REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Bėgimas (nuotr. Fotolia.com)

Dirbi svajonių darbą ar vis dar ieškai savęs? O gal svajonių darbas tau skamba kaip nesąmonė – kokia čia svajonė, jeigu reikia dirbti? Visgi pardavimų vadovas ir lektorius Donatas Kantakevičius bei renginių vedėjas ir lektorius Saulius Bagdonas taip nemano – renginių cikle „Atrask svajonių veiklą“ jie nukreipia žmones mylimos veiklos link.

15

Dirbi svajonių darbą ar vis dar ieškai savęs? O gal svajonių darbas tau skamba kaip nesąmonė – kokia čia svajonė, jeigu reikia dirbti? Visgi pardavimų vadovas ir lektorius Donatas Kantakevičius bei renginių vedėjas ir lektorius Saulius Bagdonas taip nemano – renginių cikle „Atrask svajonių veiklą“ jie nukreipia žmones mylimos veiklos link.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su Sauliumi susitikome vienoje sodyboje ir pagalvojome, kad būtų smagu kažką naujo nuveikti. Pradėjome generuoti idėjas ir supratome, kad darysime seminarą, kaip atrasti savo svajonių darbą. Aš turiu 19 metų pardavimų patirties, turėjau daug reikalų su įmonių savininkais ir mačiau, kaip kiekvienas progresavo, kaip ėjo ir ką darė.

REKLAMA

Prieš trejus metus labai daug pakeičiau savyje – anksčiau mėgau alkoholį, vakarėlius iki paryčių, o paskui įvyko lūžis, sukrėtimas gyvenime. Supratau, kad problemos ne žmonėse, o manyje, kad santykiuose kaltas ne vienas žmogus ir kad reikia pradėti nuo savęs – nuo santykių su tėvais, žmona, vaikais, darbuotojais, įmonių savininkais. Kai tą suvokiau, pamačiau, ko reikia kitiems“, – pasakoja D. Kantakevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vienu metu, pasakoja Donatas, jam atėjo suvokimas, kad jis nori padėti žmonėms ir kad jam tai sekasi – pas jį savaime ėmė plaukti žmonės, prašydami pagalbos.

„Tie žmonės ateina, mes kalbamės, jie ima užduoti sau klausimų, supranta, kad pirmiausia turi pažinti save, suprasti, ko jie nori ir pamažu jų gyvenimai ima keistis. Tai pamatęs pagalvojau, kad noriu padėti žmonėms“.

Tad per seminarus kalbame apie tai, kaip atrasti pašaukimą. Pavyzdžiui, žmogus dirba darbą, kurio nemėgsta. Kai pradedi su juo kalbėti, jis ima suprasti, kad dirba jis tik dėl pinigų. Kai užsiimi patinkančia veikla ir nesikoncentruoji į pinigus, jie ateina savaime. Reikia rasti ryžto savyje pamėginti kažką naujo. Juk būna, kad pamanai: „Kaip smagu būtų daryti viena ar kita, pavyzdžiui, tapyti.“ Gal ilgainiui ateis suvokimas, kad tikrasis džiaugsmas ir yra piešimas. O pinigai ateina, kai veiki su meile ir įkvėpimu. Kartais klausaisi atliekamos dainos ir šiurpuliukai bėga kūnu – supranti, kiek jausmo yra įdėta. Net atlikimo technika ne tokia svarbi. Skleidžiamą energiją jaučia visi. Kai žmogus yra savo kelyje, jam sekasi savaime. Atrodo, padeda visa Visata“, – kalbėjo Donatas Kantakevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rasti svajonių veiklą

Donatas pataria, kad norint rasti savo svajonių veiklą, pirmiausia reikėtų susirašyti pagrindinius gyvenimo tikslus. Dažniausiai, svajonės sutampa su gyvenimo tikslais, o ne su trumpalaikiais norais. Pavyzdžiui, jei tavo svajonė yra apkeliauti pasaulį, – gali paieškoti veiklos, kuri Tau suteiktų galimybę keliauti. Materialiame pasaulyje žmonės tapatina savo svajones su materija. Jie nori namų, mašinų, sodybų, brangių apdarų, kurie ir virsta jų gyvenimo tikslais. Žmonės dirba bet kokius darbus, kad gautų pinigų jiems įsigyti, nors beviltiškumo kasdienybėje jaučiama vis daugiau. Daiktai, pasirodo, laimės neatneša, jie suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą. Kad jaustum pilnatvę turi užsiimti prasminga veikla kiekvieną dieną.

REKLAMA

Aš žinau, kad nepakeisiu žmogaus gyvenimo, jei jis pats to nenorės. Aš duodu tik įrankius, jį nukreipiu ir jam padedu. Dažnai žmogus galvoja, kad už jį kažkas kažką padarys, tačiau jis pats turi gilintis į save, nes niekas kitas už jį to negali padaryti. Jis pats turi suvokti, koks yra jo gyvenimo tikslas. Kito kelio nėra. Kol žmogus neįsivardija gyvenimo tikslų, tol jis nesupranta vardan ko jis gyvena. Dėl to veikla, kuria užsiima, jam atrodo beprasmė.

Daugeliui žmonių, po mūsų seminarų, iškyla vidinis konfliktas. Jie ima suprasti, kad jie švaisto savo laiką nereikalingiems santykiams, veikloms, kurie juos ne pakelia, o smukdo. Pasidalinsiu viena istorija. Vienas žmogus suprato, kad jo laiko švaistymą labai skatina alkoholis, tabakas ir laikini santykiai, kurie į nieką neveda. Po seminaro jis priėmė sprendimą nebevartoti kvaišalų. Pamažu ėmė nebesilankyti vietose, kuriose megzdavosi trumpalaikiai santykiai. Dabar jis turi antrą pusę, pasikeitė jo gyvenimo kokybė ir jis turi laiko svajoti ir kelti naujus tikslus. Tai tik viena istorija. Ir kiekvieno ji skirtinga. Pavyzdžiui, kita mergina suprato, kad tai, ką ji dirbo, ir buvo jos svajonė, ji tiesiog pakeitė požiūrį į savo vadovę“, – kalbėjo Donatas.

REKLAMA

Problemos ir svajonės

„Dauguma žmonių nuo 8 iki 17 val. tik sprendžia problemas. Darbe jie mato problemas, kamščiuose mato problemas, jie gyvena problemomis ir nieko nekuria. Žmogus, kuris svajoja ir eina link savo svajonės, neturi laiko problemoms. Jis kuria situacijas, kurios jį priartins prie jo svajonės įgyvendinimo. Daro žingsnius ir eina link tikslo“ – pasakoja Donatas.

Pašnekovas sako, kad jis yra laimingas kasdien. Kai jis ėmė siekti savo tikslų, dėmesio koncentracija pasikeitė iš esmės. Visas dėmesys nukreiptas į svajonių įgyvendinimą. Donatas dalinasi, kad jis nuolat galvoja apie savo tikslą, nenukrypsta nuo savo svajonės ir eina pirmyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvė daryti, ką nori

Donato partneris seminaruose Saulius Bagdonas mylima veikla užsiima jau trejus metus. Nors jis pripažįsta, kad net ir dirbant mylimą veiklą atsiranda sunkių dalykų, jis vis tiek žino – tai yra tai, ko jam reikia.

„Savo svajonių veiklą galiu daryti bet kada, o, kai pavargstu, nebedarau. Man nesvarbu, ar darbo, ar ne darbo diena, rytas ar vakaras. Esu labai laimingas, kad turiu tą laisvę dirbti tada, kada noriu.

Anksčiau dirbau transporto vadybininku. Savanoriavau VšĮ „Kitas variantas“, buvau lektorius, padėjau moksleiviams siekti savo tikslų. Vėliau pradėjau vesti renginius, mokymus įmonėms ir galop su Donatu ėmėme vesti seminarus „Atrask savo pašaukimą“, – pasakoja Saulius.

REKLAMA

Kaip išsiaiškinti pašaukimą

Lektorius sako, kad, norint išsiaiškinti savo pašaukimą, pirmiausia reikia pažinti save, o čia, kalba Saulius, ir yra viso ko šaknys.

„Jei pradedi gilintis į save, nuolat bandai augti ir tobulėti, įgauni pasitikėjimo ,drąsos, žinojimo. Jei tyrinėsi save, tau pasidarys aiškiau, ką daryti, ko ne. Sąmoningumas ateina ne iš karto, todėl tu gali daug ką šitoje vietoje nuveikti.

Pirmiausia, eik į seminarus tol, kol visiškai neatsibos. Žiūrėk video, skaityk knygas – eik iki galo. Eik medituoti, eik į gamtą, žygius, bendrauk su žmonėmis, kurie savo sferoje jau daug pasiekė. Apsisupk save tais žmonėmis, kurie gyvena, kaip nori“, – kalba lektorius.

REKLAMA

Tačiau savęs pažinimo kelyje, pastebi Saulius, iškyla viena didelė problema – žmonės bijo pažinti save.

„Mes per savo seminarus darome svajojimo praktikos vizualizaciją – tuomet ir pastebiu, kad žmonės to bijo, baiminasi būti užprogramuoti. Žmonės bijo nutilti ir būti ramybėje. Džiaugiuosi, kad daugelis mano aplinkos žmonių gali pabūti su savimi tyliai, nes visi atsakymai ateina ramybėje arba kritinėse situacijose: kai nebėra pinigų, kai tikrai labai blogai darbe. Jeigu tu pats nepasimokysi, tave pamokys gyvenimas.

Kitas dalykas – svarbu yra būti atviru su savimi. Pagalvok, ar tai, ką darai dabar, galėsi daryti dar 20 ateinančių metų“, – kalba lektorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saulius taip pat pataria žmonėms tiesiog paklausti savęs, kokios kyla mintys ištariant „aš dirbu savo svajonių veiklą“ ir žiūrėti, ar daugiau ateina pozityvių, ar negatyvių minčių. Jeigu yra daug baimės, gal nuspręsti pagaliau pradėti daryti drąsius veiksmus.

Veikti dabar

Lektorius taip pat pataria apsupti save pozityvia aplinka, nes kažką pakeisti iš pesimistinio mąstymo lygio neišeis. Todėl Saulius siūlo atsisakyti negatyvios informacijos ir maitinti save įkvepiančia informacija – įsijungti įkvepiantį video, skaityti tokias knygas, klausytis audio įrašų, bendrauti su įkvepiančiais žmonėmis. Be to, Saulius nurodo, kad būtinai reikia ir veikti.

REKLAMA

„Turi būti geras ten, ką darai, bet jau dabar turi pradėti tai daryti. Jei norėsi būti idealus ir tik tada pradėti savo veiklą, tau bus „šakės“. Turi eiti dabar ir daryti. DABAR. Pavyzdžiui, mano žmona panorėjo išmokti veido jogos. Ką ji padarė – tai nuvyko į Angliją ir išmoko. Taip, tam reikėjo tam tikrų investicijų, bet labiausiai – noro, ryžto ir drąsos veikti.

Žmonės dažnai bijo kažko imtis, nes bijo suklysti. Galvoja: o ką, jeigu ta veikla pasirodys ne mano svajonių? Na ir kas? Klysti žmogiška. Gyvenimui esu dėkingas už visas savo klaidas. Jeigu mano veikla ateityje pasikeis – irgi gera, nuolatinė kaita yra gerai, o užstrigimas vienoje vietoje yra didžiausia problema“, – kalbėjo Saulius.

REKLAMA

Reziumė

Tad abu lektoriai – ir Donatas, ir Saulius – ieškantiems savo pašaukimo gyvenime pataria pirmiausia pažinti save, atsakyti į klausimą „ko tikrai noriu?“. Tada pasižiūrėti, ar tavo tikslas atitinka tavo vertybes. Lektoriai pataria galvoti apie tai, kas tave motyvuoja, daryti drąsius žingsnius – pavyzdžiui, išeiti į kiemą ir susipažinti su bet kokiu žmogumi, pasiūlyti jam išgerti kavos.

„Galiausiai, būkite laimingi. Juk visi siekiame tiesiog laimės“, – reziumuoja Saulius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų