REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 24 dieną Lietuvą palieka gandrai. Senovės lietuviai nuo seno stebėdavo šią dieną ir pagal ją spręsdavo koks bus ateinantis ruduo.

Rugpjūčio 24 dieną Lietuvą palieka gandrai. Senovės lietuviai nuo seno stebėdavo šią dieną ir pagal ją spręsdavo koks bus ateinantis ruduo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koks bus ruduo?

Rugpjūčio 24 diena žymėdavo vasaros pasitraukimą bei rudens atėjimą, pagal šią dieną buvo prognozuojama, koks bus ruduo. Jei tą dieną šviesdavo saulė, žmonės manė, kad bus sausas ruduo, jei lydavo, priešingai, tikėta, kad lis ir visą rudenį. Stebėtas ir gandrų elgesys. Jei šią dieną gandras snape nešdavo lizdui taisyti velėną manyta, kad bus lietaus, jei šakelę – gresia vėtra.

REKLAMA

„Liaudiškoje agrarinėje lietuvių tradicijoje Šv. Baltramiejaus diena buvo viena iš simbolinių skirties tarp besibaigiančios vasaros ir artėjančio rudens dienų (šalia šv. Lauryno, Žolinės), šiltų vasaros dienų pabaigos diena. Pagal tos dienos orus spręsdavo apie būsimo rudens orus: jei tą dieną šviesdavo saulė, tikėdavo, kad bus sausas ruduo; jei lyja, priešingai, tikėta, kad lis ir visą rudenį”, – mini etnologė doc. dr. Dalia Senvaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje trečiadienį numatomi pakankamai saulėti orai, daugiausia saulės sulauksime Klaipėdoje, čia tikėtina visiškai giedra diena, bus 20 laipsnių šilumos. Debesuoti orai numatomi visoje likusioje Lietuvos dalyje, šiauriniuose rajonuose tikėtinas ir lietus, bus 22 laipsniai šilumos.

Šią dieną išlydime gandrus

Lietuviai nuo seno išlydėdavo gandrus, išskrendančius žiemoti į šiltuosius kraštus. Gandrai po žiemos parskridę praneša apie pavasarį, o vasaros pabaigoje – apie artėjantį rudenį.

„Sakyta, kad tądien iš Lietuvos išskrenda ir gandras, dažniausiai taip iš tikro yra, jis tarsi simboliškai išneša šilumą iš Lietuvos į kitus kraštus”, – mini etnologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventės ištakos

Šv. Baltrmiejaus diena buvo švenčiama visoje Lietuvoje, o kai kuriuose miestuose jos garbei vykdavo ir mugės.

„Šv. Baltramiejus (jam liturgijoje skirta rugpjūčio 24 d.) - vienas iš dvylikos apaštalų. Katalikų laikomas amatininkų (mėsininkų, odininkų, knygrišių, batsiuvių, tinkuotojų, šachtininkų, siuvėjų, kepėjų ir kt.) globėju. Reikšmingesnė metų diena buvo tose Lietuvos vietose, kuriose vykdavo šv. Baltramiejaus atlaidai bei, atitinkamai, mugės (pvz., Vilniuje)”, – mini doc. dr. D. Senvaitytė.

REKLAMA

Diena svarbi ir ieškantiems antros pusės

Šią dieną ne tik buvo spėjamas oras ir išlydimi gandrai, tačiau būta ir kitų tikėjimų antros pusės beieškantiems.

„Iki šv. Baltramiejaus buvo stengiamasi baigti pjauti javus, suvežti vasarojų. Atitinkamai baigus šiuos darbus, buvo nebevalgomi pavakariai. Iki šios dienos neretai buvo pradedami rauti linai. Kai kuriose Lietuvos vietose fiksuoti ir tikėjimai, kad iki tol visi, kam aktualu, jau turi būti nusižiūrėję sau būsimąjį, ar būsimąją, arba kitaip tais metais liks vieniši, dar nesukurs šeimos”, – kalba doc. dr. D. Senvaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų