REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Western Union“ tarptautinė piniginių transakcijų kompanija Lietuvoje savo veiklą pradėjo prieš 6 metus. Prieš kelias dienas lankęsis šios kompanijos vykdantysis viceprezidentas Johnas R. Dye‘us neslėpė simpatijų Lietuvai ir jos žmonėms. Kompanijos jis be šios šalies neįsivaizduoja.

„Western Union“ tarptautinė piniginių transakcijų kompanija Lietuvoje savo veiklą pradėjo prieš 6 metus. Prieš kelias dienas lankęsis šios kompanijos vykdantysis viceprezidentas Johnas R. Dye‘us neslėpė simpatijų Lietuvai ir jos žmonėms. Kompanijos jis be šios šalies neįsivaizduoja.

REKLAMA

Amerikietis Johnas R. Dye‘us turi ilgą darbo patirtį teisinėje sferoje, tačiau teigia, kad svarbiausias aspektas pritraukęs šią kompaniją į Lietuvą – kvalifikuoti darbuotojai.

Išskirtiniame tv3.lt interviu, viceprezidentas papasakoja apie verslo sąlygas Lietuvoje, iššūkius bei socialinės atsakomybės svarbą.

Į Lietuvą ateinama dėl darbuotojų, ne mokestinės aplinkos

Pašnekovas prisimena, kai 2010 metais į Lietuvą žengė „Western Union“ dirbo apie 2–3 darbuotojus, prieš tris metus apie 1100, o dabar jau 1600. Nuo kelių funkcijų, Lietuvoje veikiantis centras šiuo metu atlieka virš 40 funkcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Johnas Dye‘us neabejoja, jų kompanija kartu su „Barclays“ buvo tarsi naujos žemės užkariautojai, inovatoriai įtraukę Lietuvą į paslaugų centrų kūrimą. Tuo metu tokioje rinkoje veikė tik dvi tarptautinės kompanijos, o šiandien jų galiam suskaičiuoti virš 50.

REKLAMA

„Iš pradžių visi laikėme užgniaužę kvapą ir mąstėme, kaip čia pasiseks. Tačiau šitas centras įrodė, kad yra didžiulė sėkmė. Nemanau, kad aks kitas kompanijoje pasakytų kitaip. Darbas čia prasidėjo tik prieš 6 metus, tačiau dabar negalėčiau įsivaizduoti „Western Union“ be Lietuvos ir kaip mes be šio centro išgyventume. Čia nudirbamas didžiulis kokybiškas darbas, o darbuotojai aukštos kvalifikacijos. Manau, turime daug ir kitų regioninių centrų, kurie atlieka taip pat gerą darbą, tačiau čia aukščiausio standarto darbai nuveikiami čia, tai geriausia ką galime turėti pasaulyje. Lietuva – svarbi „Western Union“ dalis ir, manau, kad tikrai parodėme, jog turėsime dar daugiau darbuotojų“, – tv3.lt portalui sako viceprezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbio metu Johnas Dye‘us pabrėžia, kad į Lietuvą buvo ateita dėl darbuotojų, o ne mokesčių.

„Mes priimame tokius įstatymus, kokie jie yra. Darbuotojai yra pagrindas. Sėkme Lietuvą padaro žmonės. Aš matau protingus, entuziastiškus, susidomėjusius darbuotojus. Žmones, kurie nori ateiti į darbą ir dirbti kiekvieną dieną geriau. Ir taip tikrai nebūna visose pasaulio šalyse. Kai matai žmones, kurie yra laimingi turėdami darbą ir dirbdami kompanijoje, kuri turi tarptautinę reputaciją. Be to, kompanija nuolatos auga ir yra dalis pasaulinės ekonomikos.

Western Union“ veikia virš 200 šalių. Oficialiai nesame tik dvejose šalyse – Irane ir Šiaurės Korėjoje. Nėra globalesnės kompanijos. Ir tai atsispindi Vilniuje“, – sako viceprezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia mūsų įkurtame centre kalbama 30 kalbų. Vienas žmogus žino apie 3 kalbas. Tai daro įspūdį. 96 proc. iš jų turi universitetinį išsilavinimą ir tai vėl nusako darbo kokybę. Vykdome susidomėjimo apklausas. Vilniuje itin didelis darbuotojų susidomėjimas kompanijos veikla. Didesnis nei kitose šalyse“, –prideda Šarūnas Šuipis, Western Union Lietuvoje vadovas. Johnas Dye‘us Lietuvos verslo aplinkę įvertina atsižvelgdamas ir į tai, kad jau dabar yra žmonių, kurie atvyksta į šią šalį dirbti iš kitų šalių.

„Yra šalių, kurios stagnacijoje – neauga ir turi riziką prarasti jaunų žmonių kartą, kurie išvyksta ir negrįžta. Nekalbu vien apie Lietuvą, taip pat ir Airija bei kitos šalys Europoje. Bet jei turi gyvą sektorių, tarptautinę rinką, jie liks. Ir manau, kad link to reikėtų eiti. Tikrai nustebau, kad yra ir žmonių atvykstančių į Lietuvą dirbti“, – sako jis.

REKLAMA

Paklausus apie naująjį Darbo kodeksą pašnekovas atviravo, kad žino apie jį, tačiau tai neverčia kompanijos priimti kažkokių naujų sprendimų ar keisti veiklą Lietuvoje. „Mes esame reguliuojami daugybės įstatymų, ne tik Kodekso. Įstatymai yra kas yra, su jais dirbama, aiškinamasi kaip maksimizuoti pastangas. Aš labiau susirūpinčiau, jei darbo kokybė būtų prasta“, – sako pašnekovas.

O štai Šarūnas Šuipis atskleidžia, kad su kai kuriais iššūkiais buvo susidorota anksčiau kompanijos viduje. Kodekse šie pataisymai atsiras tik dabar.

„Iš Vilniaus mes aptarnaujame visus kontinentus išskyrus vieną. Tai reiškia, kad turime funkcijas, kurios veikia 7 dienas per savaitę, 24 valandas per parą. Ir tai reiškia, kad kartais, jei sistemai kas nutinka, darbuotojams reikia dirbti šiek tiek ilgiau. Ankstesnis Darbo kodeksas neapibrėžė, kaip reikėtų elgtis tokiomis situacijomis. Kilo iššūkių, kaip reikėtų susitarti dėl papildomo darbo. Tačiau tai maži iššūkiai, kuriuos jau praeityje turėjome įveikti. Naujasis Darbo kodeksas apibrėš galimybes, kaip susitvarkyti su tokiomis unikaliomis situacijomis. Tai 21 – ojo amžiaus rezultatas, nes verslai tampa tarptautiniais, teisinė sritis taip pat eina link to“, – įvertina jis.

REKLAMA

Johnas Dye‘us: galime būti savo sėkmės aukos

Verslo aplinka per šešerius metus itin pasikeitė. Tai pastebi Johnas Dye‘us kalbėdamas apie augančią konkurenciją. Kol kas problemų pritraukiant darbuotojus nekyla, tačiau su iššūkiais jau susiduriama.

„Būsime pačios savo sėkmės aukos, nes čia taip gerai, kad ir kitos kompanijos ateina. Tad dabar konkuruojame su vis daugiau įmonių dėl darbuotojų. Žinoma, tai gerai Vilniui ir Lietuvai. Mes esame laimingi, kad sukūrėme tokį gyvą paslaugų sektorių, kuris neša visiems naudą. To rezultatas, mes gausime geresnius darbuotojus.

Manau, kad vis dar gauname aukščiausios kokybės darbuotojus ir žmonės vis dar nori ateiti pas mus dirbti. Bet kaip ir įprasta rinkoje, reikia konkuruoti. Žinote, yra pasakymas ,kad žolė žalesnė kitoje pusėje, tačiau tai įprastai nebūna tiesa. Tą parodo tendencija, kad darbuotojai išėję grįžta“, – išaiškėja pokalbio metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateityje konkurencija tik aštrės, tad kompanijos vadovai jau dabar stebi kitas įmones, apgalvoja įvairias strategijas.

„Startuoliai tikriausiai yra ta sritis, kur konkurencija ateityje ir vyks. Ir ne tik startuoliai, vis daugiau gerai įsteigtų didžiųjų technologijų kompanijų kelia mūsų verslui. Tačiau, kai pagalvoju, ši sena kompanija darbą pradėjo prieš 165 metus su telegrafais ir telegramomis, bet ji evoliucionavo ir toliau vystosi iki pat šiandienos. Patys esame sukūrę startuolį kompanijoje, kuris užsiima skaitmenine veikla. Žmonės nori siųsti pinigus per telefonus, einame link mobiliojo banko. Konkurencija bus aštresnė, labiau finansuojama ir turime saugotis. Mūsų kompanijos vadovai daug susikoncentravę ties strategijomis, kuriuo keliu kompanija turi eiti.

REKLAMA

Kompiuteriai, mobilieji – ateitis pinigų pervedinėjimo ir atsiskaitymo. „Apple“, „Google“, „Facebook“ gerai finansuojamos didžiulės technologiškai pažangios kompanijos, kurios taip pat žvalgosi pinigų transakcijų rinkoje. Dėl to turime akylai stebėti, kas vyksta“, – konkurencinius iššūkius įvardija Johnas Dye‘us.

Socialinis atsakingumas – verslo galimybė pritraukti darbuotojus

Johnas Dye‘us lankydamasis Lietuvoje užsuko ir į „Maisto banką“. Pasak jo, socialiniai atsakingi verslai yra daug labiau patrauklesni tiek klientams, tiek patiems darbuotojams.

„Wester Union Foundation“ kiekvienas metais išdalina po 6–7 mln. dolerių įvairioms organizacijoms. Per 12 metų veiklos, kompanija jau išdalino daugiau nei 100 mln. dolerių. Daugiausia skiriama švietimui: žmonių išsilavinimui ir integravimui į pasaulinę ekonomiką.

REKLAMA

„Maisto bankas“ tik vienas iš fondų, su kuriuo dirba „Western Union Foundation Lithuania”. Šiais metais labdaringai veiklai Lietuvoje skirta 43 tūkst. eurų.

„Kompanija pati savo paslaugomis kasdien padeda žmonėms. 29 transakcijos per sekundę, 7 dienos per savaitę, 365 dienos per metus. Daugiau nei 30 proc. jų nueina švietimui – mokama už mokyklinius reikmenis, mokslą. Taip pat dažnai pinigai būna pervedami medicininėms reikmės. Visgi kompanija stengiasi uždirbti pinigus, o fondas juos duoda. Jis padeda plėtoti socialinę misiją.

Manau, kad Y karta (gimę apie 2000–uosius metus – tv3.lt), žmonės kurie iki 35 metų, visi yra susidom4j3 labdaringa veikla, ieško ne tik, kaip jie gali elgtis geriau, bet ir socialiai atsakingų kompanijų. Manau, tai natūrali evoliucija, kad vis daugiau kompanijų taip elgsis, nes jų darbuotojai to tikėsis. Kai pradėjau darbą visi galvojo tik apie pinigus, tačiau žmonės dabar nori ne tik gauti pinigus, bet ir padaryti kažką gero“, – sako Johnas Dye‘us.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Johną Dye‘us džiugina ir lietuvių aktyvumas. Mat kompanijai renkant pinigus, darbuotojai patys gali prisidėti aukomis. 86 proc. darbuotojų Lietuvos „Western Union“ prisideda. Pasak jo, kituose fonduose 50 proc. jau vertinama labai gerai.

„Western Union Lietuva” vadovas Šarūnas Šuipis pasakoja, kad aukojama ne tik pinigais. Darbuotojai gauna laisvą dieną, kurią praleidžia savanoriaudami, palaikydami dialogą su bendruomene. Praeitais metais savanoriavimui skirta 3 tūkst. valandų.

„Visai kas kita nei tik išrašyti čekį, nes kai savanoriauji tu padedi savo bendruomenei ir susipažįsti su ja. Kompanija tai skatina.

Socialiniai aspektai pritraukia žmones į kompaniją. Net ir dirbant kompanijoje vienas žmogus gali padaryti skirtumą. Pavyzdžiui, padėti žmogui, kuris už 10 tūkst. mylių, kur nors Bangladeše ir negali pasinaudoti paslaugomis“, – teigia Johnas Dye‘us.

„Wester Union“ savo veiklą Lietuvoje pradėjo 2010 metais. Johnas R. Dye‘us kompanijoje dirbti pradėjo 2011 metais. Jis yra kompanijos viceprezidentas, „Western Union Foundation” valdybos pirmininkas bei Generalinis patarėjas teisės klausimais.

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų