REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Apleistas pastatas Giraitės gatvėje nuotr. Broniaus Jablonsko

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai tvirtina, kad būtent Kultūros paveldo departamento (KPD) sprendimas įtraukti buvusius Kelių policijos pastatus į Kultūros paveldo registrą, sustabdė mažmeninės prekybos tinklo valdytojos „Lidl Lietuva“ planus statyti administracinį pastatą. Jie teigia palaikantys KPD siūlymą pastato vertingąsias savybes nustatinėti per architektūros konkursą.

17

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai tvirtina, kad būtent Kultūros paveldo departamento (KPD) sprendimas įtraukti buvusius Kelių policijos pastatus į Kultūros paveldo registrą, sustabdė mažmeninės prekybos tinklo valdytojos „Lidl Lietuva“ planus statyti administracinį pastatą. Jie teigia palaikantys KPD siūlymą pastato vertingąsias savybes nustatinėti per architektūros konkursą.

REKLAMA

„Savivaldybės nuomone šiuo metu pastatas vertybė nėra, jo vertingosios savybės nenustatytos. Jeigu jos bus nustatytos, tuomet reikės elgtis pagal tai, kokios tos vertingosios savybės yra. O geriausias būdas nustatyti toms vertybėms yra architektūros konkursas, kai galėsime pamatyti skirtingus variantus ir galėsime apsispręsti, kuris yra geriausias tiek investuotojams, tiek architektams“, – pirmadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Anot jo, paskelbti architektūros konkursą užtruks nuo dviejų savaičių iki kelių mėnesių.

Sostinės meras Remigijus Šimašius teigė, kad savivaldybė jau seniai būtų išdavusi buvusių Kelių policijos pastatų griovimo leidimą, tačiau dėl KPD balandį priimto sprendimo įtraukti pastatus į Kultūros paveldo registrą, procedūros buvo sustabdytos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu ne KPD įsikišimas prieš keletą mėnesių, tai savivaldybė jau būtų išdavusi leidimą griauti tą pastatą ir jis būtų nugriautas ar pradėtas griauti. Ką darysime dabar – labai aišku. Dar gegužę savivaldybė, „Lidl“ atstovai ir Lietuvos architektų sąjunga sutarėme, kadangi buvome KPD įstumti į tokią aklavietę pavėluotos reakcijos, eisime tokiu būdu, jog skelbiame architektūrinį konkursą, suteikiame kiek įmanoma daugiau laisvės architektams, atskirai atkreipiant dėmesį, kas ten būtų saugoma ir taip būtų išspręsta, ar yra elementų, kuriuos reikia saugoti“, – žurnalistams sakė R.Šimašius.

REKLAMA

Klausiamas, ar savivaldybė dabar negali išduoti leidimo griauti pastatą, R.Šimašius sakė, jog susiklostė sudėtinga situacija.

„Sudėtinga situacija teisiškai. Jeigu pavasarį, kai buvo kreiptasi leidimo, jis galėjo būti iškart išduotas, KPD susizgribo ir įpareigojo to leidimo neduoti. Dabar situacija labai dviprasmiška. Žinoma, galima einant iš jėgos pozicijų kažką išspręsti, bet jėgos principas ne visuomet yra teisingiausias. Kas priimtina visoms pusėms – skelbti konkursą, jame būtų išryškintos tos detalės, nuspręsta griauname ar ne pastatą. Tuomet galėtų atsirasti naujas pastatas“, – žurnalistams sakė Vilniaus meras.

REKLAMA
REKLAMA

KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis teigė, kad pastatų įtraukimo į kultūros paveldo registrą procedūrą nuspręsta inicijuoti po to, kai į departamentą kreipėsi architektų organizacijos.

„Todėl, kad pagal kriterijus kreipėsi Lietuvos architektų sąjunga ir Lietuvos architektų rūmai, prašydami inicijuoti. Kada iškyla grėsmė, įstatymas sako, kad turi būti pradėta procedūra, kuri gali nuspręsti, ar reikia įrašyti, ar ne. Kai ji pradedama, tuo momentu pradeda galioti veiksmų apribojimas“, - aiškino jis.

Pasak A. Degučio, procedūra nėra nutraukta ir nors pirmadienį Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė nesvarstyti klausimo dėl buvusio Kelių policijos pastato Vilniuje apsaugos lygmens nustatymo, anksčiau ar vėliau ji turės tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji nėra nutraukta, nes savivaldybės vertinimo taryba pradėjo svarstyti. Įstatyme numatyta, kad per 6 mėnesius turi sprendžiama. Savivaldybė pradėjo svarstyti ir iš esmės pasisakė, kad jau yra vietinis reikšmingumo lygmuo, bet jie suabejojo, ar nėra aukštesnis lygmuo - regioninis ar nacionalinis. Jie negali to svarstyti, todėl perdavė KPD. Man tai keistas posėdis, bet vis tiek turi būti svarstoma, nes nėra rezultato. Anksčiau ar vėliau reikės svarstyti“, - sakė KPD direktoriaus pavaduotojas.

Jo teigimu, dabartinės diskusijos tarp architektų ir „Lidl Lietuvos“ vyksta ne dėl pastato įrašymo į registrą, bet dėl saugotinų jo savybių nustatymo.

REKLAMA

„Įrašymo procedūra vyksta, nes įsakymas galioja, tik dabar nukreipta visoms trims pusėms susitarti: savivaldybei, „Lidl“ ir Architektų sąjungai. Mano supratimu, turi įvykti derybos, pokalbiai, nes užkliuvo klausimas dėl vertingųjų savybių kiekio, o ne įrašymo klausimas“, - aiškino A. Degutis.

Jis neprognozavo, kada galėtų paaiškėti, ar buvę Kelių policijos pastatai yra saugotini.

„Čia gali greitai baigtis arba ilgai tęstis, bet jeigu visos pusės sutars dėl kiekio, ką nori saugoti, tai biurokratinė pusė gali greitai gimti. Šalys turi susitarti, ką saugo arba tą turi pasakyti vertinimo taryba. Tokie keliai yra abu galimi, tik vienas yra labiau demokratiškas, o kitas daugiau diktatoriškas“, - sakė A. Degutis.

REKLAMA

Praėjusią savaitę savivaldybė skelbė, kad jeigu KPD priims palankų sprendimą, ji iškart išduos leidimą griauti buvusį Kelių policijos pastatą sostinės Giraitės gatvėje, kurį dabar valdo Vokietijos kapitalo bendrovė „Lidl Lietuva“.

Pirmadienį taryba prie KPD turėjo svarstyti, ar pastatui verta suteikti nacionalinį arba regioninį apsaugos lygmenį, tačiau to nuspręsta nebedaryti. Departamento vadovė Diana Varnaitė siūlė pastato vertingąsias savybes nustatyti per architektūros konkursą pagal dalyvių pateiktus siūlymus. Rugsėjo pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas grąžino pirmosios instancijos teismui iš naujo spręsti, ar priimti „Lidl Lietuvos“ skundą dėl neišduoto Vilniaus miesto savivaldybės administracijos pritarimo griauti buvusius Kelių policijos pastatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme „Lidl Lietuva“ siekia, kad būtų panaikintas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos balandį priimtas sprendimas atsisakyti išduoti rašytinį pritarimą pastatų Giraitės gatvėje griovimo projektui, taip pat Kultūros paveldo departamento išvada, o savivaldybė būtų įpareigota pritarti projektui. Buvusį Lietuvos kelių policijos tarnybos pastatą sostinės Giraitės gatvėje iš Turto banko už 2,46 mln. eurų „Lidl Lietuva“ įsigijo praėjusių metų rudenį. Įmonė patvirtino, jog buvusį Kelių policijos pastatą norima griauti. Tuo tarpu miesto savivaldybė pastatą ir teritoriją Giraitės gatvėje įtraukė į apleistų sąrašą ir nurodė, kad situacijai teritorijoje nepasikeitus, nuo 2017 metų „Lidl Lietuvai“ taikys didesnį – 3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifą.

REKLAMA

Šiuo metu „Lidl“ tinklui Lietuvoje priklauso 20 parduotuvių. Į veiklos pradžią bendrovė skelbia investavusi 60 mln. eurų: 40 mln. eurų – į logistikos centrą prie Kauno, dar 20 mln. eurų – į parduotuves ir infrastruktūrą.

Architektas M.Šaliamoras: konkurso dėl Giraitės gatvės teritorijos paskelbimas priklauso nuo „Lidl“ sprendimų

Jeigu mažmeninės prekybos tinklą šalyje valdanti bendrovė „Lidl Lietuva“ patvirtintų teritorijos sostinės Giraitės gatvėje plėtros architektūros konkurso sąlygas, jį galima būtų skelbti kad ir rytoj, teigia Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras.

„Mes su „Lidl“ atstovais esame sutarę, kad vieta sudėtinga ir iššaukusi tam tikrą ir visuomenės reakciją, todėl reikėtų padaryti konkursą. Tai jie parėmė mūsų iniciatyvą ir konkurso sąlygos yra beveik parengtos, belieka kad „Lidl“ paskutinius taškus sudėtų, jog sutinka su tokiomis konkurso sąlygomis. Ir bus paskelbtas architektūrinis konkursas tai vietai spręsti“, – pirmadienį BNS sakė M.Šaliamoras.

REKLAMA

Anot jo, konkursą būtų galima skelbti kad ir rytoj, jeigu jo sąlygos tiktų „Lidl Lietuvai“.

„Užduotis visiškai konkreti: „Lidl“ turi programą, ką ten nori matyti – komercinį pastatą. Ir tai programai organizuojamas tas architektūrinis konkursas. Jau ir sąlygos beveik paruoštos – tai derinant su „Lidl“ atstovais jau yra daroma porą mėnesių. Belieka tik palaiminimas arba nepalaiminimas iš jų pusės. Mes tą planavome padaryti praėjusią savaitę, bet, matyt, buvo visokių reikalų, nespėja į viską reaguoti. Mes visą medžiagą turime, jeigu šiandien patvirtintų, rytoj paskelbtume“, – sakė jis.

Lietuvos architektų sąjungos pirmininko teigimu, pirmadienį Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai nusprendus nesvarstyti klausimo dėl buvusio Kelių policijos pastato Vilniuje apsaugos lygmens nustatymo, tas bus padaryta po architektūros konkurso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas sprendimas kreiptis į specialistus, kad būtų nustatytos pastato vertingosios savybės, buvo visiškai logiškas, nes architektai norėtų išgirsti, kokios tos savybės yra vertingos. Jeigu dabar specialistai to negali arba dėl kažkokių priežasčių nenori padaryti, tai čia jų valioje. Manau, kad konkursas atsakytų į daugelį klausimų ir galima tas savybes nustatyti po jo. Mes tikėjomės, kad komisija pasakys, kas tame pastate vertinga ir tai būtų įtraukta į sąlygas. Jeigu tokių minčių nėra arba norima nukelti vėlesniam laikui, gal bus tiesiog mažiau reikalavimų tam pačiam konkursui. Matysime, ką siūlo architektai, ir gal tuo pagrindu komisija apsispręs ir numatys, ką saugoti ir ko ne“, – aiškino jis.

REKLAMA

M.Šaliamoras teigė, kad sąjunga neteiks savo rekomendacijų, kokios konkrečiai vertingosios pastato savybės turi būti išsaugotos.

„Mes bandėme atkreipti dėmesį, kad savo laiku tas objektas gavo eilę apdovanojimų, jis buvo publikuotas užsienyje, išskirtas kaip to laikmečio vienas iš nedaugelio pavyzdžių Lietuvoje. Mūsų pozicija tuo užsibaigia. Kaip elgtis, priklauso nuo autorių, investuotojų ir paveldo specialistų. Mes nieko nerekomenduojame, tik atkreipiame dėmesį, kad prieš griaunant pasitarti“, – sakė jis.

„Lidl Lietuva“ atstovai teigia, kad architektūros konkursas plėtrai Giraitės gatvėje galės būti skelbiamas tuomet, kai iš jo sąlygų bus pašalintos nuostatos dėl saugotinių buvusio Kelių policijos pastato savybių.

REKLAMA

„Konkurso sąlygas matėme, Lietuvos architektų sąjungai reiškėme dėl jų pastabas, tačiau susiduriame su dviprasmiška ir besikeičiančia jos pozicija. Dar gegužę su ja identifikavome esminius konkurso reikalavimus, kurių vienas yra, kad dalyviams būtų leidžiama vadovautis prielaida, jog pastatas neprivalo būti išsaugotas, tačiau kviestų teikti pasiūlymus dėl jo elementų integravimo ar atkartojimo parko architektūroje. Nepaisant susitarimų, Architektų sąjunga inicijavo ir užsakė akto rengimą, pagal kurį visa pastato architektūra ir konstrukcijos yra pripažįstamos saugomomis vertybėmis. Priešingai nei buvo sutarta, šiuo metu Architektų sąjunga laikosi pozicijos, kad pastato vertingosios savybės turi būti įsakmiai įvardintos konkurso dalyviams. Iš konkurso sąlygų pašalinus dviprasmiškas nuostatas, „Lidl“ nedelsdama jas patvirtins ir sieks, kad konkursas būtų suorganizuotas ir įvykdytas kuo operatyviau“, – pirmadienį atsakyme BNS teigė „Lidl Lietuvos“ valdybos narys Marius Kybartas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, į konkurso sąlygas įtrauktos nuostatos apriboja dalyvių kūrybinio pasirinkimo laisvę, sprendžiant, kokios pastato savybės yra vertingos ir kokia apimti jas saugoti, eksponuoti, atkartoti ar interpretuoti.

„Taip pat su Architektų sąjunga esame sudarę detalią sutartį dėl konkurso organizavimo, pagal kurią ji iki rugsėjo pabaigos turėjo atlikti konkurso galimybių studiją, programos tikslinimą ir derinimą, konkurso sąlygų parengimą, patvirtinti konkurso komisiją, atlikti vietos fotofiksaciją, parengti vietovės maketą bei fotogrametrinę medžiagą. Šie veiksmai iki šiol neatlikti“, – tvirtino M. Kybartas.

Pirmadienį vykusiame posėdyje Kultūros paveldo departamente „Lidl Lietuva“ interesams atstovaujanti kontoros „Sorainen“ advokatė Aušra Mudėnaitė teigė, kad bendrovė šokiruota Lietuvos Architektų sąjungos pateiktos išvados, o dalis savivaldybėje sudarytos Kultūros paveldo tarybos narių turėjo nusišalinti nuo balsavimo dėl jos, nes patys priklauso sąjungai.

„Lidl“ yra šokiruoti vertinimo akto turinio ir jo atsiradimo istorijos. Tarybos aktas atsirado ne KPD ir savivaldybės iniciatyva, o Lietuvos architektų sąjungos iniciatyva 2016 metų rugsėjo viduryje. Organizacija, kuri parengė aktą, užsakė, apmokėjo, yra ne ta, kuri tai turėtų daryti pagal įstatymą, o savo narių interesus ginanti sąjunga. Vien jau dėl to negali būti pagrindu sprendimams“, – posėdyje sakė ji.

REKLAMA

Abejonės dėl Lietuvos architektų sąjungos išvados teisėtumo buvo viena iš priežasčių, kodėl pirmadienį Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė nesvarstyti klausimo dėl buvusio Kelių policijos pastato Vilniuje apsaugos lygmens nustatymo.

„Mes jo nusprendėme nesvarstyti, nes netinkamai paruošta medžiaga, abejojame dėl akto parengimo teisėtumo, be to, gavę visus tuos (institucijų –BNS) raštus matome, kad situacija sudėtinga. Jeigu medžiaga bus tinkamai paruošta, jis galės sugrįžti svarstymui“, – po posėdžio sakė II-osios NT Kultūros paveldo tarybos pirmininkė Dalia Dijokienė.

Pirmadienį taryba turėjo svarstyti, ar buvusiam Kelių policijos pastatui Vilniuje verta suteikti nacionalinį arba regioninį apsaugos lygmenį, tačiau nusprendė klausimo dabar nesvarstyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų