REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Laipsniškas juanio kurso smukimas JAV dolerio ir pagrindinių pasaulio valiutų krepšelio atžvilgiu, kuriam dauguma investuotojų skiria mažai dėmesio, pasaulio ekonomikai gali kelti didesnę grėsmę negu vadinamasis „Brexit“ – Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES), mano investicijų valdymo įmonės „State Street Global Advisors“ vyriausiasis investicijų strategas Michaelas Arone.

REKLAMA
REKLAMA

 

Jo teigimu, Kinijos reguliavimo institucijos pasinaudojo tuo, kad rinkos atidžiai stebėjo referendumo Didžiojoje Britanijoje rezultatus, ir kitais įvykiais, kad nepastebimai susilpnintų nacionalinę valiutą.

REKLAMA

Pavyzdžiui, birželio 23-ąją – referendumo Didžiojoje Britanijoje dieną – pagrindinis juanio keitimo kursas buvo sumažintas 1 proc. – labiausiai nuo 2015 metų rugpjūčio, kuomet tokia priemonė pasaulio akcijų rinkose buvo sukėlusi griūtį.

Iš viso per pastaruosius metus juanis JAV dolerio atžvilgiu atpigo 4 proc., o pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu – 7 procentais.

„Visų pirma, juanio devalvavimas gali būti besitęsiančio antro didžiausio pasaulio ūkio silpimo požymis, – pareiškė M. Arone, kurį cituoja agentūra „MarketWatch“. – Tai gali būti bandymas paremti lėtėjantį BVP augimo tempą dirbtinai padidinant eksportą.“

REKLAMA
REKLAMA

Be to, mažindama valiutos kursą, Kinijos valdžia bando sušvelninti situaciją dėl milžiniškos verslo skolos, kuri siekia net 160 proc. BVP, o šis rodiklis yra didesnis nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje. 2015 metais 44 proc. naujos skolos buvo panaudoti seniems įsiskolinimams padengti. Tarptautinio valiutos fondo (TVF) skaičiavimais, galimi nuostoliai dėl Kinijos įmonėms išduotų paskolų negrąžinimo gali viršyti 7 proc. šalies BVP, o „McKinsey“ ekspertai mano, kad tuo atveju, jeigu padėtis nesikeis, iki 2019 metų šis rodiklis padidės iki 15 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valiutos silpninimas taip pat iš dalies gali būti panaudotas siekiant mažinti kapitalo nutekėjimo, kurio baiminasi investuotojai, rodiklius. „Goldman Sachs“ analitikų skaičiavimais, kapitalo nutekėjimas iš žemyninės Kinijos dalies į Honkongą nuo 2015 metų rugsėjo sudarė 170 mlrd. JAV dolerių, t. y. buvo pusantro karto didesnis negu rodo oficialūs statistiniai duomenys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų