REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Teresa Mei) savo šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) nori inicijuoti be balsavimo parlamente, teigiama viename šeštadienio pranešime.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Teresa Mei) savo šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES) nori inicijuoti be balsavimo parlamente, teigiama viename šeštadienio pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šaltinis jos biure Dauningo gatvėje sakė, kad tas „The Daily Telegraph“ pranešimas buvo spėlionės, bet pridūrė, kad T.May yra „įsipareigojusi įgyvendinti verdiktą, kurį visuomenė paskelbė“ per birželio referendumą, kai 52 proc. rinkėjų nubalsavo už Didžiosios Britanijos išstojimą iš ES.

REKLAMA

T.May vyriausybei jau gresia teisinis užginčijimas siekiant jai sutrukdyti pradėti išstojimo iš ES procesą be parlamento akto.

Teisės firmos „Mishcon de Reya“ teisininkai turi mesti iššūkį vyriausybei Anglijos aukštesniajame teisme – jie teigia, kad T.May negali ES sutarties 50-ojo straipsnio, kuriame numatytas teisinis išstojimo procesas, inicijuoti be parlamento debatų ir balsavimo, kuriuo jai būtų leista tai padaryti.

Dauguma parlamento žemųjų Bendruomenių Rūmų narių, tarp jų – T.May, agitavo už tolesnę Britanijos narystę Bendrijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai tik 50-asis straipsnis bus inicijuotas, prasidės dvejus metus truksiantis Britanijos išstojimo iš ES procesas.

T.May yra sakiusi, kad šiais metais jis dar nebus inicijuotas, nes vyriausybei reikia laiko iš pradžių suformuluoti Britanijos išstojimo tikslus.

Tuo tarpu buvęs vyriausybės administracijos vadovas Gusas O'Donnellas (Gasas O‘Donelas) sakė, kad „Brexit“ nėra neišvengiamas ir kad Britanija vis dar galėtų likti pasikeitusios ES dalimi.

„Tai labai priklauso nuo to, kas nutiks visuomenės nuomonei ir ar ES pasikeis“ iki to laiko, kai Britanija bus pasirengusi išstoti, sakė jis laikraščiui „The Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galėtų būti, kad platesnėje, laisviau sujungtoje grupėje ... Britanija būtų laiminga būdama narė“, – sakė jis.

BBC radijui G. O'Donnellas sakė, jog tai, kad kitais metais Prancūzijoje ir Vokietijoje vyks rinkimai, reiškia, „jog net neaišku, su kuriais lyderiais ... ministrė pirmininkė derėsis“, tad jis nemanantis, kad labai skubama tai daryti.

 

Theresa May (nuotr. SCANPIX)Lažybininkai mano, jog egzistuoja viena iš aštuonių tikimybė, kad iki 2020 metų pabaigos įvyks antras referendumas dėl „Brexit“.

REKLAMA

Ministrė pirmininkė šiomis dienomis savo užmiesčio rezidencijoje turi priimti ministrus ir pareikalauti „veiksmų planų“ iš kiekvieno departamento, dėl to, kaip jie gali išpešti maksimumą iš „Brexit“, rašė „The Sunday Times“ ir „The Sunday Telegraph“.

Ministrai „aptars kitus žingsnius derybose“ prieš ministrės pirmininkės išvykimą į Kiniją, į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikimą, „The Sunday Telegraph“ sakė šaltinis vyriausybėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų