REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus vadžia iš Europos investicijų banko (EIB) planuoja skolintis iki 50 mln. eurų. Lėšos būtų naudojamos ankstesnių paskolų refinansavimui bei investicijų projektams, sako miesto meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus vadžia iš Europos investicijų banko (EIB) planuoja skolintis iki 50 mln. eurų. Lėšos būtų naudojamos ankstesnių paskolų refinansavimui bei investicijų projektams, sako miesto meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mero, 10 metų trukmės sutartį, pagal kurią savivaldybė skolintųsi nuo 25 mln. iki 50 mln. eurų, su EIB siekiama pasirašyti artimiausiu metu, tam trečiadienį tikimasi tarybos pritarimo.

REKLAMA

„Tai yra formuojama kaip kredito linija - jei reikia, pinigus galima naudoti iš karto, jei reikia, juos galima naudoti tada, kada reikia, tai nereiškia, kad jie visi iš karto pasieks savivaldybę. Jie būtų naudojami dviem sritims: viena sritis - senų skolų refinansavimas, jų atpiginimas. Bent pusė lėšų planuojama šioms reikmėms, jei paimtume 25 mln. eurų“, - BNS sakė R.Šimašius.

Pagal savivaldybės planus, paskolų refinansavimui būtų skiriama apie 12 mln. eurų.

„Kita dalis yra planuojama išskirtinai tik investicijoms į Europos Sąjungos finansuojamų projektų kofinansavimą - jokių „pravalgymų“, einamųjų išlaidų finansavimo“, - tikino meras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, EIB paskolos metų palūkanos siektų apie 1 proc., lyginant su beveik 4 proc. dabar mokamomis palūkanomis - tai, savivaldybės skaičiavimais, per metus leis sutaupyti apie 380 tūkst. eurų.

R.Šimašius taip pat tikino, kad bendra savivaldybės skola dėl naujų įsipareigojimų nedidės: „Absoliučiais skaičiais planuojama, kad mūsų skola mažės“.

Jis būsimą paskolą įvardijo kaip „ženklą“, jog Vilniaus skola tvarkoma sklandžiai, ir tai leidžia atstatyti finansinių institucijų pasitikėjimą.

„Mes sakėme, kad Vilniui grąžinsime atsakingo finansinio partnerio statusą, labai svarbu yra atstatyti finansinių institucijų pasitikėjimą“, - teigė meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų miesto biudžetą turėtų papildyti ir 18 mln. eurų, kuriuos perves pagal taikos sutartį dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) skolos su savivaldybe pasirašiusi Finansų ministerija.

Taryba jau buvo pritarusi taikos sutarčiai, pagal kurią per trejus metus bus grąžinta 55,8 mln. eurų, tačiau trečiadienį jai teikiamas naujas sutarties variantas. Pagal ją, kompensacija būtų skiriama už laikotarpį iki 2012 metų.

Anot R.Šimašiaus, pagal pakoreguotą susitarimą ketinama atsisakyti savivaldybės pretenzijų į GPM skolą už vėlesnius metus.

REKLAMA

„Finansų ministerija nori būti tikra, kad tai yra galutinis viso to ginčo užbaigimas. Jie nori atitinkamai vieną sakinį įrašyti į šį susitarimą, kad galėtų Vyriausybėje drąsiai patvirtinti (...), suma išlieka tokia pati, tik aiškiai įvardijama už vėlesnius po bylos pasibaigimo laikotarpius, kad ši sutartis apima ir šiuos laikotarpius“, - tvirtino meras.

Savivaldybė BNS pranešė, kad Vilniaus skola šiuo metu siekia 385,8 mln. eurų, iš jų 135,69 mln. eurų - paskolos. Skolos įvairioms viešųjų paslaugų įmonėms siekia dar 250,11 mln. eurų, iš jų 106 mln. eurų - už miesto ūkio darbus, vakarinio aplinkkelio statybą bei viešojo transporto paslaugas, 64 mln. eurų - švietimo įstaigų reikmėms.

Birželį savivaldybė su „OP Corporate Bank“ pasirašė 7-erių metų trukmės 27,6 mln. eurų paskolos sutartį, ji skiriama vakarinio aplinkkelio trečiajam etapui ir žemės paėmimui, švietimo įstaigų modernizavimui. Balandį savivaldybė iš banko DNB paskolino 19,6 mln. eurų, be to, DNB ir Šiaulių bankas balandį refinansavo 39,7 mln. eurų paskolų, sumažindami palūkanas ir pratęsdami mokėjimo terminus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų