REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Prancūzijoje verda aistros dėl burkinių (nuotr. SCANPIX)

Jei Prancūzija išleistų įstatymą, draudžiantį burkinius, jis „prieštarautų konstitucijai“ ir sukeltų nepataisomos žalos, vėlų sekmadienį internete paskelbtame interviu pareiškė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

26

Jei Prancūzija išleistų įstatymą, draudžiantį burkinius, jis „prieštarautų konstitucijai“ ir sukeltų nepataisomos žalos, vėlų sekmadienį internete paskelbtame interviu pareiškė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interviu Prancūzijos dienraščiui „La Croix“ B.Cazeneuve'as patvirtino vyriausybės pasipriešinimą paskelbti tokį įstatymą dėl prieštaringai vertinamos problemos, kuri visoje šalyje ir užsienyje sukėlė aršias diskusijas dėl moterų teisių ir Prancūzijos itin saugomo sekuliarizmo.

REKLAMA

Beveik 30 pajūrio kurortų neseniai uždraudė savo paplūdimiuose moterims dėvėti visą kūną dengiančius maudymosi kostiumėlius, nors Prancūzijos aukščiausiasis administracinis teismas penktadienį panaikino šį nutarimą viename mieste, todėl manoma, kad tai sukurs teisinį precedentą ir turės įtakos kituose burkinius uždraudusiuose pajūrio miestuose.

Dešiniojo sparno atstovai, vadovaujami buvusio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy, kuris praėjusią savaitę pareiškė kitąmet balotiruosiąsis šalies vadovo rinkimuose, siekia įstatymu uždrausti šiuos maudymosi kostiumus visoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau B.Cazeneuve'as atmetė bet kokius pasiūlymus šiuo klausimu.

„Kaip sakė premjeras, vyriausybė atsisako priimti tokius įstatymus, nes jie prieštarautų konstitucijai, būtų neefektyvūs ir greičiausiai sukeltų pasipriešinimą ir nesuvaldomą įtampą“, – sakė jis.

„Tačiau musulmonai privalo toliau su mumis bendradarbiauti dėl lyčių lygybės klausimų, nesugriaunamų Prancūzijos Respublikos principų ir tolerancijos, kad galėtume kartu sugyventi“, – pabrėžė B.Cazeneuve'as.

B.Cazeneuve'as pirmadienį dalyvaus „konsultacijų dienoje“ su religinių konfesijų atstovais, pilietinėmis grupėmis, parlamentarais ir kitais suinteresuotais asmenimis dėl islamo vietos Prancūzijoje ir sieks, kad būtų pripažinta, jog ši religija, kuri visoje šalyje kelia karštligiškas diskusijas, labiau „remtųsi į Respublikos vertybes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rasistai bombų nepalieka“

Prancūziją per paskutinius 18 mėnesių sukrėtė ištisa virtinė islamistų atakų, kurios sukėlė nuogąstavimų dėl saugumo problemų ir paaštrino islamofobijos problemą.

Naujausiu tarpkultūrinių nesutarimų pavyzdžiu tapo pradėtas tyrimas dėl Paryžiaus priemiestyje Tramble an Franse įsikūrusio restorano savininko išpuolio, kai šeštadienį jis išvarė iš restorano dvi veidą prisidengusias musulmones.

Jo poelgis, kuris buvo nufilmuotas, sukėlė pasipiktinimą ir paskatino prokurorus pradėti tyrimą.

REKLAMA

Vaizdo įraše, kurį internete paviešino viena iš restorano išvarytų moterų, matyti, kaip kita moteris sako: „Nenorime, kad mus aptarnautų rasistai.“

Restorano savininkas atsikirto, kad „rasistai, kaip aš, nepalieka bombų ir nežudo žmonių“.

Jis pridūrė, kad „teroristai yra musulmonai ir visi musulmonai yra teroristai. Nenoriu, kad pas mane lankytųsi tokie žmonės. Dabar, kai jau žinote šitą, galite išeiti“.

Restorano „Le Cenacle“ vadovas vėliau atsiprašė dėl savo poelgio, nes socialinius tinklus užplūdo neigiami atsiliepimai bei raginimai boikotuoti jo įstaigą.

REKLAMA

Tyrimui artimi šaltiniai pranešė, kad dėl saugumo priežasčių restorano savininkas su šeima išvyko iš namų.

B.Cazeneuve'as užsipuolė opoziciją, kuri bando prisivilioti populiarumą kilus priešpriešai dėl burkinių tuo metu, kai šalį sukrėtė virtinė IS kovotojų sukeltų mirtinų išpuolių.

„Kai kurie opozicijos lyderiai per daug šneka. Jie mano, kad šiuo metu, kai tvyro teroro grėsmė, galime apleisti pamatinius teisės principus, kurie įtvirtinti konstitucijoje“, sakė jis ir įspėjo, kad toks žingsnis būtų „rimta klaida“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų