REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
77
„Žalgiris“ – „Baskonia“ (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Kauno „Žalgirio“ komanda sužaidė pirmąsias naujojo Eurolygos sezono rungtynes savo aikštėje. Ant „Žalgirio“ arenos parketo su žalgiriečiais išbėgo Vitorijos „Baskonia“ krepšininkai, kurios kauniečiai po įtemptos kovos nugalėjo 78:73.

77

Kauno „Žalgirio“ komanda sužaidė pirmąsias naujojo Eurolygos sezono rungtynes savo aikštėje. Ant „Žalgirio“ arenos parketo su žalgiriečiais išbėgo Vitorijos „Baskonia“ krepšininkai, kurios kauniečiai po įtemptos kovos nugalėjo 78:73.

REKLAMA

Eurolygos transliacijas tiesiogiai galima stebėti internetu per įvarius išmaniuosius įrenginius ir kompiuteryje videotransliacijų internetu platformoje www.viaplay.lt. Eurolygos rungtynes taip pat rodo ir kanalas „Viasat Sport Baltic“.

Rungtynių eiga

Pirmas kėlinys

Jau pirmos atakos metu Andrea Bargnani išrašė du „stogus“ Antanui Kavaliauskui, trečią bloką aukštaūgis gavo nuo Adamo Hanga. Tris minutes trukusį „žalgiriečių“ taškų baudą nutraukė Kevno Pangoso tritaškis, po jo kauniečiai atsilikinėjo 3:6. Aštuoni taškai be atsako „Žalgirį“ išvedė į priekį 8:6.

Pirmas kėlinys buvo rezultatyvus, tačiau nei vienai komandai nepavyko labiau pabėgti į priekį, po 10-ties minučių svečiai buvo priekyje 20:23.

REKLAMA
REKLAMA

Antras kėlinys

Skaudžiai „Žalgirio areną“ užčiaupė Jaka Balžičius, kuris, pakankamai lengvai prasiveržęs po krepšiu, dviem rankomis sugrūdo kamuolį į krepšį.

REKLAMA

Sužaidus apie pusę kėlinio, „Baskonia“ pradėjo bėgti ir išsiveržė į priekį 24:31, į tai reaguodamas Šarūnas Jasikevičius iš karto paprašė minutės pertraukėlės.

Ir tai nenuėjo veltui, nes kauniečiai po to dar aptirpdė pranašumą, tačiau į priekį išsiveržti nepavyko. Maža to, Šaras, likus žaisti mažiau nei minutę, užsidirbo techninę pražangą. Prieš didžiąją pertrauką, rezultatu 34:40, pirmavo „Baskonia“.

Trečias kėlinys

Nesportinę pražangą užsidirbo Andrea Bargnani, tačiau tai varžovų iš vėžių neišmušė: tas pats Bargnani nublokavo Augusto Limos bandymą įdėti į krepšį, „Baskonia“ surengė greitą ataką ir pelnė du taškus.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalgiriui“ persvarą sumažinus iki vieno taško, varžovai paprašė minutės pertraukėlės, o triukšmas arenoje buvo toks didelis, kad baskai net negirdėjo sirenos, nuskambėjusios, kai baigėsi atakai skirtas laikas.

Teisėjui užfiksavus pražangą, vos nesusikibo abiejų komandų žaidėjai, Augusto Lima gavo techninę pražangą, tai buvo jo ketvirtoji asmeninė.

Brockas Motumas taip pat užsidirbo nesportinę pražangą, „Žalgirio arenoje“ skambėjo teisėjams skirta skanduotė „F**k you referee“.

Prieš lemiamą ketvirtį rezultatas buvo lygus 61:61.

Ketvirtas kėlinys

Pirma ketvirto kėlinio pusė buvo lygi ir nei viena komanda netimptelėjo į priekį, tačiau, likus žaisti 5 minutes, kauniečiai surengė keletą sėkmingų atakų be atsako ir buvo priekyje 73:68. Maža to, penktąją pražangą užsidirbo daugiausiai problemų pridaręs Andrea Bargnani.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki kėlinio pabaigos likus daugiau nei 1 minutei, Paulius Jankūnas skirtumą padidino iki 6 taškų, varžovams užpulti nepavyko, tačiau ir „Žalgiris“ suklydo.

Varžovas bandė kirpti pražangą mesdamas tritaškį, tačiau prieš jį prasižengė Renaldas Seibutis. Iš trijų baudos metimų tikslą pasiekė vienas, o „žalgriečiai“ sėkmingai laikė kamuolį ir iškovojo sunkią pergalę.

Rezultatyviausi

„Žalgiris“: Leo Westermann 20 (7/9 dvit.), Brock Motum 12, Artūras Milaknis 9 (3/7 trit.), Edgaras Ulanovas 8, Antanas Kavaliauskas 7 (3/8 dvit.), Paulius Jankūnas (9 atk. kam.), Lukas Lekavičius ir Kevinas Pangosas po 6.

„Baskonia“: Adamas Hanga 18, Andrea Bargnani 17, Tornike Shengelia 13, Shane`as Larkinas 11.

Prieš rungtynes

Rėmėjų pavadinimais įsimintina komanda

Pirmoji varžovų ekipa, atvykstanti į „Žalgirio“ areną naujojo formato Eurolygos varžybose, yra praėjusio sezono finalo ketverto dalyvė – Vitorijos „Baskonia“. Krepšinio gerbėjams dažniausiai rėmėjų pavadinimais įsiminta komanda šį sezoną pasitinka su savo originaliu sporto klubo vardu – „Baskonia“.

REKLAMA

Iki tol Kaune lankėsi „Taugres“, „Tau Ceramica“, „Caja Laboral“ ir „Laboral Kutxa“ marškinėliais vilkėjusios ekipos, tačiau šį sezoną klubas savo vardo rėmėjams nepatikėjo, atnaujino logotipą ir į naująją Eurolygą žengia atvertusi naują istorijos puslapį.

Viena jo dalių – globalaus sporto atspindys. Vitorijos komandoje šį sezoną nėra nė vieno Ispanijoje gimusio krepšininko! Iš keturiolikos Eurolygoje registruotų žaidėjų ispaniškus pasus gali parodyti tik du – tai Senegale gimęs aukštaūgis Ilimane‘as Diopas ir šią vasarą Brazilijos rinktinėje žaidęs, dvigubą pilietybę turintis Rafa Luzas.

Tiesa, panaši situacija komandoje buvo ir pernai, tačiau tai nesutrukdė Vitorijos ekipai gana užtikrintai pasiekti finalo ketverto (ketvirtfinalyje Atėnų „Panathinaikos“ nugalėta „sausai“ – 3:0). Net ir pusfinalyje tuometinė „Laboral Kutxa“ buvo itin arti pergalės, kol galiausiai mažą stebuklą sukūrę Stambulo „Fenerbahce“ krepšininkai išplėšė pratęsimą, kuriame palaužė pagirtinai kovojusius „baskus“.

REKLAMA

Už šio pasiekimo slypi krepšinio architekto Joseano Querejetos siluetas. „Baskonia“ klubo prezidentas iš užsieniečių krepšininkų sugebėjo sukurti puikiai veikiantį mechanizmą. Už tai J.Querejeta praėjusį sezoną buvo išrinktas ir apdovanotas kaip geriausias Eurolygos klubo vadovas. Tokį apdovanojimą jis buvo pelnęs ir 2005 metais, o iš viso „Baskonia“ laivą J.Querejeta vairuoja jau beveik 30 sezonų.

Iki finalo ketverto

Praėjusį sezoną Vitorijos ekipa irgi lankėsi „Žalgirio“ arenoje, o vėliau nužygiavo iki Eurolygos finalo ketverto. Nenuostabu, kad po 10 mėnesių į Kauną atvykusi „Baskonia“ komanda nebeturi dalies savo lyderių, tačiau gali pasigirti ir naujomis žvaigždėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad klube bus permainų, tapo aišku vos pasibaigus sezonui, kai sutartį panoro nutraukti vyriausiasis ekipos treneris Velimiras Perasovičius. Į Stambulo „Anadolu Efes“ ekipą pasukusį strategą trenerio poste pakeitė 40-metis ispanas Sito Alonso. Jam ir J.Querejetai teko nemažai iššūkių, keičiant išblaškytą „Baskonia“ branduolį.

V.Perasovičiaus kurtas žaidimas sukosi aplink įžaidėjų porą Dariusą Adamsą ir Mike‘ą Jamesą bei po krepšiu dominavusį Ioannį Bourousį. Šią vasarą pastarieji du krepšininkai išvyko į Atėnų „Panathinaikos“ komandą, o D.Adamsą suviliojo Kinijos krepšinio lygos pinigai. Vitorija taip pat prarado į NBA iškeliavusį latvį Davį Bertanį ir į Bambergą persikėlusį prancūzą Fabieną Causeurą.

REKLAMA

Netekę net 5 svarbių žaidėjų „Baskonia“ strategai žvilgsnius nukreipė už Atlanto. Po 10 metų NBA lygoje į Europą jiems pavyko parsivilioti italą Andrea Bargnanį, o įžaidėjo pozicijoje prikalbinti vieną įdomiausių Eurolygos vasaros pirkinių – amerikietį Shane‘ą Larkiną. Svarbiu S.Alonso sumanymų vykdytoju turėtų tapti ir šiuo metu traumuotas prancūzas gynėjas Rodrigue‘as Beauboisas.

Likusias vakansijas užpildė tiek daug patirties neturintys žaidėjai: vidurio puolėjas Johanessas Voigtmannas, gynėjas Trevoras Cooney ar naujausias pirkinys Joshas Akognonas. Savo vietą po saule bandys iškovoti ir perspektyvus aštuoniolikmetis lietuvis Tadas Sedekerskis.

REKLAMA

ĮDOMŪS FAKTAI

Isaiah Hartensteinas ir Paulius Valinskas tikisi debiutuoti Eurolygoje vilkėdami „Žalgirio“ marškinėlius.

Edgaras Ulanovas Eurolygos rungtynėse pataikė jau 25 baudos metimus iš eilės. Leo Westermannas – 14.

Artūras Milaknis per pastarąsias 18 Eurolygos rungtynių pataikė mažiausiai vieną tritaškį.

Paulius Jankūnas aštuoniose iš eilės Eurolygos rungtynėse gali pasigirti dviženkliu skaičiumi naudingumo indekso grafoje.

Lukas Lekavičius Eurolygoje praėjusį sezoną žengė antras pagal tritaškių pataikymo procentą - 51.6 proc.

Robertui Javtokui reikia dviejų puolime atkovotų kamuolių, kad pasiektų karjeros rekordą – 300. Jis yra dvyliktas per visą Eurolygos istoriją pagal atkovotus kamuolius puolime – 298. Prieš jį – Davidas Andersenas su 301.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per visą istoriją „Žalgiris“ ir „Baskonia“ (skirtingais pavadinimais) tarpusavyje sužaidė 14 rungtynių. Kol kas pranašesni buvo baskai 8:6.

KOMENTARAI

Šarūnas Jasikevičius, „Žalgirio“ treneris:

„Baskonia“ – didžiausią tempą Eurolygoje diktuojanti komanda. Jų perėjimas į ataką yra fantastiškas. Po perimto ar atkovoto kamuolio jie tiesiog tampa sprinteriais ir pelno lengvus taškus. Pagrindinis uždavinys bus stabdyti jų greitą puolimą ir neleisti naudotis antruoju šansu.

Andrea Bargnani gali pridaryti daug bėdų bet kuriai komandai. Norime jo vaidmenį apriboti, tačiau jie turi daugiau ginklų. Blazičius, Hanga, Larkinas – gerai žaidžia atakuodami. Kiti žaidėjai taip pat turi svarbius vaidmenis. Jei laimėsime kovą dėl kamuolių ir kontroliuosime žaidimo tempą, tai leis mums patiems kurti šansus. Tikimės sirgalių pagalbos. Tai bus pirmos mūsų rungtynės namie.“

REKLAMA

Sito Alonso, „Baskonios“ treneris:

„Tai svarbios rungtynės ir daugiausiai dėl to, kaip atrodė „Žalgiris“ Atėnuose. Varžovai turi žaidimo ritmą ir tikriausiai pirmąkart nuo pat pradžios sukomplektuotą komandą. Jų atakų arsenalas ir įvairovė gerokai išaugo su atėjusiu Kevinu Pangosu. Nekalbu jau apie savitarpio supratimą ir arenos palaikymą. Žaisime agresyviai, ypač gynyboje. Tai bus geras testas mums pažiūrėti, kokios dabar esame formos. Turėsime susitvarkyti su spaudimu. Pažiūrėsime, kaip reaguosime.“

Brockas Motumas, „Žalgirio“ puolėjas:

„Prisimenu rungtynes su Vitorijos komanda praėjusį sezoną. Akivaizdu, kad per vasarą ji sustiprėjo. A. Bargnani puolime suteikia daug universalumo. Sh. Larkinas – dar viena grėsmė. Juos reikės mėginti sustabdyti kiekvienai Eurolygos komandai. Mūsų naujokai su nekantrumu laukia šių rungtynių. Tai bus pirmos rungtynės „Žalgirio“ arenoje ir ypatinga atmosfera.“

REKLAMA

Tadas Sederskis, „Baskonia“ žaidėjas:

„Laimėjome pirmąsias rungtynes namie ir esame gerai nusiteikę, tobulėjame kasdien. Norime laimėti dvikovą su „Žalgiriu“. Turime nemažai šansų, nes esame tam pasiruošę. Man tai bus ypatingos rungtynės, nes mano šeima ateis pažiūrėti į mane. Tai pirmos rungtynės man Lietuvoje. Nekantriai laukiu.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų