REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą susidūrusiems su negalia, jų artimiesiems arba tiesiogiai neįgaliesiems padedantiems specialistams nuo šiol gauti paslaugas ir visą reikalingą informaciją bus lengviau – Techninės pagalbos neįgaliesiems centras (TPNC) daugelį paslaugų pradeda teikti internetu. Apie tai kaip atnaujintas internetinis puslapis (www.tpnc.lt) bei jame integruotos elektroninės paslaugos gali palengvinti gyvenimą, papasakoti sutiko šio centro direktorė Ilona Ogurcova.

Pirmą kartą susidūrusiems su negalia, jų artimiesiems arba tiesiogiai neįgaliesiems padedantiems specialistams nuo šiol gauti paslaugas ir visą reikalingą informaciją bus lengviau – Techninės pagalbos neįgaliesiems centras (TPNC) daugelį paslaugų pradeda teikti internetu. Apie tai kaip atnaujintas internetinis puslapis (www.tpnc.lt) bei jame integruotos elektroninės paslaugos gali palengvinti gyvenimą, papasakoti sutiko šio centro direktorė Ilona Ogurcova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pristatydama naujoves pašnekovė pastebi, kad elektroninės paslaugos labai padės taupyti laiką. Tiems, kurie tiksliai ir konkrečiai žino savo reikmes, bus galima dokumentus ir visas paraiškas užpildyti neišvykstant iš namų, o centro darbuotojai galės dar labiau ir aktyviau padėti žmonėms su išskirtiniais atvejais. Tad centro direktorė iškart pabrėžia, kad svarbus kiekvienas žmogus, o jei reikės ilgesnio bendradarbiavimo ir kompleksinės pagalbos – padės, kiek galės. Tačiau reikalingi ramentai, lazdelės ar vežimėlis, kurių pritaikymui tereikia žinoti ūgį ir svorį, – viskas vyks daug greičiau ir paprasčiau.

REKLAMA

Geriausio sprendimo paieškos

TPNC – tai įstaiga prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuri stebi neįgaliųjų techninių pagalbos priemonių rinką, bendradarbiauja su tiekėjais, suteikia šias priemones neįgaliesiems ir realiai įsigilina į su tuo susijusias problemas.

Jame galima gauti naudojimui įvairių vežimėlių, ramentų turintiems judėjimo sunkumų, akliesiems skirtų kalbančių kūno termometrų, kalbančių laikrodžių, virtuvės svarstyklių, mechaninių Brailio rašomųjų mašinėlių, kompaktinių diskų grotuvų, taip pat priemonių kurtiesiems, tokių kaip vibruojantys žadintuvai, signaliniai durų įtaisai ir signalų rodytuvai ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė dalinasi patirtimi, kad kuriami vis nauji gyvenimą galintys palengvinti produktai, tad svarbu aktyviai domėtis ir nebijoti bendradarbiauti. Centras gali padėti ne tik sužinoti apie naujoves, bet įvertinti ir įsitikinti, kad įsigyjamos priemonės bus patogios, saugios ir tinkamos naudoti.

„Buvo atvejis, kai gamintojai sukūrė specialų triratuką neįgaliems vaikams, kuris suteikė galimybę kompensuoti nepakankamą kojų raumenų jėgą. Reabilitologai pasiūlė šį prietaisą išbandyti vaiko tėvams ir nors pradinėje stadijoje visi buvo sužavėti, po kiek laiko ekspertams atlikus tyrimą išryškėjo saugumo spragos. Taigi, mūsų centras padeda atsirinkti tikrai kokybiškus daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konsultuojame ir padedame įvairiais atvejais, net susidūrus su kompleksiniais sunkumais. Realus pavyzdys, kai viena senolė, gyvenanti globos namuose, išreiškė poreikį įsigyti elektrinį vežimėlį. Kad vežimėlis tikrai reikalingas, matėme visi, tačiau norint gauti tokią priemonę yra būtina psichiatro išvada. Juk prieš suteikiant tokį prietaisą reikia įrodymo, kad žmogus jį sugebės valdyti. Kadangi pažymos gauti nepavyko iš pirmo karto, mes gilinomės, kur yra problema, šaukėme komisiją, skyrėme dėmesio ir ilgainiui senolei toks vežimėlis buvo suteiktas. Atvejų, kad vienaip ar kitaip problema nebūtų išspręsta – neturime“, – teigia Ilona Ogurcova.

REKLAMA

TPNC turi 10 padalinių visoje Lietuvoje, tačiau jei tokio centro nėra arti gyvenamosios vietos, galima kreiptis į savo savivaldybę ir joje esantį socialinių paslaugų centrą.

Internetu – ir registruotis, ir užsakyti priemones

Esant techninės pagalbos priemonių poreikiui, pirmiausia reiktų apsilankyti internetiniame puslapyje www.tpnc.lt. Ten iškart galima registruotis konsultacijai. Tie, kurie jau ne pirmą kartą kreipiasi ir naudojasi centro paslaugomis, tiesiog gali prisijungti per Elektroninės valdžios vartus ir užsisakyti norimas technines priemones. Svetainės pirmajame puslapyje iškart įsijungia filmukas, kuris dar detaliau nurodo žingsnius prieigai prie sistemos.

REKLAMA

„Ši elektroninių paslaugų sistema suteikia galimybę užsisakyti priemones neišeinant iš namų, o ją rekomenduojame tiems, kas jau susipažinę su centro veikla. Sistema integruota su „Sodra“, kuri padės automatiškai internetu patvirtinti dokumentus apie savo statusą, gyvenamąją vietą. Tačiau tiems, kurie su negalia susiduria pirmą kartą, rekomenduojame pasinaudoti internetinės registracijos paslauga ir pirmą kartą su visomis galimybėmis susipažinti gyvai padedant mūsų specialistams. Tai leis daugiau suprasti apie savo poreikius ir siūlomas pagalbos priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skatiname šia sistema naudotis ir silpnaregius bei akluosius, kuriems pritaikėme visas tinklapio siūlomas galimybes. Dėl jų patogumo labai stengiamės – įdiegėme specialią sistemą, o kiekvieną žingsnį, kurį atnaujinome svetainėje, prašėme įvertinti aklųjų siekiant išvengti klaidų“, – pastebi pašnekovė.

Nerandantiems tinkamos priemonės

Centro direktorė taip pat skatina kreiptis ir asmenis su išskirtiniais atvejais, net jei tokios paslaugos ar techninės pagalbos priemonės nematote sąraše:

„Mes nesėdime vietoje, o nuolat stebime besikeičiančią rinką ir siekiame atrinkti ir įsigyti priemones, kurios geriausios jas naudojantiems žmonėms. Taip pat ir pagalbinių priemonių gamintojai taikosi prie sąlygų bei tiesioginių priemonių naudotojų poreikių. Todėl siūlomos priemonės kinta, o kai į mus kreipiasi žmogus su unikaliu atveju mes visada ieškom sprendimo būdo kartu, net jei tai ir reikalauja didesnių resursų.

REKLAMA

Pastebėčiau, kad kiekvienas sunkesnis, unikalesnis atvejis, kurį išsprendžiame, būna vėliau naudingas ir reikalingas kitiems, o susidūrę su tokia situacija kitą kartą, žinome kaip elgtis. Tačiau svarbu tai, jog mūsų centro paskirtis – aprūpinti neįgaliuosius būtinais įrankiais bei pagalbinėmis priemonėmis jų prarastų gebėjimų kompensacijai. Todėl mūsų priemonės negydo bei nėra skirtos sportui ar reabilitacijai.“

Priemonių katalogas leis pažinti rinką

Dar viena naujovė, kuri internetiniame tinklapyje www.tpnc.lt atsiras šių metų pabaigoje, yra siūlomų priemonių katalogas, kuris suteiks galimybę išanalizuoti funkcijas, tarpusavyje palyginti priemones bei atsisiųsti instrukcijas. Sistema naudinga tuo, kad kataloge bus galima rasti visas prekes esančias rinkoje – net tas alternatyvas, kurių neteikia centras.

REKLAMA

„Manau, tai žmonėms leis įvertinti mūsų teikiamą pagalbą ir atsisakyti kai kurių stereotipų. Kartais galvojama, kad specializuotose parduotuvėse prekė geresnė, nes jos kaina didesnė. Tačiau neretai tai yra mitas, o patys tiekėjai teigia, kad parduotuvėse parduodamos priemonės kainuoja brangiau tik todėl, kad ten užsakinėjamos mažesniais kiekiais. Tikimės, kad atsiradus galimybei palyginti funkcijas žmonės įgis daugiau žinių ir galės išsirinkti geriausią variantą.

Taip pat tokiu būdu iškart bus suteikiama visa aktuali informacija – kokių dokumentų reikės siekiant priemonę gauti ir ar prireiks savų įmokų. Bus pristatoma, kokius prarastus funkcinius gebėjimus priemonė padeda kompensuoti. Pavyzdžiui žmonės, negalintys vaikščioti, nebūtinai naudoja vežimėlį – tam reikalingos nemažos fizinės pastangos. Tad skatinsime prieš renkantis gerai įsigilinti. Tačiau atkreipiame dėmesį, jog po kiek laiko, pasikeitus sveikatos būklei, galima grąžinti naudojamą priemonę ir gauti kitą, labiau atitinkantį poreikius prietaisą“, – teigia TPNC direktorė Ilona Ogurcova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų