REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį priėmė pataisas, kurios leis ilgalaikiams bedarbiams gauti socialinę paramą, taip pat pašalpa nebus mažinama visuomenei naudingoje veikloje dalyvaujantiems pašalpų gavėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Už tokias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas balsavo 94 parlamentarai, du susilaikė. Pataisos įsigalios, kai jas pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA

Pasak Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovės Kristinos Miškinienės, pataisomis siekiama mažinti skurdą ir socialinę atskirtį, taip pat skatinti žmonės grįžti į darbo rinką.

K.Miškinienės teigimu, piktybiniams bedarbiams pašalpa nebebus atimama, o tik teikiama kita forma, kad būtų apsaugoti tokiose šeimose augantys vaikai.

„Ne paslaptis, kad yra asmenys, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, laukia tik pašalpos, kaimiškose teritorijose kaip ant delno, kad tie asmenys išleidžia pinigus alkoholiui, dėl to kenčia visų pirma šeima, vaikai, visa bendruomenė. Bet jeigu yra vaikų, mes privalome apsaugoti vaikus, kurie auga toje šeimoje, atliekamas didžiulis darbas socialinių darbuotojų, su kiekviena šeima dirbant atskirai, didžiausias mūsų rūpestis, kaip apsaugoti vaikus“, – žurnalistams sakė K.Miškinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas iki šiol numato, kad ilgai neįsidarbinantiems asmenims pašalpa mažinama: antrais pašalpos gavimo metais – 20 proc., gaunantiems socialinę pašalpą nuo 24 mėnesių iki 36 mėnesių – 30 proc., nuo 36 mėnesių iki 48 mėnesių – 40 proc., nuo 48 mėnesių iki 60 mėnesių – 50 procentų.

Taip pat iki šiol įstatyme buvo įrašyta nuostata, kad socialinė pašalpa neskiriama asmenims, gavusiems ją ilgiau kaip 60 mėnesių, tuo tapu įsigaliojums pataisoms tokie asmenys ir toliau gaus 50 proc. sumažintą pašalpą, tik ji bus skiriama nepinigine forma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisomis taip pat išplėsti atvejai, kada socialinės pašalpos dydis bedarbiams nemažės – pavyzdžiui, kai nedirbantys, nesimokantys darbingo amžiaus asmenys, gaunantys socialinę pašalpą, dalyvauja savivaldybės administracijos organizuojamoje visuomenei naudingoje veikloje.

Be kitų pakeitimų, taip pat nuo 12 iki 6 mėnesių sutrumpintas registravimosi darbo biržoje laikotarpis, kai paramos gavėjui įsidarbinus papildomai skiriama socialinė pašalpa. Taigi socialinės pašalpos gavėjui reiktų dvigubai trumpiau būti registruotam darbo biržoje, kad įsidarbinęs gautų papildomai skiriamą socialinę pašalpą, kurios dydis lygus pusei iki įsidarbinimo mokėtos socialinės pašalpos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų