REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią vasarą – ledynų tirpimo rekordas

Lietuva tai pajus neišvengiamai

Šiemet Arktyje ir ją supančiuose vandenyse ledynų tirpimo sezonas prasidėjo su trenksmu. Tikėtina, kad šią vasarą bus pasiektas naujas ištirpusio ledo rekordas.

Šiemet Arktyje ir ją supančiuose vandenyse ledynų tirpimo sezonas prasidėjo su trenksmu. Tikėtina, kad šią vasarą bus pasiektas naujas ištirpusio ledo rekordas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo mėnesį Arktyje buvo užfiksuotas rekordiškai žemas ledo prieaugis ir po to sekė greitas ledynų tirpimas gegužės mėnesį. Tirpimas kiek sulėtėjo birželį, tačiau rugpjūtį vėl pagreitėjo, skelbia NASA kosminių tyrimų centras.

REKLAMA

„Net jei mes neužfiksuosime mažiausios ledo dangos Arktyje rekordo, tai nieko nekeičia, nes nematome sugrįžimo į seniau buvusią būklę. Ledas toliau tirpsta. Šiemet tirpimas nebuvo ekstremalus, kaip praėjusiais metais, nes oro sąlygos Arktyje nebuvo tokios ekstremalios, kaip pernai. Jei toks pats ledo kiekis būtų užfiksuotas prieš dešimtmetį, tai būtų pasiektas grėsmingas rekordas, tačiau dabar jau imame priprasti prie tokių žemų skaičių, tai tampa normalu“, – kalba Walt Meier mokslininkas iš NASA kosminių skrydžių centro.

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros orai ypač reikšmingi

Šiemet ledynai Barenco ir Karos jūrose šiaurės Rusijoje atitirpo per anksti, balandį. Todėl saulės energija vandenį ėmė šildyti keliomis savaitėmis anksčiau, nei įprasta. Gegužės 31 d. Arkties ledo dangos apimtis buvo panaši į vidutinę birželio pabaigos apimtį. Tačiau birželį pasikeitė Arkties oras, sulėtindamas ledo tirpimo greitį.

„Ledo tirpimas vėl pagreitėjo pirmosios rugpjūčio savaitėmis, todėl dabar ledas ištirpęs labiau, nei vidutiniškai šiuo metų laiku. Šiuo metu per Arktį juda ir stiprus ciklonas, panašus į tą, kuris buvo užfiksuotas 2012 metų rugpjūčio pradžioje. Prieš ketverius metus, audra paskatino ledo tirpimą, tuo laikotarpiu, kai ledo tirpimas paprastai sulėtėja, nes Arktyje saulės mažėja. Tačiau dabartinė audra neatrodo būsianti tokia pat stipri, kaip 2012 ciklonas ir tikėtina, kad ledas tirps lėčiau, nei prieš ketverius metus“, – kalba W. Meier.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai tikina, kad šių metų atvejis parodo, kokios svarbios vasaros oro sąlygos, ypač birželį ir liepą, kai 24 valandas Arktį šildo tiesioginiai saulės spinduliai. Jei gaunamos geros atmosferos sąlygos per tuos du mėnesius, ledo nuostoliai gali sumažėti. Jei ne, ledo tirpimas gali sustiprėti.

Lietuvoje gali pakilti vandens lygis

Ledynai, kaip ir susidarę ne per vieną dieną, taip ir neištirps per vieną dieną, tačiau kai tai įvyks Lietuva taip pat pajus klimato pasikeitimus, kai kuriuos klimatologai pastebi jau dabar.

„Šiuo metu klimato kaitos poveikis labiau matosi vandens lygio ir bangavimo pokyčiuose, o ne jūros vandens temperatūroje. Temperatūra Baltijos jūroje išlieka panaši“, – kalba Klaipėdos Universiteto Jūrų mokslų ir technologijų centro vyresnioji mokslo darbuotoja, docentė Loreta Kelpšaitė-Rimkienė.

REKLAMA

„Ledynams ištirpti dar prireiks daugybės metų, o su jų tirpimu siejamas pasaulinio vandenynų lygio kilimas, kuris gali paveikti ir Lietuvą, bet dar nėra tiksliai žinoma, kokiomis proporcijomis vandenynų lygis kils. Baltijos jūra yra uždara, ji su Atlanto vandenynu jungiasi tik per Danijos sąsiaurius, taigi kokiu mastu ta vandens prietaka bus, ar turės įtakos Švedijos sniegynų ledynų tirpimas, ar neturės, duomenų apie tai, kol kas, nėra taip jau daug“, – kalba sinoptikas Naglis Šulija.

Lietuvos pakrantė pavojaus zonoje

Jei ledynai ištirptų, pavojaus zonoje atsidurtų visa pajūrio sritis, gali siaurėti mūsų paplūdimiai, tačiau tokia pati situacija bus ir aplinkinėse valstybėse.

REKLAMA

„Pavojaus zonoje atsiduria pajūrio sritis, taip pat gali užtvinti Nemuno žemupys. Teoriškai tai gali įvykti. O kaip tai atrodys praktiškai niekas, kol kas per daug nežino. Gali būti užliejamos Nemuno žemupio pievos, Šilutės kraštas visos pamario vietos, bet kokiu greičiu ir kokiu mastu visa tai vyks dar kol kas sunku pasakyti. Kol kas neteko girdėti, kad pajūrio linija kistų smarkiai, tačiau dėl vandens lygio kilimo bus ardomi paplūdimiai, jie siaurės. Tai vyksta ne tik Lietuvoje, Lenkijos pakrantė yra lygiai tokia pati pavojaus zonoje, taip pat ir Latvijos, Estijos“, – kalba N.Šulija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugės klimato ekstremalumų

Ištirpus ledynams klimatas Lietuvoje neturėtų būti itin karštas, tačiau daugės klimato ekstremalumų pastebimų jau dabar.

„Yra tikimybė, kad ateityje, dėl klimato kaitos, susidurs kontrastingesnės oro masės, šaltesnė ir šiltesnė, ir tuo metu galimas didesnis škvalų, krušų, liūčių stiprumas”, – mini klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų