REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas tikina nedalyvavęs jokiose galimai korupcinėse schemose, tačiau, anot jo, jei „auksinių šakučių“ skandalas pakenks kariuomenės įvaizdžiui, jis pasitrauks.

Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas tikina nedalyvavęs jokiose galimai korupcinėse schemose, tačiau, anot jo, jei „auksinių šakučių“ skandalas pakenks kariuomenės įvaizdžiui, jis pasitrauks.

REKLAMA

„Aš tarnauju kariuomenėje, esu valstybės pareigūnas, jei man metami kaltinimai, kad aš čia kaltas, nevykdžiau pakankamai kontrolės ar užtraukiau Lietuvos kariuomenei didelę gėdą, ir aš esu to priežastis, aš galiu tuoj pat apsisukti ir išeiti, padėti savo įgaliojimus“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė J. V. Žukas.

Kariuomenės vadas, klausiamas, ar žada traukti iš užimamų pareigų, neslėpė, jog apie tokį sprendimą svarsto.

„Žinoma, svarstau. Aš negalvoju trauktis, bet jei bus tokia lavina, jei tai sukels masinį pyktį ir panieką kariuomenei, kaltinimus viešoje erdvėje, kad aš esu kaltas dėl sugriauto kariuomenės įvaizdžio, aš pasitrauksiu“, – pažymėjo kariuomenės vadas.

REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

REKLAMA

Virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė įsigijo, kai su bendrove „Nota bene“ sudarė preliminarią maždaug 1,6 mln. eurų sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Atsiprašė aukojusių kariuomenei

Darbo partijos frakcijos Seime posėdyje dalyvavęs ir dėl skandalingo viešojo pirkimo aiškinęsis J. V. Žukas pabrėžė, kad sutartis su „Nota bene“ šiuo metu yra sustabdyta. Anot jo, ne visi 1,6 mln. Eur buvo išleisti.

„Labai išpūsta istorija ir už pusantro milijono kareiviams auksinių indų nėra pirkta. Eina kalba apie 20 pozicijų, apie 20 daiktų, kurie pakliuvo į tą didelį sąrašą. Iš viso pirkimas buvo atliktas už 173 tūkstančius eurų ir, kai kilo įtarimas, jis buvo sustabdytas ministerijos pastangomis, kuri per vidaus auditą ir Generalinę inspekciją pamatė, kad tam tikrų daiktų kainos yra iškeltos“, – tikino J. V. Žukas.

REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės vadas aiškino, kad iš esmės krašto apsaugai skirtus pinigus valdo Krašto apsaugos ministerija, taigi ji atsako už pinigų išleidimą įrangos, įrankių pirkimams.

„Kariuomenė savo pinigų nevaldo, neturi, o ministerija turi krašto apsaugos pinigus ir tuos pinigus duoda įvairiems pirkiniams per logistikos valdybą.

Tas kontrolės mechanizmas nesuveikė iki sutarties pasirašymo. Buvo pastebėta tada, kada tas sutartis bus pasirašyta, bet sutartis buvo preliminari ir nebuvo vykdoma, buvo vykdoma tik nedidelė jos dalis – iš to 1,6 milijono eurų buvo vykdoma tik 173 tūkstančiai ir 4 tūkstančiai eurų yra šitie ginčytini dalykai“, – tikino kariuomenės vadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš asmeniškai nedalyvauju jokiose korupcinėse schemose ir nesu suinteresuotas ką nors slėpti nuo visuomenės. Labai atsiprašau žmonių, kurie yra įsižeidę dėl to, kas čia vyksta, tų, kurie aukojo pinigus kariuomenei. […] Aš apgailestauju“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Iš konkurso įmonės nemeta

Anksčiau skelbta, kad nuo 2012 metų krašto apsaugos sistemoje „Nota bene“ jau yra laimėjusi konkursų už maždaug 10 mln. eurų. Pats kariuomenės vadas J. V. Žukas pripažino, jog minėta bendrovė yra labai aktyvi ir dažnai į kariuomenės viešuosius konkursus „ateina“ vieni.

„Jie yra tarpininkai, jie paprastai tarpininkauja tarp užsienio firmų ir Lietuvoje perpardavinėja, nėra gamintojai. Jie visada labai aktyvūs, jei pasirodo ir pasiūlo tą, ko mums reikia ir ko nėra Lietuvoje. Ir dažnai jie būna vieni, jie ateina vieni į konkursą. Tai arba tartis su jais arba skelbti naują konkursą, tada ir vėl nieko nėra, ir vėl tada ateina jie“, – dėstė J. V. Žukas.

REKLAMA

Anot jo, pastaruoju metu „Nota bene“ laimi apie 17 proc. kariuomenės skelbtų konkursų. Tiesa, kuriuo laikotarpiu bendrovė yra laimėjusi tiek konkursų, kariuomenės vadas neįvardijo.

Aiškindamas dėl 8 kartus brangiau pirktų kariuomenės stalo įrankių J. V. Žukas tikino, kad kariuomenė tiesiog norėjo įsigyti konkrečios firmos produkcijos ir galvojo, kad perkant tiesiai iš gamintojo, o ne iš tarpinės įmonės, kainos būtų mažesnės.

„Mes nežinojome, kad jos suklastotos. Todėl ir gavosi šiek tiek gal brangiau“, – aiškino J. V. Žukas.

Anot jo, Centralizuoto vidaus audito tarnyba pastebėjo, kad pirkinių kainos yra išpūstos, todėl, pasak J. V. Žuko, buvo imtasi veiksmų ir dėl kainų, ir dėl to, kad bendrovė „Nota Bene“ virtuvės įrankius pateikė, kaip įtariama, užklijavusi reikiamos bendrovės logotipus.

REKLAMA

Darbo partijos frakcijos posėdyje kariuomenės vadas tikino, kad sutartis su „Nota bene“ yra sustabdyta, tačiau iš konkurso jos pašalinti nėra pagrindo, mat nesąžiningo elgesio faktas turi būti įrodytas.

J. V. Žukas, paklaustas, kodėl pamačius įtartiną pirkimą, iš karto apie tai nepaskelbta viešai, o tylėta dvejus metus, pirštu baksnojo į tuomet vykdytą ikiteisminį tyrimą.

„Mes netylėjome dvejus metus, vyko ikiteisminiai tyrimai, mes negalime skelbti ikiteisminio tyrimo medžiagos, visą laiką vyko ikiteisminis tyrimas, prokuratūroje medžiaga buvo. Kaip mes galime eiti į viešumą, jei prokuratūra tai draudžia?“, – kalbėjo J. V. Žukas.

Tyrimą dėl „Nota Bene“ pateiktų prekių, dėl galimo sukčiavimo Generalinė prokuratūra prieš kurį laiką nutraukė, o, kilus skandalui dėl įtartino virtuvės įrankių pirkimo, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų