REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff trečiadienį buvo pašalinta iš posto per istorinį Senato balsavimą apkaltos procese, užbaigiančiame 13 metų trukusį kairiųjų valdymą Lotynų Amerikos didžiausioje ekonomikoje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Senatoriai 61 balsu prieš 20 priėmė sprendimą pašalinti 68-erių D.Rousseff iš posto, argumentuodami, kad ji neteisėtai manipuliavo nacionalinio biudžeto duomenimis.

REKLAMA

Toks rezultatas, viršijantys pašalinimui reikalingus du trečdalius balsų, reiškia, kad D.Rousseff iš posto turi pasitraukti nedelsdama.

Šūksniai – ir džiaugsmo ir nusivylimo – nuvilnijo apvalioje Senato salėje, kai ekrane buvo paskelbti elektroninio balsavimo rezultatai.

Impičmento siekę senatoriau užgiedojo valstybės himną, kai kurie mojavo Brazilijos vėliavomis, o D.Rousseff šalininkai stūksojo akmeniniais veidais.

„Aš nesiesiu savo vardo su šia nešlove“, – laikė vienas senatorius plakatą su tokiu užrašu.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji moteris, tapusi Brazilijos prezidente, užsidariusi prezidento rūmuose Brazilijos sostinės pakraštyje, turėtų kiek vėliau padaryti pareiškimą.

Jos viceprezidentas, Michelis Temeras, tapęs jos politiniu priešu, bus prisaikdintas prezidentu apie 16 val. vietos (22 val. Grinvičo) laiku, nurodė Senato pirmininkas.

75 metų M.Temeras dar gegužę laikinai perėmė prezidento įgaliojimus, kai Senatas nubalsavo už D.Rousseff suspendavimą, ir iškart paskyrė naują vyriausybę, turinčią sukti šalies vairą į dešinę po 13 metų trukusio kairiųjų valdymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį per 14 valandų trukusią sesiją Senate D.Rousseff ryžtingai ragino senatorius ją išteisinti ir tvirtino, kad jos priešai vykdo „valstybės perversmą“.

Prezidentė sakė, kad apkalta jai reikštų „politinį mirties nuosprendį“, nes tokiu atveju jai būtų uždrausta aštuonerius metus dalyvauti politikoje.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų