REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Japonija 2020 metais rengs olimpines žaidynes (nuotr. SCANPIX)

Jau tiksliai žinoma, kad 2020-aisiais metais olimpines žaidynes rengs Japonija, o įspūdinga sporto fiesta turėtų įvykti ekonominių krizių krečiamame Tokijuje. Tiesa, pasaulio ekonomistai ir apžvalgininkai netiki, kad olimpinė karštinė galėtų padėti šiam miestui vėl suklestėti ir tapti pavyzdžiu pasauliui, rašoma CNN.

3

Jau tiksliai žinoma, kad 2020-aisiais metais olimpines žaidynes rengs Japonija, o įspūdinga sporto fiesta turėtų įvykti ekonominių krizių krečiamame Tokijuje. Tiesa, pasaulio ekonomistai ir apžvalgininkai netiki, kad olimpinė karštinė galėtų padėti šiam miestui vėl suklestėti ir tapti pavyzdžiu pasauliui, rašoma CNN.

REKLAMA

Daugelis specialistų kone sutartinai sutaria, kad jau dabar bręsta didžiulis skandalas, kurio kibirkštys turėtų žaižaruoti visus ateinančius metus iki olimpiados. Tenka pripažinti, kad ekonomistai dalijasi labai niūriomis prognozėmis. Dar liūdniau visa tai skamba, kai kiek anksčiau olimpinės žaidynės buvo siejamos su sėkme ir valstybės klestėjimu.

„Nemanau, kad olimpinės žaidynės padės Tokijui suklestėti “, - sakė ekonomistas Andrew Zimablist iš Smito koledžo.

REKLAMA
REKLAMA

Prognozės Japonijai nepatinka

Specialistas jau ilgą laiką specializuojasi būtent sporto ekonomikos srityje ir analizuoja, kaip patys esmingiausi sporto įvykiai sąlygoja didžiųjų pasaulio šalių ekonomikos pokyčius.

REKLAMA

„Tuo labiau, kad net ir žvelgiant į istorinius pavyzdžius, nebūtų galima pasakyti, kad nėra įrodymų, kad šalims visada pavyksta surengti aukščiausio lygio sporto šventę pagal numatytą planą“, - komentavo ekonomistas A. Zimablist.

Žinoma, tokios prognozės nelabai patinka Japonijos valdžiai, kuri visais įmanomais būdais stengiasi 2020-aisiais  metais pasiekti pačius maksimaliausius rezultatus. Tuo labai tiki ir šalies ministras pirmininkas Shinzo Abe. Japonijos politikai nori, kad per artimiausius metus į šalį dėl pačių netikėčiausių inovacijų atvyktų kuo didesnis turistų srautas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų nuomonės susikirto

Šiuo metu didžiausias Japonijos bankas prognozuoja, kad ekonomika turėtų augti maždaug 0,3 proc. per metus iki 2018 metų. Tačiau kone didžiausią nerimą kelia tai, kad ekonomika turėtų sustoti augusi ar net pradėti smukti likus metams iki olimpinių arba joms praėjus. Tai ekonomistai aiškina paprastai: visa infrastruktūra, kuri bus pastatyta olimpinėms žaidynėms, nebus naudinga pasibaigus šiai masinei sporto šventei.

Jungtinių Amerikos Valstijų ekonomistai Robertas Baade‘as ir Viktoras Mathesonas turi kitokią nuomonę. Balandį publikuotoje ataskaitoje akademikai nagrinėja ankstesnių olimpinių žaidynių įtaką ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Olimpinių žaidynių įtaka dažniausiai neturėdavo itin didelės reikšmės valstybių ekonomikai arba ji būdavo tiesiog nulinė“, - rašoma toje ataskaitoje. Šiuo metu netgi abejojama, ar Tokijas iš viso pajėgus rengti olimpines žaidynes, bent jau turint omenyje sumas, kurias reikėjo pakloti kitoms galiūnėms, rengusioms žaidynes. Praėjusiais metais Japonija susidūrė su pirmuoju dideliu sunkumu, kai teko pakeisti pirminį grandiozinį planą dėl statomo stadiono. Pirminė jo kaina gerokai viršijo lūkesčius, o šiuo metu siekia 2,5 milijardų JAV dolerių.

Baiminasi dėl investicijų

Viena iš organizacinio komiteto narių Yuriko Koike teigia, kad suma, kurios reikės norint surengti olimpines žaidynes turėtų viršyti 3,5 milijardo dolerių. Tiesa, į šią sumą net nėra įskaičiuoti pinigai, kurių reiks naujiems infrastruktūros įrengimams.

REKLAMA

Deja, ekspertai, komentuodami šios šalies galimybes rengti olimpines žaidynes, pabrėžia, kad naivu tikėtis, jog šalis per olimpines išgyvens pakilimą, mat daugelis net stipriausių pasaulio ekonomikų susiduria su mokestine ar net deficitine skola.

 Abejotinas žingsnis

Atsižvelgiant į išlaidas, susijusias su specializuotomis vietų ir įvykių operacijomis, ypač saugumo, sunku bus jas padengti pajamomis, kurios bus gautos iš turizmo ar atvykusių žmonių skaičiaus. Tiesa, ekspertai tikina, kad yra būdas, kuris padėtų šaliai pakilti iš pelenų. Ir tas būdas atrodo išties logiškas, bet nežinia, kiek labai realus – neinvestuoti į infrastruktūrą, kuri pasibaigus olimpiadai nebus naudojama, taip teigia vieno Japonijos universiteto akademikas Jeffas Kingstonas.

REKLAMA

Japonija ekonomikos padėtis nėra pati geriausia. Šalis jau išgyveno tris ekonomikos nuosmukius per mažiau nei aštuonerius metus. Antrąjį nuosmukį nulėmė 2011 metais kovą šalį sukrėtusios gamtos katastrofos – cunamis ir žemės drebėjimas.

„Tai yra gana abejotinas žingsnis šaliai, kuriai teko išgyventi tokius ekonomikos svyravimus. Vargu, ar protinga vien parodomajai daliai išleisti tokias nesuvokiamas pinigų sumas“, - sako ekonomistas J. Kingstonas.

Įsijautė į netikėtą vaidmenį

Japonijos premjeras Shinzo Abe per uždarymą įsijautė į komišką „Nintendo“ kompiuterinio žaidimo herojaus Super Mario vaidmenį, tad Tokijas 2020 metų žaidynėms uždavė gana nerūpestingą toną. Sh.Abe išlindo iš vamzdžio, kai buvo parodytas vaizdo įrašas, vaizduojantis, kaip santechnikas Mario gręžiasi iš Tokijo per Žemės rutulį, kad pasiektų Braziliją. „Norėjau parodyti Japonijos minkštąją galią pasauliui su japoniškų personažų pagalba“, – Sh.Abe sakė žurnalistams.

„Nebuvau tikras, kaip sureaguos žiūrovai. Visgi sulaukiau daugybės džiaugsmingų šūksnių. Esu už tai dėkingas“, – pridūrė jis.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų