REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjusios aplinkybės dėl per brangiai pirktų virtuvės reikmenų kariuomenei diskredituoja sprendimą didinti finansavimą krašto apsaugai, sako valdančiosios Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Paaiškėjusios aplinkybės dėl per brangiai pirktų virtuvės reikmenų kariuomenei diskredituoja sprendimą didinti finansavimą krašto apsaugai, sako valdančiosios Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „darbiečiai“ per artimiausią valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdį iš krašto apsaugos ministro socialdemokrato Juozo Oleko reikalaus atsakymų, kodėl reikmenys kariuomenei buvo pirkti aštuonis kartus didesne nei rinkos kaina, o kilus įtarimams – pirkimas nenutrauktas.

REKLAMA

„Kai mes šiandien valstybėj pinigus nuimam nuo socialinių dalykų, atlyginimų ir, manau, teisingai padarom, skirdami kariuomenei, siekdami dviejų procentų, ir kai lygiagrečiai iškyla šitie dalykai, jie labai blogai atrodo. Tai diskredituoja pačią kariuomenės finansavimo didinimo tendenciją, ir tai labai blogai. Ką dabar galėsime paaiškinti susitikimuose su žmonėmis, kurie turi problemų socialinėj plotmėj, kurie klausia, kaip išgyventi iš pusantro šimto eurų pensijos, o tokie dalykai vyksta valstybėj“, – BNS sakė V.Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbiečių“ vadovas taip pat stebėjosi socialdemokratų ministro paaiškinimais, jog kilus įtarimų dėl pirkimo skaidrumo nupirkti reikmenys palikti sandėliuose, o medžiaga perduota teisėsaugai, užuot nutraukus pirkimą.

„Kaip koalicijos partneriai mes prašysime, kad artimiausioj politinėj taryboj krašto apsaugos ministras pateiktų informaciją, kas čia vyksta. Jei aš teisingai suprantu, kad tie nupirkti reikmenys kažkur sandėluose guli, patiems kelia įtarimus, tada kyla klausimų, kodėl nepanaikinta ir neatšaukta ta sutartis, jei ji nusikalstama ar neteisinga. Mes neketiname būti teisėjais ar kažkokiais vertintojais, bet politinėje taryboje Darbo partija prašys, kad koalicijos partneriai nuodugniai informuotų, kas vyksta“, – kalbėjo V.Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau, nei rinkoje. Pasak pranešimo, 2014-aisiais vykdydama 173,8 tūkst. eurų pirkimus kariuomenė pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį – už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

REKLAMA

VPT paskelbus šiuos duomenis prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei reikalauja atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas aiškina, kad virtuvės reikmenys nenaudojami ir siekiamasi išsiaiškinti galimą sukčiavimą. Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu dėl pirkimo pradėsi ikiteisminį tyrimą, o pastaroji, jį pradėjusi, vėliau tyrimą nutraukė.

J.Olekas teigė, kad Krašto apsaugos ministerija šį sprendimą apskundė teismui rugpjūčio 17 dieną.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad už šį pirkimą atsakingam asmeniui iš Lietuvos kariuomenės po tarnybinio patikrinimo trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

BNS žiniomis, tas asmuo yra tuometis Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas. Kariuomenės vadas J.V.Žukas sakė, kad jis šiuo metu perkeltas dirbti į Jungtinį štabą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų