REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigiantis vasarai – poilsio metui, daugelis vėl pradeda naują sporto sezoną ir sugrįžta į sporto sales. Vis dėlto, atgauti fizinę formą po laikotarpio, kada leidome sau atsipalaiduoti, nėra taip paprasta. Kaip tikslingai ir rezultatyviai vėl imtis sporto, tv3.lt skaitytojams pataria aktyvaus laisvalaikio bei sporto iniciatyvos „Atsidavę sportui“ įkūrėjas Aurimas Šidiškis.

Baigiantis vasarai – poilsio metui, daugelis vėl pradeda naują sporto sezoną ir sugrįžta į sporto sales. Vis dėlto, atgauti fizinę formą po laikotarpio, kada leidome sau atsipalaiduoti, nėra taip paprasta. Kaip tikslingai ir rezultatyviai vėl imtis sporto, tv3.lt skaitytojams pataria aktyvaus laisvalaikio bei sporto iniciatyvos „Atsidavę sportui“ įkūrėjas Aurimas Šidiškis.

REKLAMA

MITYBA

Ne paslaptis, jog vasarą „atleidžiame vadeles“ mityboje, juk aplink tiek pagundų. Kaip karštą dieną su draugais gali nepasimėgauti ledų porcija ar vaisvandeniais, dėl kurių vėliau mūsų kūnas tikrai nepadėkoja. Taigi, pirmasis ir svarbiausias aspektas, siekiant sugrįžti į sveikos gyvensenos režimą – mityba.

Sugrįžti į sveiką bei subalansuotą mitybą reikėtų palengva, per daug nespaudžiant savęs, be kardinalių sprendimų. Visų pirma, patartina sumažinti porcijas ir atkreipti dėmesį, kiek kartų per dieną valgoma. Jei žmogaus fizinis aktyvumas nėra didelis, jam pakaktų valgyti 3-4 kartus per dieną, tačiau jei užsiimama fiziniu darbu, sportuojama ar nuolat aktyviai leidžiamas laiką, valgyti reikėtų 5-6 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat daugiau rinkitės skaidulinėmis medžiagomis praturtintą maistą, kadangi jis ilgiau virškinamas ir tokiu būdu greitai nepritrūksite energijos. Be to, daugiau skaidulinių medžiagų turintis maistas paprastai turi mažiau kalorijų, nei toks pat kiekis maisto su mažesniu skaidulinių medžiagų kiekiu. Taigi, stenkitės į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių ir pilno grūdo produktų.

REKLAMA

Prisiminkite, jog nesveikų maisto produktų „išsportuoti“ mums nepavyks. Valgant nesubalansuotą maistą mažėja fizinis darbingumas, atsiranda nuovargis, prastėja savijauta, tampame viskas abejingi ir pasyvūs, tad dėl šių priežasčių sveika mityba itin svarbi mūsų gyvenime.

SPORTAS

Pradėjus tinkamai maitintis proporcingai patartina didinti ir fizinio aktyvumo krūvį. Pradėję sportuoti ir grįžę į treniruočių režimą net neabejoju, jog susigrąžinsite motyvaciją ir net nenorėsite pažvelgti į nesveiką maistą, o ir suvalgyti galėsite kur kas daugiau, kadangi padidinsite išeikvojamų kalorijų kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir mityboje, sportuoti taip pat reikia pradėti palaipsniui be jokio skausmo. Nesiekite po pertraukos pulti išbandyti savo galimybių ribų ir stengtis jas peržengti. Prisiminkite, jog svarbiausia yra ne tai, kaip daug ir intensyviai sportuojame, o tai, jog sportuojame reguliariai.

Ne, o jei į salę ruošiatės eiti pirmą kartą, prieš pradedant sportuoti rekomenduotina pasikonsultuoti su treneriu, galinčiu suteikti savo profesionalią pagalbą ir reikiamai įvertinti jūsų fizinę būklę bei galimybes.

MOTYVACIJA

Pliažo sezonas pasibaigė, tad užteks gulėti ir tinginiauti.

Nors ir kaip ryžtingai užsibrėžiame tikslą pradėti sportuoti „nuo rytojaus“, valios trūkumas dažnai nukelia dar kitam rytojui, pirmadieniui ar mėnesiui. Kodėl taip sunku pradėti sportuoti? Tai susiję su keliais trukdžiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Tiksliai nežinome, kodėl norime sportuoti. Dėl šios priežasties turime sau išsikelti konkretų tikslą: numesti svorio, auginti kūno masę, didinti ištvermę, įgauti disciplinos ar kiti siekiai.

- Dažnai norisi rezultato, o ne paties proceso, trokštame turėti gražų kūną, tačiau tingime dėl to pasistengti. Sportas dažnai atrodo neįdomus vien dėl tos priežasties, jog pasirenkame netinkamą veiklą. Supraskite, sportas nėra tik svorių kilnojimas. Plaukimas, čiuožimas, kovos menai, šokiai, sporto žaidimai ir daugelis kitų užsiėmimų, tarp kurių kiekvienas tikrai atrastų sau mėgstamų ir imtųsi to su didžiausiu malonumu. Į sportą reikia žiūrėti kaip į veiklą, kuria galima mėgautis, kuri suteikia pasitikėjimo savimi, motyvacijos, jėgų.

Visada prisiminkite, kokia gera savijauta aplanko po treniruotės, tai tikrai jus dar labiau paskatins susiimti. Vienas pagrindinių treniruočių aspektų yra tai, jog ir po labai sunkios bei intensyvios treniruotės mes jaučiamės puikiai, tad jeigu jums reikalinga motyvacija vėl pradėti sportuoti, tiesiog, prisiminkite, koks jausmas apima po sunkaus darbo sporto salėje ir net nepajusite, kaip vėl užsidegsite veikti. Taip, nors ir maudžiantys raumenys neleis pamiršti apie save, niekuomet nesigailėsite, o tik didžiuositės, atlikę efektyvią treniruotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų