REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės vadovai, ministrai net ir savo atsakomybės srityse visažiniais būti negali, todėl jiems į pagalbą ateina patarėjai, padedantys priimti tinkamus sprendimus. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su ministerijų, aukščiausių šalies vadovų patarėjų atlyginimais ir nuspręsti, kam patarinėti apsimoka labiausiai.

Valstybės vadovai, ministrai net ir savo atsakomybės srityse visažiniais būti negali, todėl jiems į pagalbą ateina patarėjai, padedantys priimti tinkamus sprendimus. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su ministerijų, aukščiausių šalies vadovų patarėjų atlyginimais ir nuspręsti, kam patarinėti apsimoka labiausiai.

REKLAMA

Ministrų, valstybės vadovų patarėjai – politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, kurių darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priedai už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, įvairios priemokos. Dalies patarėjų algas sudaro ir priedai už kvalifikacines klases, laipsnius ir tarnybinius rangus.

Šiame tekste portalas tv3.lt naudoja ministerijų, Vyriausybė, prezidentūros ir Seimo internetiniuose puslapiuose skelbiamą informaciją apie vidutinius patarėjų atlyginimus per mėnesį neatskaičius mokesčių (2016 m. I, II ketvirčio duomenys).

REKLAMA
REKLAMA

Socdemų patarėjai pirmauja

Didesnius negu 2000 Eur vidutinius atlyginimus gauna šešių dabartinių ministrų patarėjai.

Šešetuko apačioje – Darbo partijos deleguotos žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės patarėjai, kurių alga siekia 2084 Eur. Ministrė šiuo metu turi 3 patarėjus. Be to, „darbietę“ turi ir vieną padėdėją, kurio atlyginimas per mėnesį siekia 1160 Eur.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministrui Tomui Žilinskui padeda vienas patarėjas, kurio vidutinė alga siekia 2100 Eur.

Didesniais atlyginimai gali pasigirti socdemų atstovo ūkio ministro Evaldo Gusto padėjėjai, kurių iš viso yra 3. Ūkio ministro patarėjai per mėnesį vidutiniškai gauna 2167 Eur.

2185 Eur – tiek vidutiniškai per mėnesį uždirba vienintelis Darbo partijos deleguoto energetikos ministro Roko Masiulio patarėjas.

Didžiausiomis algomis gali pasigirti socdemų ministrams patarinėjantys patarėjai. Teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėjai, kurių yra 5, per mėnesį gauna 2200 Eur. Beje, ministrui talkina ir vienas padėjėjas, kurio atlyginimas siekia 1212 Eur. Tuo metu daugiausiai per mėnesį uždirba susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus patarėjai. Vidutinė alga per mėnesį – 2304 Eur. R. Sinkevičiui šiuo metu padeda 4 patarėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai piniginė pilnėja „tvarkiečio“ patarėjams

Likusių ministerijos vadovų patarėjų vidutinės algos nesiekia 2000 Eur per mėnesį.

Sveikatos apsaugos ministro socdemo Juro Poželos komandą sudaro 6 patarėjai, kurių vidutinė alga siekia 1901 Eur.

Daugiau negu 1800 Eur per mėnesį uždirba Darbo partijos deleguotų ministrų – socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienė, kultūros ministro Šarūnio Biručio ir švietimo ir mokslo ministrės Audonės Pitrėnienė patarėjai.

A. Pabedinskienės patarėjai, kurių yra 4, per mėnesį vidutiniškai uždirba 1852 Eur, Š. Biručio patarėjai (jų yra 3) – 1839, A. Pitrėnienės patarėjai (jų yra 3) – 1834 Eur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1700 Eur ribą viršija socdemoų krašto apsaugos minsitro Juozo Oleko ir finansų ministrės Rasos Budbergytės patarėjų algos. 3 J. Oleko patarėjų vidutinis atlyginimas siekia 1794 Eur. Krašto apsaugos ministrui taip pat vadovauti ministerijai padeda ir vienas padėjėjas, kurio alga vidutiniškai per mėnesį su daro 1347 Eur. R. Budbergytė tenkinasi vieno padėjėjo pagalba, kurio darbo užmokestis – 1760 Eur per mėnesį.

Peržvelgus visų ministrų patarėjų atlyginimus, galime konstatuoti, kad mažiausios algas gauna socialdemokrato užsienio reikalų ministro Lino Antano Linkevičiaus ir „tvarkiečio“ aplinkos ministro Kęstučio Trečioko patarėjai. Abu ministrai turi po 3 patarėjus. L. A. Linkevičiaus patarėjo vidutinis atlyginimas per mėnesį – 1622 Eur, K. Trečioko patarėjo – 1329 Eur.

REKLAMA

Prezidentės komanda nepralenkiama

Išnagrinėjus trijų svarbiausių šalies asmenų patarėjų algas, tampa aišku, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjai gali pasigirti didžiausiais atlyginimais.

Iš viso šalies vadovės komandą sudaro 34 patarėjai, tarp kurių 7 dirba vyriausiųjų patarėjų pareigose. Šie patarėjai vadovauja 7 patarėjų grupėms – ekonominės ir socialinės politikos, nacionalinio saugumo, spaudos tarnybos, švietimo, mokslo ir kultūros, teisės, vidaus politikos, užsienio politikos.

Vyriausieji D. Grybauskaitės patarėjai per mėnesį vidutiniškai uždirba 2845 Eur, kitų patarėjų mėnesio alga – 2043 Eur.

Premjerui, socdemų lyderiui Algirdui Butkevičiui vadovauti Vyriausybei padeda 15 patarėjų, kurie patarinėja ministrui pirmininkui teisės, sporto, ekonomikos, žemės ūkio, energetikos, kultūros ir kitais klausimais. Jie vidutiniškai per mėnesį uždirba 2265 Eur. Be to, A. Butkevičius turi 3 padėjėjus, kurių vidutinis atlyginimas siekia 1344 Eur.

REKLAMA

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė tenkinasi 4 patarėjų (2 iš jų – vyresnieji patarėjai) ir vieno padėjėjo pagalba. Parlamento vadovė vyresnieji patarėjai vidutiniškai per mėnesį uždirba 2034 Eur, kiti patarėjai – 1600 Eur. Vidutinis L. Graužinienės padėjėjo atlyginimas siekia 927 Eur.

Esmė ne algose

Portalo tv3.lt kalbintas darbo rinkos ekspertas personalo paieškos bendrovės „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas tikino, kad privačiame sektorius darbuotojų, kurie maždaug atitiktų minsitrų, valstybės vadovų pareigas, algos neretai būna gerokai didesnės.

„Jeigu didžiausias patarėjo atlyginimas yra 2845 eurų (prezidentės vyriausiojo patarėjo – tv3.lt), tai „į rankas“ gaunasi apie 2100 eurų. Tai, jeigu turime didžiulės organizacijos departamento direktoriaus atitikmenį kokį nors, tai jų atlyginimai gali būti ir pusantro karto didesni“, – teigė A. Francas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, darbo rinkos eksperto teigimu, patarėjos valstybiniame sektoriuje pareigose alga nėra esminis faktorius. A. Francas atkreipė dėmesį, jog patarėjai turi didžiulę atsakomybę.

„Jeigu mes kalbame apie prezidentės vyriausiuosius patarėjus, kurie kuruoja įvairius klausimus, tarkime, teisinius, ekonominius ir kitus, tai aš juokauju, kad tie žmonės yra beveik ministrų lygio dėl to, kad jie atstovauja prezidentūrai, derina įvarių sričių klausimus būtent su ministerijomis. Jie turėtų būti labai stiprūs specialistai, nes teikia įstatymų pataisas, jas komentuoja, dalyvauja Seimo posėdžiuose, aiškina teisės aktus“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

REKLAMA

A. Francas pažymėjo, kad ministrų patarėjai, skirtingai negu prezidentės, premjero ar Seimo pirmininkės, turi ir kitų užduočių.

„Patarėjai yra ministro komandos dalis, ministrai jais pasitiki, tai jų siūlymai ministrams yra priimami kaip sprendimai tam tikroms problemoms. Ministras negali būti įsigilinęs į visas sferas.

Viceministrai yra dažniausiai deleguojami politinių partijų, tai atrodytų, kad ministras turi tam tikrus viceministrus, bet iš principo, praktiškai žiūrint, jie nebūtinai dirba vienoje komandoje, nes viceministrai kaip ir atstovauja jų delegavusios partijos interesus. Taigi, su kiekvienu viceministru turi dirbti ministro patarėjai, kad būtų priežiūra, kad viceministro veikla neprasilenktų su bendra ministerijos politika“, – aiškino A. Francas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų