REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Krizės krečiama Ispanijos socialistų partija spręs dėl savo lyderio (nuotr. SCANPIX)

Vidinių nesutarimų krečiamos Ispanijos socialistų partijos vadovai šeštadienį renkasi į susitikimą, kuris gali ištraukti šalį iš užsitęsusios politinės aklavietės ir nuspręsti partijos lyderio Pedro Sanchezo likimą.

7

Vidinių nesutarimų krečiamos Ispanijos socialistų partijos vadovai šeštadienį renkasi į susitikimą, kuris gali ištraukti šalį iš užsitęsusios politinės aklavietės ir nuspręsti partijos lyderio Pedro Sanchezo likimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie 300 partijos federalinio komiteto narių, sudarančių faktinį partijos parlamentą, buvo sušaukti į Socialistų partijos būstinę Madride išsiaiškinti santykius tarp P.Sanchezo sąjungininkų ir oponentų, reikalaujančių jo pasitraukimo.

REKLAMA

Šis susitikimas gali lemti, kad partija atšauks savo veto pastangoms suformuoti naują Ispanijos vyriausybę, kuriai vadovautų šiuo metu premjero pareigas einantis konservatyvių pažiūrų Mariano Rajoy. Manoma, kad toks žingsnis padėtų nutrauki jau devynis mėnesius šalyje besitęsiantį politinį paralyžių.

Šalis nuo 2015 metų gruodžio tebėra vadovaujama ne visus įgaliojimus turinčios vyriausybės po dvejų rinkimų, per kuriuos neatsirado aiškių nugalėtojų.

REKLAMA
REKLAMA

M.Rajoy konservatyvi Liaudies partija (PP) laimėjusi abu rinkimus neužsitikrino absoliučios daugumos ir buvo priversta tartis dėl mažumos vyriausybės, kuriai anksčiau šį mėnesį parlamentas nepritarė.

„Rytojaus federalinio komiteto susitikime vyks lemiami debatai“, – žurnalistams penktadienio vakarą sakė paniuręs P.Sanchezas. Šis jo viešas pasirodymas buvo pirmasis nuo trečiadienio, kai partijos nariai bandė jį pašalinti iš pareigų.

Socialistų partija (PSOE) jau ištisus mėnesius yra plėšoma vidinių nesutarimų ir įtampos Padėtį dar labiau įkaitino atvira priešprieša, kai 17 iš 35 vykdomojo komiteto narių paliko šią partiją, norėdami, kad P.Sanchezas išeitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užuominos dėl atsistatydinimo

Jo oponentai nori, kad PSOE pasinaudotų 85 parlamento mandatais, kuriuos partija gavo per birželio rinkimus, ir ištrauktų šalį iš politinės aklavietės. Jie siekia, kad socialistai susilaikytų per balsavimą dėl pasitikėjimo dešiniojo sparno vyriausybe, vadovaujama M.Rajoy, o ne balsuotų „prieš“, kaip padarė anksčiau šį mėnesį.

PSOE vieta yra „opozicijoje“, sakė Socialistų partijos atstovas Eduardo Madina (Eduardas Madina), P.Sanchezo priešininkas.

Tačiau P.Sanchezas griežtai priešinasi scenarijui, kad M.Rajoy liktų vadovauti dar vienai kadencijai. Jis argumentuoja, kad PP nuolat krečia korupcijos skandalai, o dėl ilgus metus trukusio taupymo šalyje labai padidėjo gyventojų nelygybė.

REKLAMA

„Ispanija nenusipelnė dar ketverių metų su Mariano Rajoy valdoma vyriausybe. Ketverių metų su premjeru, kuris sistemingai melavo ispanų visuomenei“, – sakė jis penktadienį.

Šis esminis požiūrių išsiskyrimas bus pagrindinė tema per šeštadienio susitikimą.

P.Sanchezas davė užuominų suprasti, kad atsistatydintų, jei dauguma federalinio komiteto narių nesutiktų su jo vizija, kokia kryptimi turėtų eiti partijos valdymas, tai yra, jei jie paprašytų pasitraukti.

„Savaime suprantama, negalėčiau priimti sprendimo, su kuriuo aš pats nesutinku“, – sakė jis.

REKLAMA

Jei jo kritikai pasieks savo ir partijos vadovas pasitrauks, bus paskirtas laikinasis lyderis, kuris greičiausiai nukreiptų socialistus susilaikyti, jei M.Rajoy nuspręstų siūlyti surengti dar vieną balsavimą dėl pasitikėjimo. Tokiu būdu būtų išvengta trečiųjų rinkimų.

Jei visgi laimės P.Sanchezas, jis tikriausiai darys spaudimą – galbūt tiesiogiai kreipsis į eilinius partijos narius ir prašys sušaukti pirmalaikius partijos vadovo rinkimus spalio 23 dieną. Tokiu atveju politinė ateitis taptų dar labiau neaiški.

Ispanijos parlamentas iki spalio 31 dienos turi sudaryti vyriausybę, antraip gruodį bus paskelbti nauji rinkimai – jau tretieji per metų laikotarpį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų