REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Donaldas Trumpas (nuotr. SCANPIX)

Donaldo Trumpo pralaimėjimas gali baigtis labai prastai JAV ir tuo pačiu – visam pasauliui. Kodėl? Kai kurie ekspertai ir komentatoriai bijo, jog pikti Trumpo palaikytojai po lapkričio 8-osios gali sukelti JAV chaosą. Ir nors pripažįstama, kad tokia grėsmė kyla tik iš nedidelės Trumpo palaikytojų dalies, smurto protrūkis lieka labai realia tikimybe.

48

Donaldo Trumpo pralaimėjimas gali baigtis labai prastai JAV ir tuo pačiu – visam pasauliui. Kodėl? Kai kurie ekspertai ir komentatoriai bijo, jog pikti Trumpo palaikytojai po lapkričio 8-osios gali sukelti JAV chaosą. Ir nors pripažįstama, kad tokia grėsmė kyla tik iš nedidelės Trumpo palaikytojų dalies, smurto protrūkis lieka labai realia tikimybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikonų partijos kandidatas jau iš anksto ėmėsi skleisti kalbas apie neteisybę – teigiama, kad jei jis nelaimės, vadinasi rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

REKLAMA

Pastarosiomis savaitėmis D. Trumpas ėmė dažniau nei bet kada kelti klausimus apie šalies balsavimo sistemos integralumą ir kvietė savo rinkėjus tikrinti balsavimo vietas „tam tikrose teritorijose“, kad būtų išvengta rinkėjų apgaulės, rašo news.com.au.

Šakės ir deglai

Kai kurie radikalūs Trumpo palaikytojai taip pat jau planuoja savo reakcijas į  lapkričio 8-osios įvykius.

Milvokio šerifas Davidas Clarke'as jau pareiškė, kad, „jei Trumpas pralaimės, JAV prisimins, kas yra šakių ir deglų laikas“.

REKLAMA
REKLAMA

Toks pareiškimas socialiniame tinkle „Twtter“ sulaukė didžiulio pasmerkimo kaip smurto skatinimas.

Potencialus smurto protrūkis

D. Trumpas ėmėsi naudoti smurtu persmelktą retoriką kalbėdamas apie žmones, kurie jam nepritaria arba jo nepalaiko. Rugpjūčio mėnesį kandidatas į prezidentus pareiškė, kad ginklų turėjimo aktyvistai galėtų kaip nors reaguoti, jei Hillary Clinton taptų JAV prezidente ir Aukščiausiojo teismo teisėjais paskirs asmenis, pasisakančius už teisės turėti ginklą ribojimą.

Remdamasis konstitucijos skirsniu, suteikiančiu amerikiečiams teisę turėti ginklą, D. Trumpas rėžė: „Jei ji galės pasirinkti savo teisėjus, jūs jau nieko nebegalėsite padaryti. Nors Antroji pataisa ir yra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpą palaikančiųjų mitingų metu ir toliau netrūksta konfliktų – verslininko šalininkai nuolat susiduria su prieš jį protestuojančiais asmenimis.

Amerikiečiai nusipelnė pasitikėjimo

Aaronas Connellys, „Lowy tarptautinės politikos instituto“ ekspertas, tvirtina, kad kalbos apie smurto protrūkį tuo atveju, jei JAV prezidento rinkimus laimėtų Hillary Clinton, yra spekuliacija. Jo manymu Trumpas yra tikrai unikalus kandidatas tuo atžvilgiu, kad jis neįtikėtinai negerbia demokratijos normų ir visiškai nemoka pralaimėti. Tačiau istorija rodo, kad JAV niekada nėra buvę didelių smurto protrūkių dėl rinkimų rezultatų.

REKLAMA

„Man atrodo mažai tikėtina, kad rinkiminės aistros truktų ilgiau nei iki lapkričio mėnesio pabaigos. Dauguma amerikiečių jau yra pavargę nuo rinkiminės kampanijos ir labai džiaugsis lapkričio 9 dieną galėdami toliau gyventi savo gyvenimą“, - mano jis.

A. Connellys taip pat pabrėžia, kad H. Clinton instinktyviai siekia suvienyti, o ne suskaldyti, tad jos balsas po rinkimų bus labai gerai girdimas. Pasak analitiko, visuomenėje vis labiau stiprėja jausmas, kad JAV gali išsirinkti pirmą moterį prezidentę.

„Ir nors as esu labai susirūpinės dėl to, kaip Trumpas rinkiminio proceso metu susilpnino tam tikras demokratines normas, aš vis tik manau, jog amerikiečiai nusipelnė pasitikėjimo“, - sako A. Connellys.

REKLAMA

Mokslų daktaras, JAV politikos ir rinkimų ekspertas Johnas Hartas sako, kad Trumpas sugeba sukelti tikrai didelį pyktį nedidelei savo palaikytojų grupei, tačiau kol kas yra visiškai neaišku, kaip tai pasireikš po rinkimų. Vis tik mokslų daktaras pripažįsta, kad teiginiai apie rinkimų rezultatų klastojimą tikrai kelia didelį susirūpinimą ir yra skirti rinkėjų įbauginimui.

„George Washington University“ ekspertas Mattas Dallekas mano, kad Donaldas Trumpas savo elgesiu tiesiog žaidžia su ugnimi jau daugelį mėnesių. Anot jo, smurto protrūkis po rinkimų nėra iš anksto aiškus dalykas, tačiau valstybėje, kurioje yra daugiau ginklų nei žmonių, tereikia vieno pykčio nevaldančio ir ginkluoto Trumpo palaikytojo, kad įvyktų tragedija.

Trumpo kampanija ir išsišokimai skirti frustruojančiai vidurinei klasei, mažiau išsilavinusiems asmenims ir tiems, kurie jaučiasi palikti už borto globalios ekonomikos žaidime ir ilgisi ankstesniosios, didingos Amerikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų