REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vienas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) aukščiausiųjų lyderių Abu Mohamedas al Adnani, Jungtinių Valstijų laikomas šios grupuotės atakų prieš Vakarų šalis „pagrindiniu architektu“, buvo nukautas Sirijoje, pranešė jo tinklas.

REKLAMA
REKLAMA

 

Jungtinės Valstijos nurodė, kad koalicijos pajėgų aviacija antradienį surengė smūgį Alepo provincijoje, kurio taikinys buvo A.M.al Adnani, ir kad tebevertina šio reido rezultatus. Šio džihadistų lyderio žūtis būtų skaudus smūgis jo grupuotei.

REKLAMA

A.M.al Adnani buvo itin įsimintinas IS veikėjas ir ragino rengti vadinamąsias vienišų vilkų atakas prieš civilius, naudojant visus prieinamus ginklus ar netgi transporto priemones. Į pastarąjį raginimą buvo įsiklausyta Prancūzijos kurorte Nicoje, kai liepos 14-ąją vienas džihadistas nukreipė sunkvežimį į švenčiančią minią ir nužudė 86 žmones.

IS naujienų agentūra „Amaq“ paskelbė, kad A.M.al Adnani „žuvo kaip kankinys, kai prižiūrėjo operacijas, turinčias atremti kariuomenės puolimą prieš Alepą“. Grupuotė pažadėjo atkeršyti už jo mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Koordinavo smogikų veiklą

Pentagono atstovas Peteris Cookas sakė, kad A.M.al Adnani „atliko ISIL (IS) išorės operacijų pagrindinio architekto vaidmenį ir buvo ISIL vyriausiasis atstovas“.

„Jis koordinavo ISIL kovotojų judėjimą, tiesiogiai skatino „vienišų vilkų“ atakas prieš civilius ir kariuomenės narius, taip pat aktyviai verbavo naujus ISIL narius“, aiškino P.Cookas.

Už A.M.al Adnani galvą Jungtinės Valstijos buvo paskyrusios 5 mln. dolerių premiją.

Šis kovotojas, kilęs iš Sirijos vakarinės Idlibo provincijos, buvo prisidėjęs prie džihadistų judėjimo Irake, kur buvo pavaldus islamistinio tinklo „al Qaeda“ velioniui lyderiui Abu Musabui al Zarqawi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džihadistų ekspertas Aymennas Jawadas Tamimi sakė, kad šio veikėjo žūtis „simboliškai reikšminga ir byloja apie platesnį „Islamo valstybės“ nuosmukį“.

„Jeigu jam smogė koalicijos aviacija, tai rodo, kad koalicijos žvalgybos skvarba labai gili“, – aiškino jis.

Reikšmingas smūgis ISIS

Vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad A.M.al Adnani buvo vienas svarbiausių IS lyderių ir kad jo vaidmuo buvo kur kas reikšmingesnis negu būti grupuotės atstovu. „Labiausiai pažymėtina, kad jis buvo ISIL išorinių operacijų vadas, nukreipdavęs ir įkvėpdavęs dideles teroro atakas už Irako ir Sirijos ribų“, – pabrėžė šaltinis.

REKLAMA

Pasak jo, A.M.al Adnani susijęs su virtine dėmesio centre atsidūrusių išpuolių, nusinešusių šimtus žmonių gyvybių – pavyzdžiui, Paryžiuje, Briuselyje ir Stambule. „Jeigu (ši žinia) bus patvirtinta, ji bus labai reikšmingas smūgis ISIL ir sumažins grupuotės gebėjimą nukreipti ir įkvėpti teroro atakas prieš Vakarų šalis“, – sakė pareigūnas, nesutikęs viešinti savo vardo.

Žinia apie A.M.al Adnani žūtį buvo paskelbta, kai Sirijos šiaurėje veikiančios kurdų palaikomos sukarintos pajėgos sutiko su JAV pasiūlymu nebesikauti su Turkijos pajėgomis, praeitą savaitę pradėjusiomis operaciją kaimyninėje šalyje, pakursčiusią įtampą tarp Vašingtono ir Ankaros.

REKLAMA

Apie šias paliaubas atskirai paskelbė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas Vašingtone ir kurdų palaikomi Sirijos kovotojai, bet Turkija nei patvirtino, nei paneigė sutikusi nutraukti ugnį.

Turkija praeitą trečiadienį pradėjo precedento neturinčią invaziją į Siriją. Šis puolimas – iki šiol ryžtingiausias Ankaros žingsnis per jau ilgiau egu penkerius metus besitęsiantį kruviną pilietinį karą Sirijoje. Turkija sako, kad jos operacija turi išstumti iš pasienio regiono tiek IS džihadistus, tiek kurdų sukarintas pajėgas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų