REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ėmėsi Konstitucijos pataisos, kuri ministrui neleistų išlaikyti Seimo nario mandato, vienintelė išimtis būtų palikta premjerui.

Seimas ėmėsi Konstitucijos pataisos, kuri ministrui neleistų išlaikyti Seimo nario mandato, vienintelė išimtis būtų palikta premjerui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už pataisą, kuri braukia galimybę Seimo narį skirti ministru, antradienį po pateikimo balsavo 54 Seimo nariai, vienas buvo prieš, 17 susilaikė. Darbo partijos frakcijos inicijuotą pataisą toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

REKLAMA

Šiuo metu Konstitucija numato, kad Seimo narys gali būti skiriamas tik ministru pirmininku ar ministru.

Pataisas pristatęs Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) vadovas „darbietis“ Valentinas Bukauskas tvirtino, jog ministrams sunku suderinti savo pareigas su darbu Seime, ypač tai pastebima komitetų posėdžiuose.

Seimo statutas numato prievolę parlamentarams dalyvauti plenariniuose bei komitetų posėdžiuose, tačiau ministrai nuo jos atleisti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Bukausko, ministrai negali turėti Seimo nario mandato daugelyje Europos šalių – Austrijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Švedijoje, Norvegijoje.

Už pataisą pasisakiusi socialdemokratė Milda Petrauskienė tvirtino, kad dėl dabartinio reguliavimo nukenčia komitetų darbas, nes „Vyriausybės nariai negali dalyvauti komitetų posėdžiuose ir tai trukdo Seimo darbo kokybei“.

Prieš kalbėjęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius siūlymą vadino populistiniu.

„Tai yra visiškas populizmas per rinkimus siūlyti tokius sprendimus galvojant, kad žmonės to nori. Dalykine prasme šitas sprendimas reikštų, kad Vokietijoj ir Didžiojoj Britanijoj vyriausybes reiktų paleisti, nes ten kaip tik neįsivaizduojama, kad Vyriausybėje dirbtų ne parlamento narys. Parlamento narys, turintis žmonių pasitikėjimą, iš tikrųjų yra tas žmogus, kuri gali būti ir ministru, ir tai savaime suprantama Vakarų Europos tradicija“, – sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų