REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nuolatos gaudama skundus dėl pasirodančios reklamos nacionaliniame LRT kanale nebeapsikentė ir kreipiasi į Seimą.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nuolatos gaudama skundus dėl pasirodančios reklamos nacionaliniame LRT kanale nebeapsikentė ir kreipiasi į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRTK informuoja, kad nusprendė kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą prašydama šio komiteto posėdyje svarstyti klausimą dėl LRT transliuojamų komercinių audiovizualinių pranešimų ir efektyvios Lietuvos Respublikos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo nuostatų laikymosi kontrolės užtikrinimo.

REKLAMA

Komisija teigia nustačiusi nuolat pasikartojančius pranešimus apie teisės aktuose įtvirtintų rėmimo reikalavimų pažeidimus LRT transliuojamoje televizijoje. Pasak jų, taip pat gaunami žiūrovų skundai dėl LRT transliuojamų komercinių audiovizualinių pranešimų ir televizijos reklamos, kuri LRT transliuojamose televizijos programose su retomis išimtimis yra draudžiama.

Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas pripažįsta – problema tikrai yra. Nėra gerai, kad reklama transliuojama televizijoje, bet nėra gerai, kad ji yra ir internete, teigia jis. R. Paliukas įsitikinęs, kad kitos kadencijos seimas turėtų svarstyti ir reklamos draudimą LRT internetiniame puslapyje. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar turime tiek svarstytinų klausimų, kad fiziškai nespėsime. Bet naujas Seimas tikrai turės grįžti. Čia ne mano vieno nuomonė, komitete visi mato tą problemą. Jei nėra reklamos tai nėra, jei valstybė finansuoja veiklą, tai valstybė“, - sako jis.

R. Paliukas taip pat prideda, kad dar vasarą paskelbus apie LRT pažeidimus jis kalbėjosi su generaliniu direktoriumi Audriumi Siaurusevičiumi.

„Aš asmeniškai kalbėjausi su generaliniu direktoriumi. Jis pasakė, kad nemato čia problemos. Manau kalbą reiks pratęsti kitos kadencijos metu“, - teigia R. Paliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRTK tvirtina, kad nors ir teikė LRT administracijos darbuotojams metodinę pagalbą ir konsultacijas, taikė administracinę atsakomybę LRT atsakingam asmeniui dėl Visuomenės informavimo įstatyme ir jo įgyvendinamuosiuose teisės aktuose nustatytų reikalavimų rėmimo pranešimams pažeidimų, tačiau šios priemonės nepadėjo pasiekti, kad Visuomenės informavimo įstatymo reikalavimų laikymasis būtų užtikrintas.

Komisija 2016 m. du kartus kreipėsi į LRT tarybą kviesdama bendradarbiauti siekiant užtikrinti įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatų laikymąsi LRT transliuojamose televizijos programose, tačiau į abu kreipimusis jokio atsakymo nesulaukė, teigia jie.

REKLAMA

LRT anksčiau pripažinta pažeidusi įstatymą

Lietuvos radijo ir televizijos komisiją birželį skelbė, kad gegužę LRT transliuodama „Eurovizijos“ konkursą pažeidė įstatymą. Anot komisijos, jos pranešimai apie laidas remiantį optikos saloną, investicijų valdymo paslaugų bendrovę ir kavos gamintoją neatitiko įstatyme nustatyto reikalavimo aiškiai informuoti vartotojus apie esamą rėmimo pranešimą ir todėl laikytini specialia reklamine nuoroda.

Tuomet komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas tvirtino, kad komisija šiemet jau keliskart įspėjo LRT dėl pažeidimų, tačiau reakcijos nesulaukė.

REKLAMA

„Nėra taip, kad nustatėme, ir bėgame protokolo rašyti. Parašėme raštą LRT, susitikau su Audriumi Siaurusevičiumi, jis sako - žiūrėsime, tikrai reikia analizuoti. Mūsų administracija po mėnesio susitiko komisijoje su LRT reklamos vadybininkais, paaiškinome, kaip turi būti. Bet niekas nepasikeitė: yra Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos skundas, kad vistik pažeidimai yra akivaizdūs“, – sakė jis.

Už šiuos pažeidimus LRTK skyrė baudą, kuri siekia nuo maždaug 200 iki 800 eurų, tačiau jei LRT sutiktų mokėti ją geranoriškai, ji gali siekti pusę minimalios baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LRT direktorius birželį atsisakė geranoriškai sumokėti pusę minimalios baudos. Dėl to LRTK nusprendė skirti įspėjimą.

Komercinė reklama Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos programose draudžiama nuo pernai sausio, kai LRT tapo finansuojama tik iš valstybės biudžeto. Draudimas netaikomas interneto portalui lrt.lt bei kultūros ir sporto renginių, jų transliacijų rėmimo pranešimams. Už užmokestį ar kitą atlygį leidžiama transliuoti kultūrinę, socialinę ir šviečiamąją informaciją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų