REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Vilniaus taboras (nuotr. Policijos departamento)

Vilniaus romų tabore antradienį pradedami griauti nelegaliai pastatyti namai.

79

Vilniaus romų tabore antradienį pradedami griauti nelegaliai pastatyti namai.

REKLAMA

Statiniai griaunami Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos iniciatyva, vykdant dar pernai priimtus teismo sprendimus, kurie buvo perduoti antstoliams.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus romų bendruomenės pirmininkas Stepas Visockis BNS patvirtino, jog bendruomenė yra gavusi raštą, jog nevykdžius teismo reikalavimo nugriauti du namus kuriuose gyvena trys šeimos, jie bus nugriauti antradienį.

REKLAMA

„Gavau raštą dėl būsto suteikimo neeilės tvarka trims šeimoms, kurių namai bus griaunami rugsėjo 20 dieną“, - teigė jis.

Gyventojai patys pradės griauti

Kaip BNS informavo antstolis Valdas Čeglikas, veiksmuose turėtų dalyvauti Vaiko teisių apsaugos tarnybos, policijos, statybos inspekcijos atstovai. Tačiau jis dar neatmetė, kad griovėjų neprireiks, jei statiniai iki antradienio ryto bus pradėti griauti gyventojų iniciatyva.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasiruošta blogiausiam variantui. Bet jei matysime, kad tų kraštutinių priemonių nereikia, jų netaikysime. Mūsų žiniomis, vieną pastatą griauna ar baigia griauti, dėl kito dar tikslinamės“, - teigė V.Čeglikas.

S.Visockis informavo, kad viena šeima sulaukė savivaldybės patvirtinimo, jog gavo socialinį būstą netoli Vilniaus oro uosto ir jau pradėjo griauti pastatą. Kitos dvi šeimos, anot jo, nugriovus dar vieną namą nebeturės kur glaustis, nes savivaldybės būsto dar nėra gavusios dėl esą nesutvarkytų dokumentų. Viena jų anksčiau yra nukentėjusi nuo gaisro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena šeimai sudegė namas, sudegė mažametė dukra. Tai jei jie namą nugriauna, jie lieka lauke“, - teigė S.Visockis.

Romų bendruomenės vadovas tikina visus reikiamus dokumentus pateikęs. Jis taip pat piktinosi, jog pradėjusiai griovimo darbus šeimai vistiek skirta 4 tūkst. eurų bauda. Anot jo, kitos savaitės pradžioje planuojama susitikti su vicemeru Gintautu Palucku ir tartis dėl romų apgyvendinimo. Jis nurodo, kad savivaldybei iš viso yra pateikta bent dešimt prašymų dėl būsto suteikimo, tačiau jie kol kas nėra tenkinami.

REKLAMA

Sprendimas priimtas jau praėjusiais metais 

Pats G.Paluckas sako, kad teismų sprendimai priimti dar pernai metais - jų yra ir daugiau, tad planuojama iškeldinti ir daugiau šeimų, visoms joms planuojama suteikti būstą. Iš antradienį griaunamų pastatų, vicemero teigimu, išsikels dvi šeimos, viena jų glausis socialiniame 3 kambarių bute už taboro ribų.

„Kita šeima elgiasi šiek tiek nesąžiningai: kuomet jau buvo pažymėtas pastatas, kad jis bus griaunamas, apjuostas stop juosta, jie prieš porą mėnesių į jį įsikėlė iš kitų patalpų, kurios yra padorios būklės - jie ten turės ir grįžti (...). Mūsų tikslas pagal romų integracijos programą po truputį iškeldinti visus“, - paaiškino jis.

REKLAMA

Anot jo, taryboje tvirtinant programą buvo sutarta, kad išsikrausčius vienai šeimai vienas pastatas turi būti nugriautas. Šiuo metu iš taboro jau yra išsikėlusios 5 šeimos, šeštoji išsikels artimiausiu metu, tačiau griaunami kol kas tik du pastatai.

Vilniaus savivaldybė yra patvirtinusi trejų metų romų integracijos programą, pagal kurią ketinama skirti iki 0,7 mln. eurų taboro gyventojų iškeldinimui, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkos tvarkymui, saugumui, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nelegalius statinius bandyta šalinti ir anksčiau: 2012-aisiais nugriauti trys gyvenamieji, 2004-aisiais - penki gyvenamieji ir vienas negyvenamas pastatas, tačiau nuo to laiko tabore atsirado naujų namų, kuriems nebuvo išduoti statybų leidimai.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų - vaikai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų