REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pingvinui, kuris yra Norvegijos karališkosios gvardijos garbės narys, buvo suteiktas aukštesnis karinis laipsnis per ypatingą ceremoniją Edinburgo zoologijos sode, rašo škotų laikraščio „The Herald“ naujienų svetainė heraldscotland.com.

Pingvinui, kuris yra Norvegijos karališkosios gvardijos garbės narys, buvo suteiktas aukštesnis karinis laipsnis per ypatingą ceremoniją Edinburgo zoologijos sode, rašo škotų laikraščio „The Herald“ naujienų svetainė heraldscotland.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karališkasis pingvinas seras Nilsas Olavas išdidžiai žingsniavo pirmadienį, kai buvo paaukštintas iki brigados vado.

REKLAMA

Šiam paukščiui, gyvenančiam Škotijos sostinės zoologijos sode, naują laipsnį suteikė Norvegijos karališkoji gvardija, kurios atstovai specialiai atvyko į Edinburgą.

Per ceremoniją seras Nilsas, 2008 metais pelnęs riterio titulą, krypavo zoologijos sodo pingvinų aptvare, „priimdamas“ karališkųjų gvardiečių rikiuotę.

Pingvinas įspūdingu juodos, baltos ir geltonos spalvos plunksnų apdaru, nuo šiol bus žinomas kaip brigados vadas seras Nilsas Olavas.

REKLAMA
REKLAMA

Zoologijos sodo darbuotojai tvirtina, kad iš šio paukščio elgsenos galima spėti, jog jis suvokia, koks yra svarbus.

Škotijos karališkosios zoologijos draugijos vykdomosios direktorės pareigas einanti Barbara Smith susižavėjusi sakė: „Mums garbė priimti Jo Didenybės Norvegijos karaliaus gvardiją, suteikusią naują prestižinį titulą mūsų karališkajam pingvinui – serui Nilsui Olavui.“

„Šis momentas labai iškilmingas ir simbolizuoja glaudų bendradarbiavimą tarp abiejų mūsų šalių, Škotijos ir Norvegijos“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prestižinis titulas buvo suteiktas pingvinui per ypatingą ceremoniją. Joje dalyvavo daugiau negu 50 paradines uniformas vilkinčių karių, dalyvaujančių šių metų Edinburgo karališkajame kariniame parade.

Šio renginio prodiuseris ir vykdomasis direktorius brigados vadas Davidas Allfrey pridūrė: „Tai tiesiog fantastiškas puikių santykių tarp abiejų mūsų šalių pavyzdys. Nieko negalėtų būti žaviau negu ši tradicija.“

„Aišku, per mūsų paradą būna daug priimančių karininkų, bet šis man patinka labiausiai. Sveikiname, brigados vade Olavai!“ – sakė kariškis.

REKLAMA

Norvegijos gvardiečiai lanko serą Nilsą kas kelerius metus, o jo prižiūrėtojai sako, kad „Nilsas visada atpažįsta norvegų gvardiečius, kai šie apsilanko“.

Nilso Olavo vardą ir jo titulus nuo 1972 metų paveldėjo jau trečias karališkasis pingvinas. Dabartinis yra žinomas kaip Nilsas Olavas III.

Istorinės tradicijos

Norvegija, kurios keliautojas Roaldas Amundsenas 1911 metais tapo pirmuoju Pietų ašigalį pasiekusiu žmogumi, pirmąjį karališkąjį pingviną padovanojo Edinburgui 1913 metais, kai šiame mieste buvo atidarytas zoologijos sodas.

REKLAMA

1961 metais Norvegijos karališkosios gvardijos nariai dalyvavo Edinburgo kariniame parade ir surengė rikiuotės mokymų pasirodymą. Tąsyk norvegų leitenantą Nilsą Egelieną labai sudomino Edinburgo zoologijos sodo pingvinų kolonija ir jos istorija.

Kai gvardiečiai vėl grįžo į Edinburgą 1972-aisiais, jie pasirūpino, kad vienas pingvinas būtų paskelbtas oficialiu dalinio nariu. Pingvinui buvo suteiktas Nilso Olavo vardas – Nilso Egelieno ir Norvegijos karaliaus Olavo V - garbei.

Tąsyk Nilsui Olavui buvo suteiktas jaunesniojo puskarininkio (visekorporal) laipsnis. Vėliau pingvinas buvo paaukštinamas kaskart, kai karališkieji gvardiečiai aplankydavo zoologijos sodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1982 metais jis buvo paaukštintas iki puskarininkio, o 1987-aisiais – iki seržanto. Tuojau po to pirmasis Nilsas Olavas nugaišo, bet jo vietą užėmė dvejų metų Nilsas Olavas II, pagal išvaizdą beveik niekuo nesiskiriantis nuo savo pirmtako.

Pastarasis paukštis 1993 metais buvo paaukštintas iki pulko vyresniojo seržanto, o 2005 metų rugpjūčio 18-ąją jam buvo suteiktas garbės pulkininko laipsnis.

2008-aisiais Nilsą aplankę norvegų gvardiečiai įšventino jį į riterius karaliaus Haraldo vardu. Nilsas tapo pirmuoju tokiu būdu Norvegijos armijos pagerbtu pingvinu.

Dabartinis vardo ir titulų paveldėtojas garbingas pareigas užima nuo 2008-ųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų