REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Sudrebins pasaulį: prokurorai paskelbs, kas numušė keleivinį „Boeing“ Ukrainoje (nuotr. SCANPIX)

Tarptautinė teisėsaugininkų grupė rugsėjo 28-ąją paskelbs kaltinamuosius dėl numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo (skrydis MH17) Ukrainoje 2014-aisiais.

14

Tarptautinė teisėsaugininkų grupė rugsėjo 28-ąją paskelbs kaltinamuosius dėl numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo (skrydis MH17) Ukrainoje 2014-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danų vadovaujama prokurorų ir ekspertų komanda beveik du metus rinko įrodymus šio nusikaltimo tyrimui.

REKLAMA

Anksčiau Olandijos saugumo taryba pateikė įrodymus, kad lėktuvas buvo numuštas Rusijoje pagaminta „Buk“ raketa, tačiau nepateikė duomenų, kas konkrečiai ją paleido. Beveik niekas neabejoja, kad raketa buvo paleista iš Rusijos remiamų smogikų kontroliuojamos teritorijos.

Rusijos teorijos

Rusai anksčiau kūrę neįtikėtinas teorijas, kodėl „jei negalėjo numušti lėktuvo“ – ilgai laikėsi „Ukrainos naikintuvo teorijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, keleivinį lėktuvą numušė ukrainiečių naikintuvas, o šiai teorijai paremti buvo mestos didelės žiniasklaidos ir propagandos pajėgos.

Praėjusią savaitę net ir Kremliaus ekspertai galutinai atmetė šią tikimybę ir nusprendė laikytis ekspertų versijos dėl „Buk“ raketos, tačiau desperatiškai bando įtikinti, kad raketą esą paleido Ukrainos kariuomenė.

Oficialaus tyrimo duomenimis, keleivinis lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas raketos ir subyrėjo ore, skrisdamas iš Amsterdamo į Kuala Lumpurą. Visi juo skridę 298 žmonės buvo nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Jungtinę tyrimo komandą (JIT) savo narius delegavo Australija, Belgija, Malaizija, Ukraina ir Nyderlandai.

Netrukus po lėktuvo katastrofos ES ir JAV išplėtė sankcijų sąrašą Rusijai.

„Bellingcat“ versija

Tarptautinė tyrimų grupė „Bellingcat“ jau anksčiau pateikė savo tyrimų rezultatus. Jiems netgi pavyko nustatyti konkrečius asmenis, atsakingus už lėktuvo numušimą.

Pasak ekspertų, tai buvo „Buk“ įrenginys iš 53-osiosios zenitinės-raketinės brigados, dislokuotos Kurske, Rusijoje.

„Bellingcat“ specialistai nustatė tikslias „Buk“ buvimo koordinates pagal viešai prieinamus duomenis: socialinių tinklų žinutes, vaizdinę medžiagą ir smogikų komentarus.

REKLAMA

Ko galima tikėtis iš šiandieninio pranešimo

BBC šaltinio tyrimo grupėje teigimu, JIT paskelbs tikslų raketos paleidimo vietos tašką ir identifikuos naudotą ginkluotę.

„The Guardian“ šaltinių teigimu, bus patvirtinta dabartinė versija dėl „Buk“ raketos paleidimo iš teroristų užgrobtos ir Rusijos palaikomos Donbaso teritorijos.

BBC žurnalistė Anna Holligan teigia, kad leidiniui pasakojęs šaltinis

Kol kas nėra žinoma, ar bus paskelbti konkretūs atsakingų asmenų vardai. BBC pažymima, kad bet kokiu atveju šio tyrimo rezultatų paviešinimas turės rimtų politinių pasekmių.

REKLAMA

Žuvusiųjų artimieji nerimauja, kad tyrimas taip užsitęsė ir pageidauja greitesnio teisėsaugos darbo. Konkrečių kaltinamųjų neįvardijimas šioje byloje gali būti susijęs ir su įtempta politine situacija regione.

Jeigu kaltintojai oficialiai patvirtins, kad Rusijos kariuomenės „Buk“ atakavo civilių lėktuvą, tai turėtų sunkias pasekmes Vladimiro Putino ir taip prastam įvaizdžiui tarptautinėje arenoje. Tikėtina, kad po to Kremlius susilauks papildomų ekonominių ir politinių sankcijų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų