REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte sakė, kad sutiktų rengti bendras karines pratybas su Kinija ir Rusija, ir pakartojo, kad nebeleis rengti karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis.

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte sakė, kad sutiktų rengti bendras karines pratybas su Kinija ir Rusija, ir pakartojo, kad nebeleis rengti karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Duterte tai sakė interviu Honkonge įsikūrusiai televizijai „Phoenix“, kuris buvo parodytas pirmadienį, prieš antradienį prasidėsiantį jo keturių dienų vizitą Pekine. Šio vizito tikslas – gerinti ryšius, pablogėjusius dėl abiejų šalių pretenzijų į teritorijas išteklių turtingoje Pietų Kinijos jūroje.

REKLAMA

Paklaustas, ar svarstytų galimybę rengti bendras karines pratybas su Kinija arba Rusija, R Duterte atsakė: „Taip. Jau suteikiau amerikiečiams pakankamai laiko treniruotis su filipiniečių kariais.“

R.Duterte taip pat pakartojo, kad nebeleis rengti bendrų karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis, kurios yra pagrindinės Filipinų sąjungininkės gynybos srityje ir karinės technikos tiekėjos.

„Tai bus paskutinės (pratybos). Jos buvo užprogramuotos. Nenoriu, kad mano kariai būtų žeminami“, – sakė R.Duterte, turėdamas omenyje praėjusią savaitę pasibaigusius bendrus karinius manevrus su amerikiečiais.

REKLAMA
REKLAMA

R.Duterte, birželio 30 dieną tapęs prezidentu, siekė smarkiai pakeisti savo šalies užsienio santykius, nusigręždamas nuo JAV ir atsigręždamas į Kiniją bei Rusiją.

Prezidentą supykdė JAV kritika dėl jo karo su nusikalstamumu, kuris pareikalavo jau daugiau kaip 3,7 tūkst. gyvybių. Tuo tarpu Kiniją ir Rusiją R.Duterte gyrė už jam rodomą „pagarbą“.

Tačiau R.Duterte, užsimindamas, kad tokias permainas daro dėl pragmatiškų sumetimų, taip pat ne kartą išjuokė Jungtines Valstijas dėl, jo nuomone, silpnėjančios ekonominės ir karinės įtakos pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Duterte į Pekiną vešis šimtų verslininkų palydą, o Filipinų žiniasklaida pranešė, kad vizito metu turėtų būti sudaryta milijardų dolerių vertės kontraktų.

Paklaustas, ar vizito metu sieks nusipirkti iš Kinijos karinės įrangos, R.Duterte televizijai „Phoenix“ pasakė: „Taip, bet tikrai ne (dideliais) kiekiais.“

Pasak R.Duterte, jam taip pat reikės iš Kinijos mažų, greitų karo laivų kovai su „terorizmu“.

„Jei Kinija nepadės mums dedant šias pastangas, mums bus sunku kovoti su terorizmu“, – sakė jis, bet plačiau nepaaiškino.

REKLAMA

Dvišaliai santykiai pablogėjo valdant R.Duterte pirmtakui Benigno Aquino, kuris bandė priešintis Kinijos ekspansionizmui Pietų Kinijos jūroje.

Kad atsvertų Kinijos pozicijas, B.Aquino leido Filipinuose dislokuoti daug daugiau amerikiečių karių.

Jis taip pat iškėlė ieškinį Jungtinių Tautų remiamame tribunole, kuris liepos mėnesį nusprendė, kad Kinijos pretenzijos į beveik visą Pietų Kinijos jūrą neturi teisinio pagrindo. Kinija atsisakė sutikti su šia nutartimi.

R.Duterte yra sakęs, jog nenori naudotis šiuo verdiktu Kinijai spausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų