REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas svarstys „darbiečių“ frakcijos narių siūlymus išmokas mokėti visiems vaikams, nepriklausomai nuo tėvų pajamų, bei sulaukus pilnametystės visiems piliečiams išmokėti per 2 tūkst. eurų.

Seimas svarstys „darbiečių“ frakcijos narių siūlymus išmokas mokėti visiems vaikams, nepriklausomai nuo tėvų pajamų, bei sulaukus pilnametystės visiems piliečiams išmokėti per 2 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį po pateikimo pritarta tokiems Išmokų vaikams įstatymo pataisų projektams. Vienu atveju už jas buvo 68 Seimo nariai ir trys susilaikė, kitu – už balsavo 42, prieš šeši, 29 susilaikė. Toliau projektai bus svarstomas Seimo komitetuose.

REKLAMA

Pagal vieną siūlymą, vaikui iki dvejų metų būtų mokama 0,9 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio suma (34,2 euro) per mėnesį, o nuo dvejų metų iki pilnametystės – 0,75 BSI dydžio išmoka (28,5 euro).

Šiuo metu išmokos už vaikus yra mažesnės ir mokamos atsižvelgint į šeimos pajamas. Už vaikus iki dvejų metų mokama 28,5 euro, nuo dvejų iki septynerių metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose, tačiau šios išmokos mokamos atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturi viršyti 153 eurų vienam asmeniui.

REKLAMA
REKLAMA

Daukšys: kuo daugiau, tuo geriau

Klausiamas, kiek jo projektas pareikalaus papildomų lėšų iš valstybės biudžeto, Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys tvirtino – kuo daugiau, tuo geriau, nes didesnės lėšos reikštų vaikų skaičiaus didėjimą. Projekto aiškinamajame rašte K.Daukšys skaičių dėl lėšų poreikio nepateikė.

„Aš džiaugčiausi, jei reikėtų kuo daugiau lėšų, nes tai reikštų, kad Lietuvoj yra daug vaikų. Mūsų tikslas yra, kad Lietuvoj būtų daug vaikų, ir tikrai valstybė neturi gailėti tų pinigų, nes tie užaugę vaikai uždirbs pensijas tiems, kurie dabar dirba, ir visas kitas gėrybes sukurs. Todėl aš tikrai šioje vietoje galvoju, kad reikia ne pinigus skaičiuot, o vaikus“, – sakė K.Daukšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlė, kad geriau tą pačią sumą būtų skirti skurdžiai gyvenantiems vaikams, o ne visiems, nepriklausomai nuo šeimos finansinės būklės.

„Ar nebus taip, kad dėl gerų norų bus nuskriaustos šeimos, nes jei padėsime visoms šeimoms, o biudžetas ribos mūsų galimybes, tai mes visoms šeimoms padėsime silpniau, nei tomis pačiomis lėšomis padėdami vaikams, kuriems tikrai tos pagalbos labiau reikia. Man iš tikro norėtųsi padėti šeimoms, kurios skurdesnes, o ne padėti šeimoms, kurios generuoja labai geras pajams ir ta pagalba jiems net nebus juntama“, – kalbėjo K.Masiulis.

REKLAMA

Kalba ir apie studijas

Pagal kitą to paties įstatymo pataisą, „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas, K.Daukšys ir Valdas Skarbalius siūlo nuo 2018 metų kiekvienam vaikui, kuriam sukako 18 metų, skirti 55 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką. Šiuo metu ji siektų 2090 eurų.

Projekte numatyta, kad ši išmoka galėtų būti panaudota studijų ir neformaliojo švietimo išlaidoms padengti, mokymosi priemonėms įsigyti,socialinėms reikmėms, baldams, buitinei, vaizdo ir garso technikai, namų apyvokos reikmenims, asmeniniam kompiuteriui įsigyti, mokamų sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų išlaidoms apmokėti, būstui, mokesčiams, žemės sklypui įsigyti ar kitoms reikmėms suderinus su savivaldybės administracijos vadovu ar jo įgaliotu asmeniu.

Projekto autorių skaičiavimais, jų siūlomai nuostatai įgyvendinti papildomai reikėtų apie 68 mln. eurų per metus.

Šį siūlymą kritikavę ir valdančiųjų, ir opozicijos atstovai teigė, kad projektas skirtas prieš Seimo rinkimus pamaloninti rinkėjus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų