REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Hillary Clinton prabilo apie savo savijautą (nuotr. SCANPIX)

Daugelį mėnesių Donaldo Trumpo kampanijos pareiškimai dėl Hillary Clinton sveikatos būklės buvo vertinami kaip konspiracijos teorijos. Tačiau sekmadienį paaiškėjus, kad demokratų lyderei yra diagnozuota pneumonija viską apvertė aukštyn kojomis, rašoma „The Independent“.

10

Daugelį mėnesių Donaldo Trumpo kampanijos pareiškimai dėl Hillary Clinton sveikatos būklės buvo vertinami kaip konspiracijos teorijos. Tačiau sekmadienį paaiškėjus, kad demokratų lyderei yra diagnozuota pneumonija viską apvertė aukštyn kojomis, rašoma „The Independent“.

REKLAMA

Nepaisant kandidatės į prezidentus asmeninio gydytojo tikinimų, kad ši „puikiai sveiksta“, nerimas dėl H. Clinton sveikatos būklės iškėlė natūralų klausimą: kas nutiktų, jeigu ji būtų priversta trauktis iš lenktynių karštinės, ir kodėl neskubėjo paskelbti savo diagnozės, apie kurią žinojo jau penktadienį.

„Neištirta teritorija“

H. Clinton gali būti pakeista prezidento rinkimų lenktynėse tik tuo atveju, jei pati nuspręs pasitraukti – o kol kas tam nėra jokių prielaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Žymus JAV žurnalistas, anksčiau dirbęs MSNBC ir „Fox News“, o šiuo metu „Al Jazeera America“, cituoja neįvardintą demokratų atstovą, anot kurio tuomet jie „įžengtų į neišžvalgytą politinę teritoriją“.

REKLAMA

Šaltinio teigimu, partija turėtų sušaukti skubų pasitarimą ir nuspręstų dėl galimo kandidato, tačiau pabrėžė, kad tai yra įmanoma tik tuo atveju, jeigu H. Clinton pati pasitrauktų iš kovos.

„Mes galime elgtis neapibrėžtai, argumentuoti, nesutikti su Hillary Clinton, tačiau Demokratų partijos įstatai yra aiškūs – jos statusas dabar priklauso tik nuo jos pačios,“ – cituojamas neįvardintas šaltinis.

Kas nutiktų, jeigu H. Clinton pasitrauktų?

Jeigu ji nuspręstų trauktis, Joe Bidenas ir Bernie Sandersas būtų tie asmenys, kurių vardai būtų siejami su kandidato į prezidentus pozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Anot demokratų partijos taisyklių, užpildyti atsiradusią spragą turėtų nacionalinis komitetas. Kiekvienas partijos pareigūnas turėtų vieną balsą specialiame susirinkime ir nugalėtoju būtų skelbiamas tas, kuris surinktų jų daugiausiai.

Dabartinis kandidatas į šalies viceprezidento postą, Timas Kaine’as, išlaikytų savo poziciją, kaip ir B. Sandersas, kitas įtakingas demokratas, partijos lyderio vardo lenktynėse.

Tuo metu, kai prieš kelis mėnesius buvo pradėtos spekuliacijos dėl H. Clinton pasitraukimo, kitu kandidatu buvo įvardintas J. Bidenas – dabartinis JAV viceprezidentas.

H. Clinton sveikata… ir tas kosulys

Demokratų kandidatės į prezidentus sveikata žiniasklaidoje aptariama ne tik dėl pastaruoju metu užklupusio kosulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012-ųjų gruodį ji patyrė smegenų sutrenkimą ir netrukus gydytojai aptiko susiformavusį krešulį.

Tačiau 2015-ųjų liepą jos gydytojas savo pacientės būklę apibūdino kaip „puikios sveikatos“ ir „pasirengusi dirbti“ Baltuosiuose Rūmuose. Pažymima, kad H. Clinton yra diagnozuota hipertireozė ir sezoninės alergijos.

Kandidatės kosulys žiniasklaidai eilinį sykį užkliuvo jos rinkiminės kampanijos Klivlande metu praėjusią savaitę. Kampanijos atstovai tikino, kad tai yra „alergijos pasekmės“, o pati H. Clinton teisinosi „per daug kalbėjusi“.

Leidinio kalbinti medikai patvirtino, kad demokratų atstovė galėjo supainioti alergijos ir pneumonijos simptomus. Arba, gydantis alergiją (vartojami vaistai galėjo ją „išsausinti“), nusilpninti organizmą, kuomet liga ir išsivystė į pneumoniją.

REKLAMA

Pneumonija yra plaučių infekcija. Dažnai tai būna bakterinės kilmės infekcija, kuri paūmėja peršalus ar pasigavus virusą.

Šią liga serga bet kokio amžiaus asmenys, tačiau dažniausiai – ir pavojingiausia forma – suserga labai jauni arba pagyvenę žmonės.

Gydytoja Amesh Adalja iš Pitsburgo teigia, kad pagrindinis simptomas yra kosulys.

Pasveikti nuo pneumonijos, aštuntos pagal mirtingumą ligos JAV, galimybės yra įvairios. Gydytojos teigimu, daugelis pacientų per savaitę pasijunta geriau.

Rinkimų istorija ir sveikatos būklė

Spekuliacijos JAV kandidatų į prezidentus sveikatos klausimais nėra kažkoks šių rinkimų išskirtinumas.

REKLAMA

Gandai apie Franklino D. Roosevelto sveikatos būklę persekiojo visą jo paskutinę 1944-ųjų prezidentinę kampaniją. Prezidentui pavyko energingai ją tęsti, o padėjėjams nutylėti apie paūmėjusią širdies negalią, kuri jį pražudė jau kitais metais.

Nuo tol visi respublikonų kandidatai, tiek Ronaldas Reaganas, tiek Bobas Dole’as ar senatorius Johnas McCainas, visi jie susidūrė su klausimais dėl savo sveikatos būklės. J. McCainas, kuris 2008-aisiais pralaimėjo prezidento rinkimus Barackui Obamai, pateikė 1173 puslapių medikų ataskaitą, kuomet kilo baimių dėl galimo susirgimo vėžiu.

Politikos apžvalgininkų teigimu, H. Clinton kampanijos tikslas turėtų būti visų galimų abejonių išsklaidymas. Demokratų strategas Budas Jacksonas tikina, kad jos gydytojo pasisakymas yra gera pradžia. „Manau, kad tai, ką jie padarė yra gerai. Jie ištyrė ją ir pateikė aiškų atsakymą. Tai reiškia, kad bus mažiau spekuliacijų,“ – tikino jis.

Donaldas Trumpas kol kas nepateikė „1173 puslapių ataskaitos“, tačiau jo gydytojas yra pateikęs trumpą žinutę, kurioje teigė, kad „laboratorinių tyrimų ir kraujo spaudimo rezultatai yra puikūs“. Jis netgi tikina, kad multimilijonierius būtų „sveikiausias žmogus kada nors dalyvavęs prezidento rinkimuose“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų