REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per stiprų žemės drebėjimą, kuris trečiadienį prieš aušrą nuniokojo kalnų kaimus centrinėje Italijoje, žuvo mažiausiai 120 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti, palaidoti po griuvėsiais ar dingo be žinios.

Per stiprų žemės drebėjimą, kuris trečiadienį prieš aušrą nuniokojo kalnų kaimus centrinėje Italijoje, žuvo mažiausiai 120 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti, palaidoti po griuvėsiais ar dingo be žinios.

REKLAMA

Miesteliuose netoli 6-6,2 balo drebėjimo epicentro dešimtys pastatų virto griuvėsių krūvomis. Brutaliai prikeldamas gyventojus ir atostogautojus, drebėjimas supurtė atokų rajoną, apimantį Umbrijos, Markės ir Lacijaus dalis į šiaurę nuo regiono, kurį nuniokojo 2009 metų žemės drebėjimas.

Italijos civilinės saugos tarnybos nepaprastųjų situacijų skyriaus vadovė Immacolata Postiglione trečiadienio vakarą patikslino žuvusiųjų skaičių - 73. Šie žmonės žuvo Amatričės, Akumolio ir Arkvata del Tronto miesteliuose ar aplink juos. Vėliau šalie spremjeras Matteo Renzi pareiškė, kad aukų sąraše – mažiausiai 120 žmonių.

„Dar tiek daug žmonių yra po griuvėsiais, tiek daug dingusiųjų“, – sakė tarnybos nepaprastųjų situacijų skyriaus vadovė I. Postiglione.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano sesuo ir jos vyras yra po griuvėsiais, mes laukiame ekskavatorių, bet jie negali čia užvažiuoti“, – sakė 69 metų Guido Bordo (Gvidas Bordas) Ilikos kaimelyje netoli Akumolio.

REKLAMA

„Jų negirdėti, mes girdėjome tik jų kates. Manęs čia nebuvo, kai tik drebėjimas įvyko, atskubėjau. Jiems pavyko ištraukti mano sesers vaikus, jie dabar ligoninėje“, – pridūrė jis, grąžydamas rankas.

Tarp aukų yra devynių mėnesių kūdikis, kurio tėvai liko gyvi.

Kitus du vaikus, ketverių ir septynerių metų, išgelbėjo nuovoki jų senelė, kuri pakišo juos po lova, kai tik prasidėjo purtymas, sakoma pranešimuose.

„Pusė miestelio išnyko“

Tai stipriausias žemės drebėjimas Italijoje nuo 2009 metų, kai maždaug 300 žmonių žuvo L'Akvilos mieste ir jo apylinkėse, iškart į pietus nuo rajono, kurį sukrėtė šio trečiadienio drebėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) atšaukė planuotą kelionę į Prancūziją, susitikimui su Europos socialistų lyderiais ir kitiems susitikimams, kad galėtų prižiūrėti atsaką į nelaimę.

„Situacija dramatiška, yra daug žuvusiųjų, – sakė Amatričės meras Sergio Pirozzi (Serdžas Pirocis). – Pusė miestelio išnyko.“

Popiežius Pranciškus pertraukė savo savaitinę audienciją Šv.Petro aikštėje, kad išreikštų šoką.

„Labai liūdžiu girdėdamas, kaip Amatričės meras sako, kad jo kaimo nebėra, ir žinodamas, kad tarp aukų yra vaikų“, – pasakė jis.

Civilinės saugos tarnybos vadovas Fabrizio Curcio (Fabricijus Kurčas) drebėjimą pavadino „smarkiu“. Požeminiai smūgiai pažadino gyventojus net Romos centre, už maždaug 150 kilometrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai nukentėjo Peskara del Trontas prie Arkvatos Markės regione, kuris „tiesiog visiškai sugriuvo“, kaip sakė vietos meras Aleandro Petrucci (Aleandras Petručis).

Ten iki vidurdienio buvo rasta 10 lavonų, bet gelbėtojai tikisi, kad žuvusiųjų bus daugiau.

Akumolio meras Stefano Petrucci (Stefanas Petručis) tramdydamas ašaras kalbėjo apie scenas, kurias pavadino tragedija.

„Po griuvėsiais yra žmonių, situacija nėra gera“, – sakė jis.

 

USGS paskelbė „raudonąjį“ pavojaus signalą, rodantį, kad tokio stiprumo žemės drebėjimas gali nusinešti nemažai žmonių gyvybių ir sugriauti daug pastatų.

Viena tarp Romos ir drebėjimo epicentro esančio Riečio regiono gyventoja sakė televizijai „Rainews24“, kad pajuto „labai stiprų kratymą“ ir išbėgo į gatvę, kaip ir dauguma jos kaimynų.

REKLAMA

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl žemės drebėjimo Italijoje

Šalies vadovai trečiadienį pareiškė užuojautą dėl dešimtis žmonių gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Italijoje.

Aukų šeimoms ir artimiesiems prezidentė Dalia Grybauskaitė „stiprybės ir ištvermės, o visai šaliai susitelkimo tęsiant nukentėjusiųjų paiešką ir kuo greičiau įveikiant šios skaudžios nelaimės padarinius“, rašoma Prezidentūros pranešime.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius Italijos žmonėms palinkėjo tvirtybės ir vienybės, taip pat sėkmės vykdant gelbėjimo darbus ir įveikiant stichinės nelaimės padarinius.

„Savo ir Lietuvos Vyriausybės vardu norėčiau išreikšti gilią užuojautą tragiškoje stichinėje nelaimėje žuvusiųjų šeimoms ir artimiesiems, palinkėti sveikatos sužeistiesiems ir nukentėjusiems“, – rašoma premjero užuojautoje.

Užuojautą dėl žemės drebėjimo pareiškė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Vidurio Italijoje per trečiadienį paryčiais įvykusį stiprų žemės drebėjimą mažiausiai 37 žmonės žuvo, o dar 150 dingo be žinios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų