REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė skandalingus faktus apie tai, kad įvairius virtuvės įrankius kariuomenė pirko aštuoniskart brangiau, nei rinkoje. Įdomu ne tik tai, kodėl tokie pirkimai buvo vykdomi, bet taip pat - kodėl informacija apie tai paviešinta tik po dvejų metų.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) antradienį paskelbė skandalingus faktus apie tai, kad įvairius virtuvės įrankius kariuomenė pirko aštuoniskart brangiau, nei rinkoje. Įdomu ne tik tai, kodėl tokie pirkimai buvo vykdomi, bet taip pat - kodėl informacija apie tai paviešinta tik po dvejų metų.

REKLAMA

VPT vadovė: yra keli tikslai viešinti tokią informaciją

LRT laidoje  „Dėmesio centre“ VPT direktorė Diana Vilytė paaiškino, kokia buvo visos istorijos priešistorė.

„Vilniaus miesto prokuratūra kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad mes pakomentuotume tyrimą, susijusį su virtuvės įrangos pagrindinėmis dalimis, pagal tai, kaip atrodo pagal VPT įstatymus. Tyrimo istorija yra senoka. 2014-aisiais metais įvyko pirkimas, 2015-aisiais metais buvo pradėtas tyrimas, jis buvo nutrauktas, paskui, matyt, vėl atnaujintas. Galiausiai 2016-ųjų metų birželio mėnesį mes gavome prašymą įvertinti. Ir mes įvertinome. Rugpjūčio 12 dieną išsiuntėme Generalinei prokuratūrai savo poziciją, savo nuomonę.

Paklausėme, ar galima viešinti. Prokuratūra savaitę pagalvojo ir sutiko. Mes negavome oficialaus prokuratūros atsakymo, ar jie ketina tęsti tyrimą, ar jį nutrauks. Vakar telefonu prokuroras mane informavo, kad ketino nutraukti. Šiandien paviešinome, nes lygiagrečiai baigėme dar keletą kariuomenės pirkimų vertinimų. Ir paviešinome viską kartu. Tokia yra priešistorė“, - LRT laidoje sakė D. Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra keli tikslai viešinti tokią informaciją. Ši sutartis yra įvykdyta. Kariuomenė sumokėjo, prekės gautos, tačiau už jas yra sumokėta mokesčių mokėtojų pinigais ir, matyt, keli aspektai. Viešųjų pirkimų įstatymas pažeistas. Lietuvos kariuomenė galėjo nutraukti tą pirkimą. Jie jau tuo momentu galėjo sakyti, kad tai yra per brangus pasiūlymas, bet jie nupirko, gavo tas prekes ir dabar viskas apsivėlė tyrimais, nutraukimais, vėl atnaujinimais. Ir kas iš to?“- „Dėmesio centre“ sakė VPT direktorė.

REKLAMA

Viršijo planuotas lėšas

Kariuomenės teisės departamento vadovas Teisutis Jasiulionis sakė, kad bendrovės „Nota bene“ pasiūlymas viršijo planuotas lėšas.

„2014-aisiais metais kariuomenė buvo paskelbusi viešąjį pirkimą. Atėjo vienas tiekėjas. „Nota bene“ pateikė pasiūlymą. Pasiūlymas viršijo planuotas lėšas, buvo planuota 780 tūkst. buvo sudaryta preliminarioji sutartis, kuri reiškia, kad jeigu reikės, kariuomenė galės įsigyti įšvardytas prekes.

Po to buvo sudaryta mažesnė sutartis, kur pakliuvo ir minimos lentelės, peiliai ir šakutės. Mes kalbame apie 4 tūkst. eurų. Po to, kai prekės buvo pristatytos, buvo įtarta, kad buvo pristatytos ne tos prekės, kurios buvo minimos sutartyje. Pradėjo veikti vidinės kontrolės procedūros, prasidėjo patikrinimai, įsikišo auditas, auditas būtent ir suskaičiavo tuos skirtumus, atliko rinkos analizę. Pamatė, kad 7-8 kartus viršijo tos prekės vertes, kurios buvo nustatyta. Tada buvo kreiptasi į ikiteisminio tyrimo institucijas, prašydamas dvejų dalykų. Pirmas dalykas – įvertinti, ar Lietuvos kariuomenės pareigūnai atliko viską tinkamai, antras dalykas, kurį prašė įvertinti – ar bendrovė nesukčiavo“, - „Dėmesio centre“ sakė T. Jasiulionis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų