REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos sostinėje pirmadienį atidengti Vilniuje gyvenusio poeto, Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo laiptai.

Lietuvos sostinėje pirmadienį atidengti Vilniuje gyvenusio poeto, Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo laiptai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros atstovų, Lietuvos ir Lenkijos institucijų pastangomis atsiradęs neįprastas monumentas – laiptai su iškaltomis Č.Milošo kūrybos citatomis – daugeliui kalbėjusiųjų bei skaičiusių poeto eiles, be kita ko, priminė ir jo siekį puoselėti dviejų Vilniuje gyvenusių tautų – lietuvių ir lenkų – vienybę.

REKLAMA

Lenkijos instituto direktorius Marcinas Lapczynskis, perskaitęs Č.Milošo eilėraščio fragmentą, pažymėjo, kad idėja nuėjo ilgą kelią: laiptus Onos Šimaitės ir Bokšto gatvių sankirtoje Č.Milošo vardu pavadinti nuspręsta dar 2011-aisiais, minint poeto šimtąsias gimimo metines, tačiau jie baigti tvarkyti tik šiemet.

„Esu įsitikinęs, kad šis didžiulis dviejų tautų sūnus, Nobelio premijos laureatas Č.Milošas šiandien žvelgia į mus nuo kokio nors debesies iš dangaus ir yra patenkintas, nes šie laiptai yra arti žmonių: tai nėra joks pompastiškas, didžiulis Č.Milošo paminklas, bet tai yra vieta, laiptai, kuriais praeis tūkstančiai, šimtai miesto gyventojų ir svečių, kurie galės skaityti Milošo eilėraščius“, – kalbėjo M.Lapczynskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tegu poetas, gimęs Lietuvoje, bet rašęs lenkiškai, bus mūsų gerų kaimyninių santykių globėjas“, – renginyje viltį išreiškė ir Milošo dvaro Krasnogrudoje ir Seinų „Paribio“ fondo vadovė Malgorzata Czyzewska.

Idėjos sumanytoja – publicistė Ramunė Sakalauskaitė, laiptus kūrė skulptorius Jonas Gencevičius, projekto architektas – Tauras Budzys, lėšų jiems sutvarkyti skyrė Vilniaus savivaldybė.

Sostinės Meras Remigijus Šimašius atkreipė dėmesį, kad laiptai yra šalia O.Šimaitės gatvės – ši gatvė Č.Milošo bičiulės vardu pavadinta taip pat tik šiemet. Abi asmenybės pripažintos Pasaulio tautų teisuoliais, tad meras užsiminė, kad ateityje šių laiptų papėdėje galėtų būti vieta teisuoliams įamžinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų