REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba poveikiu kaltinamų žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovo Gedvydo Vainausko ir buvusio bendrovės „Omnitel“ ilgamečio vadovo Antano Zabulio bylos negali būti išskirtos į atskiras, patvirtino teismas.

Prekyba poveikiu kaltinamų žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovo Gedvydo Vainausko ir buvusio bendrovės „Omnitel“ ilgamečio vadovo Antano Zabulio bylos negali būti išskirtos į atskiras, patvirtino teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nutarė palikti nenagrinėtą Generalinės prokuratūros prokuroro Gedgaudo Norkūno skundą dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo rugpjūčio 10 dieną priimtos ikiteisminio tyrimo teisėjo nutarties.

REKLAMA

Po šios nutarties liko galioti apylinkės teismo nutartis, kuria patenkintas įtariamojo G.Vainausko gynėjo Algimanto Kliunkos skundas. Šia nutartimi panaikintas Generalinės prokuratūros sprendimas pripažinti ikiteisminį tyrimą pabaigtu ir atskirti ikiteisminius tyrimus, atliekamus Rolando Pakso bei G.Vainausko atžvilgiu.

Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad ikiteisminio tyrimo teisėjo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Atsižvelgiant į tai, nėra teisinio pagrindo nagrinėti prokuroro skundą aukštesnės instancijos teisme“, – paskelbė teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Imuniteto klausimas užsitęsė

R.Paksas yra Europos parlamento narys, jis turi teisinę neliečiamybę ir ikiteisminiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas, prokurorui pripažinus, jog R.Pakso teisinio imuniteto panaikinimo Europos Parlamente nagrinėjimas gali užsitęsti, dėl ko užtruktų ikiteisminis tyrimas, atliekamas R.Vainausko atžvilgiu.

Generalinės prokuratūros atliekamame tyrime aiškinamasi, ar R.Vainausko prašymu buvo susitarta su politiku dėl poveikio vienai valstybės institucija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame ikiteisminiame tyrime liepos 19 dieną Apeliacinis teismas paskelbė, kad sutinka su apygardos teismo motyvu, jog kaltinamasis aktas surašytas skubotai, nepasibaigus ikiteisminio tyrimo veiksmų skundimo galimybei. Todėl nebuvo užtikrinta kaltinamųjų teisė į gynybą.

„Vilniaus apygardos teismo nutartimi pagrįstai konstatuota, jog kaltinamasis aktas byloje surašytas ir perduotas teismui dar nesibaigus ikiteisminiam skundų nagrinėjimo procesui. Byloje buvo apribota kaltinamojo ir gynėjo teisė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro gegužės 18 dienos nutarimą, su kuriuo kaltinamasis ir jo gynėjas nesutinka, apskųsti ikiteisminio tyrimo teisėjui“, – tada paskelbė teisėja Sigita Bieliauskienė.

REKLAMA

Tyrimas dėl prekybos poveikiu

Prokurorai šių metų gegužės 20 dieną pranešė, kad baigė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu. Teismui atiduoti du šios bylos kaltinamieji iš trijų. Tyrimas baigtas dėl G.Vainausko ir A.Zabulio veiksmų, o valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso atžvilgiu byla išskirta į atskirą, taip siekiant nelaukti Europos Parlamento sprendimo dėl „tvarkiečių“ lyderio teisinės neliečiamybės panaikinimo. Prokurorai R.Paksui taip pat ketina pateikti įtarimus prekyba poveikiu.

REKLAMA

Apeliacinis teismas tada nepasisakė ir nevertino dėl R.Pakso bylos atskyrimo teisėtumo ir pagrįstumo.

Teisėsauga įtaria G.Vainauską prekyba poveikiu, kad esą už kyšį pasinaudodamas savo įtaka siekė padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams, kad šie nutrauktų tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Tiriant šį epizodą įtarimai pateikti buvusiam bendrovės „Omnitel“ ilgamečiam vadovui A.Zabuliui. Jis kaltinamas, kad veikdamas kitų asmenų interesais pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G. Vainauskui, kad „šis pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis paveiktų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus“.

Ir G.Vainauskas, ir A.Zabulis kaltę neigia.

Generalinė prokuratūra po patikrinimo ir pakartotino tyrimo pranešė nutraukusi FNTT tyrimą dėl bendrovės „BOD group“ ES lėšų įsisavinimo. Būtent šiam FNTT tyrimui, prokurorų įtarimu, anksčiau galėjo būti siekiama daryti poveikį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų