrąžinimo politiką.

„Pradėjome didžiulį ir sunkų darbą“, – teigė E.Karalevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų