REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Lietuvė Rita (nuotr. asm. archyvo)

„Nebijau pripažinti, kad visada buvau ir esu stora - tai man niekada netrukdė gyventi. Svorį sąmoningai pradėjau mesti, gydytojui pagrasinus, jog galiu atsidurti invalido vežimėlyje, tačiau atsitiko tai, ko mažiausiai tikėjausi: kiekvienas numestas kilogramas reiškė centimetru žemiau karantį pilvą“, - apie savo patirtį sutiko papasakoti kaunietė Rita (vardas pakeistas).

29

„Nebijau pripažinti, kad visada buvau ir esu stora - tai man niekada netrukdė gyventi. Svorį sąmoningai pradėjau mesti, gydytojui pagrasinus, jog galiu atsidurti invalido vežimėlyje, tačiau atsitiko tai, ko mažiausiai tikėjausi: kiekvienas numestas kilogramas reiškė centimetru žemiau karantį pilvą“, - apie savo patirtį sutiko papasakoti kaunietė Rita (vardas pakeistas).

REKLAMA

Po sudėtingos plastinės operacijos, kurios metu buvo pašalinta beveik 7 kg pilvo audinių, 44 metų moteris džiaugėsi atsisėdus ant dviračio tarsi pirmąjį kartą.

Rita pas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoją pateko tada, kai dėl pilvo klostės darėsi sunku atlikti daugelį kasdienių, mums įprastų dalykų: nusiskinti daržovę iš savo auginamo daržo ar užsirišti batą.

Ritai buvo atlikta pilvo plastikos operacija: jos metu chirurgai pašalino pilvo odos ir paodžio klostę, kuri po greito svorio sumažėjimo siekė kone šlaunis, viso - 6 kg 400 gramų audinių, kurių didžiąją dalį sudarė riebalai.

REKLAMA
REKLAMA

Susimąstyti privertė skausmas pėdose

Po gimdymo Rita priaugo 70 kilogramų, tuomet moteris svėrė 140 kg: „Sirgau depresija ir man nerūpėjo nei kas vyksta su mano organizmu, nei kaip atrodau. Tie kilogramai per visą gyvenimą tai krito, tai augo. Visgi didžiausią įtaką svorio ūgtelėjimui turėdavo stresas – nelaimė šeimoje, rūpesčiai, depresija – nors tuo metu atrodydavo, jog nieko nevalgau, svoris tik kilo“, - savo istoriją pasakoja Rita.

REKLAMA

Antsvoris Ritai niekada nekėlė jokių problemų ar kompleksų, kol nepradėjo skaudėti kulnų. Gydytojai nustatė, jog moteriai susidarė kulnakaulio „pentinais“ vadinamos kaulinės ataugos, kurios laikomos kaulo reakcija į šalia esantį uždegimą.

„Medikai prognozavo, kad dėl tokio mano didelio antsvorio ir mažo dydžio pėdos gali išsivystyti pilnapadystė, galiu atsisėti net į invalido vežimėlį, todėl nutariau imtis veiksmų – sutvarkyti savo mitybą ir mesti svorį.

Atsisakiau bandelių, saldumynų, bulvių patiekalų ir kilogramai ėmė tirpti, tačiau kartu su jais pilvas leidosi žemyn ir darėsi baisu tai tęsti. Jausmas buvo lyg nešiotum kažką po savimi ir tai nebuvo panašu į nėštumą, tai buvo kur kas žemiau, nemaloniau ir nepatogiau. Stengiausi dėvėti kelnes ar korsetus, kurie prilaikytų kabantį pilvą, bet ir tai nepadėjo“, – pasakoja Rita.

REKLAMA
REKLAMA

Į svorio mažinimo spąstus patenka dažna moteris

Į tokią itin nemalonią situaciją pakliūna ne viena didelį antsvorį turinti moteris, pasiryžusi mažinti savo apimtis.

„Kuo labiau džiugina svarstyklių skaičiai, tuo liūdniau atrodo vaizdas prieš veidrodį – pilvas kąra, drimba oda, ir taip susidaro uždaras ratas.

Tuomet moteris renkasi nieko nebekeisti, nes matant tokius kūno pokyčius, džiaugsmo nesuteikia net numesti kilogramai“, - neretai pasitaikančią situaciją apibūdina Estetinės chirurgijos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Giedrius Stankevičius.

Pasak gydytojo, su amžiumi oda netenka kolageno ir elastino, todėl prarandama pradinė jos išvaizda. Pertekliniai riebalai ištempia odą, o staiga sulieknėjus, poodis plonėja, oda kiek įmanoma susitraukia, tačiau lieka didelis jos perteklius, kurio nepavyksta atsikratyti nei dietomis, nei sportu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas pabrėžia, kad odos ir riebalinio audinio perteklius dažnai yra gimdžiusių moterų problema, kurią kartais tenka spręsti operaciniu būdu. Esant dideliam antsvoriui, operacija kur kas labiau komplikuota, ir jos imamasi ne tik dėl estetinės, bet ir dėl fizinės būklės.

„Kūno masės indeksas, bendri sveikatos rodikliai - tai yra galimų komplikacijų daugikliai, kurie balansuoja ant svarstyklių: kuo didesnė kūno masė, tuo mažesnė gali būti operacijos apimtis. Iki operacijos visada rekomenduojama kaip įmanoma maksimaliai mažinti savo kūno svorį, tačiau dažnai moterims tai kelia psichologinių problemų, todėl kartais renkamasi pašalinti jau esantį odos perteklių.

REKLAMA

Įvykus pastebimiems pokyčiams, pacientei atsiranda stipresnis pasitikėjimas ir stimulas stengtis, siekti kiek galima mažesnio svorio toliau”, - teigia G. Stankevičius.

Džiaugiasi galinti laisviau judėti

Prieš operaciją Rita svėrė 114 kilogramų, numetė 7 kilogramus ir dar beveik 7 kilogramų neteko operacijos metu.

„Šiandien nesu liekna, bet galiu laisvai judėti, daryti tai, ką noriu. Po operacijos jaučiausi lengva ir pakylėta, nepaisant to, jog pirmoji savaitė buvo sunki.

Džiaugsmo teikia tokie paprasti kasdieniai dalykai, kurie dažnai moteriai pasirodys keistai: galiu lengviau rūpintis savo kūno higiena, pasimatuoti norimą drabužį parduotuvėje, eiti pasivaikščioti, puoselėti savo gėlių darželius ar važiuoti dviračiu: įsivaizduokite, to nedariau jau 24 metus”, – atvirauja Rita.

Gydytojas G. Stankevičius neatmeta nuomonės, kad žiniasklaidoje pasirodančios moterų nuotraukos, kuriose jos matomos numetusios 50-60 kilogramų ir atgavusios savo buvusias formas - yra pavieniai atvejai. Jeigu pacientė jauna ir audiniai elastingi, tada pasiekti maksimalų rezultatą gali būti daug lengviau. Kitais atvejais dažnai tenka kovoti su elastingumą praradusiais audiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų