REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai nutarusi atnaujinti IT sistemas ir viešąjį pirkimą paskelbusi AB „Lietuvos energija“ džiaugiasi pagaliau išsirinkę įmonių konsorciumą, kuri turėtų atlikti darbus. Vis dėlto, šis net 18,8 mln. Eur vertės konkursas strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiai bendrovei gali atsirūgti, mat aiškėja, kad vienos iš konkursą laimėjusių įmonių vadovai yra pakliuvę į teisėsaugos akiratį.

Pernai nutarusi atnaujinti IT sistemas ir viešąjį pirkimą paskelbusi AB „Lietuvos energija“ džiaugiasi pagaliau išsirinkę įmonių konsorciumą, kuri turėtų atlikti darbus. Vis dėlto, šis net 18,8 mln. Eur vertės konkursas strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiai bendrovei gali atsirūgti, mat aiškėja, kad vienos iš konkursą laimėjusių įmonių vadovai yra pakliuvę į teisėsaugos akiratį.

REKLAMA

Kaip skelbia „Lietuvos energija“, šiuo metu bendrovėje naudojamų informacinių sistemų amžiaus vidurkis siekia 15 metų, trečdalis sistemų jau kurį laiką nėra iš viso aptarnaujamos, pasenusi technika neužtikrina veiklos saugumo ir efektyvumo. Būtent dėl šios situacijos bendrovė nutarė įsigyti naujas IT sistemas.

„Naujos sistemos naudą pajus ir „Lietuvos energijos“ grupės įmonių klientai – atsiras galimybė kurti lankstesnius paslaugų planus, geriau aptarnauti klientus centruose ir internetu. Nauja sistema leis teikti ir analizuoti informaciją realiu laiku, išaugs patikimumas bei greitis, konfigūravimo galimybės, sumažės rankinio darbo kiekis, bus eliminuoti galimi neatitikimai tarp skirtingų sistemų“, – skelbia „Lietuvos energija“.

REKLAMA
REKLAMA

AB „Lietuvos energija“ 2015 m. rugpjūtį paskelbė, kad siekdama atnaujinti savo IT sistemas, pavedė savo įmonių grupei priklausančiai UAB „Verslo aptarnavimo centras“ paskelbti viešąjį pirkimą „Integruotos verslo valdymo sistemos pirkimas“.

REKLAMA

Šių metų liepą AB „Lietuvos energija“ pranešė, kad jau baigiamas šis tarptautinis viešasis konkursas. Paaiškėjo ir geriausią pateikusios įmonės – užsienio kapitalo bendrovė NESS Czech s.r.o, veikianti jungtinėje veikloje su UAB „InnoForce“.

Kokios svarbos yra šis projektas, įrodo jo vertė – 18,8 mln. Eur be PVM. Tai – geriausio pasiūlymo kaina.

„Šis tarptautinis pirkimas buvo įgyvendinamas ilgai ir skaidriai, jam itin kruopščiai ruošėmės ir viešai paskelbėme pernai rugpjūtį. Konkurse gavome didelę patirtį sukaupusių IT bendrovių pasiūlymus, visi jie buvo geri ir galime pasidžiaugti, kad grupės poreikius atitinkančius sprendimus įdiegsime palankiausia kaina“, – teigia Irma Kaukienė, „Lietuvos energijos“ Informacinių technologijų departamento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Nudegė ne viena valstybės institucija

Nuo 2011 m. veikianti ir kompiuterių programinės įrangos kūrimu užsiimanti UAB „InnoForce“ galbūt nieko ir neišsiskirtų, tačiau, jei pažvelgtume į beveik 19 mln. Eur vertės viešąjį konkursą laimėjusios bendrovės vadovų praeitį, iškiltų ne viena abejonė.

Portalą tv3.lt pasiekė laiškas, kuriame atskleidžiama, kad dabartinis UAB „InnoForce“ vadovas generalinis direktorius German Rudek yra skandalingai pagarsėjusios, šiuo metu likviduotos IT ir vadybos konsultacijų UAB „ERP“ akcininkas.

Ši bendrovė anksčiau buvo itin sėkminga valstybės institucijų viešuosiuose pirkimuose. UAB „ERP“ klientų sąrašas tikrai įspūdingas: Vidaus reikalų ministerija, Bendrasis pagalbos centras, Finansų ministerija, Muitinės departamentas, Registrų centras, Valstybinė ligonių kasa, „Sodra“, Informacinės visuomenės plėtros komitetias, Lietuvos paštas. 2008-2012 m. birželio mėn. UAB „ERP“ sugebėjo iš valstybės įmonių, įstaigų ir organizacijų laimėti pirkimų už daugiau negu 66 mln. litų arba apie 19 mln. Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, didžioji dalis su šia bendrove sandorių sudarusių valstybinių įstaigų sutartis turėjo nutraukti, mat UAB „ERP“ viduje užvirė akcininkų kovos, kurias lydėjo teismo nuosprendis – įmonė bankrutavo tyčia.

Virš galvos pakibo įtarimai

Pirminiais duomenimis, 2013 m. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), atlikdama ikiteisminį tyrimą, nustatė, jog informacinių technologijų paslaugas teikiančios įmonės generalinis ir verslo plėtros direktoriai apgaule galėjo pasisavinti daugiau nei 140 tūkst. Eur. FNTT skelbė, kad įtariama įmonė nesumokėjo ir daugiau negu 220 tūkst. Eur mokesčių.

Šis ikiteisminis tyrimas šiuo metu jau yra baigtas ir perduotas teismui. Teisėsaugos pareigūnų akiratyje atsidūrė buvęs UAB „ERP“ akcininkas G. Rudek.

REKLAMA

FNTT, aiškinantis priežastis, lėmusias tariamą vienos įmonės nemokumą, nustatyta, kad įtariamieji sudarė fiktyvią konsultacinių paslaugų sutartį su kita Vilniuje esančia įmone ir įtraukė į buhalteriją iš jos gautas sąskaitas faktūras.

Tokiu būdu klastojant buhalterinę apskaitą įtariamieji asmenys pasisavino daugiau kaip 140 tūkst. Eur informacinių technologijų paslaugas teikiančios įmonės lėšų, į valstybės biudžetą nesumokėjo per 24 tūkst. Eur PVM.

Verslininkams, tarp kurių minimas ir G. Rudek, pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo stambiu mastu, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, mokesčių nemokėjimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Siekiant užtikrinti mokesčių administratoriaus civilinį ieškinį nuoavybė į turtą, kurio vertė siekia daugiau nei 148 tūkst. Eur – laikinai apribota.

REKLAMA

Bendrovės pinigus švaistė prabangos prekėms

2015 m. Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad UAB „ERP“ bankrutavo tyčia. Šių metų vasarį Lietuvos apeliacinis teismas, apsvarstęs skundus, šią nutartį paliko galioti.

Kaip teigia portalui tv3.lt atsiųsto laiško autorius, civilinėje byloje bankroto administratoriaus pateikė įspūdingus skaičius, kaip buvę UAB „ERP“ vadovai ir akcininkai naudojo bendrovės lėšas, pervesdami jas smulkesnėms įmonėms:

- UAB „ERP“ akcininkas G. Rudek nuo 2006-06-20 iki 2011-07-01 buvo suteiktos paskolos, kurių bendra vertė – 445 179,85 Eur. G. Rudek įmonei nėra gražinęs 282 586,98 Eur.

- UAB „Terridea“, kurios vienintelė akcininkė buvo bendrovė ir kuriai vadovavo R. Rudek, nuo 2006 m. birželio 20 d. iki 2011 m. liepos 1 d. buvo suteiktos paskolos, kurių bendra suma – 282 586,98 Eur;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- UAB „ERP“ be pagrindo pervedė UAB „R Consulting“, kurios vienintelis akcininkas ir direktorius yra G. Rudek, 127 085,26 Eur.

Ši informacija atitinka ir 2016 vasario 29 d. Apeliacinio teismo nutartyje nudorymą sprendimą.

„Didelės bendrovės pinigų sumos buvo panaudotos tikslams, kurie absoliučiai nėra susiję su bendrovės veikla ir neteikė jai naudos. Bendrovės lėšomis buvo įsigyti keli prabangūs automobiliai, baldai ir kiti prabangūs daiktai, maisto prekės, tabako gaminiai, alkoholiniai gėrimai, skirti Marko Zbarskio ir G. Rudek asmeniniams poreikiams tenkinti, teikiama parama tretiesiems asmenims, su kuriais galimai buvo susiję bendrovės akcininkai“, – pažymima teismo nutartyje.

REKLAMA

Įleidę giliai šaknis?

Kodėl buvusios UAB „ERP“, dabartinės UAB „InnoForce“ vadovus iki šiol lydi sėkmė viešuosiuose pirkimuose?

Portalui tv3.lt informaciją apie minėtų bendrovių vadovų praeitį perdavęs asmuo įtaria, kad ne paskutinį vaidmenį šioje istorijoje vaidina buvę UAB „ERP“ darbuotojai, kurių dalis šiuo metu dirba viešojo sektoriaus institucijose.

„Viena tokių galimai yra UAB „Verslo aptarnavimo centras“ komisijos, kuri vertino „Integruotos verslo valdymo sistemos pirkimas“ konkurso pasiūlymus, narė Raimonda Laučienė. Pasirodo, R. Laučienė 2007-2012 m. dirbo „ERP“ ir buvo SAP grupės projekto Valdymo ofiso vadovė.

Ar nekyla abejonių dėl konkurso skaidrumo, kai ilgametė pavaldinė ar kolegė vertina buvusių darbdavių ar kolegų pasiūlymą konkurse, kurio suma yra virš 18 mln. eurų“, – svarsto laiško autorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų