REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Jelena Tulčina (nuotr. Organizatorių)

Rodos, jau niekur negalime pasislėpti nuo sveikuoliškai gyvenančių aplinkinių. Socialiniai tinklai prikišti nuotraukų su milžiniškų nubėgtų atstumų žemėlapiais, nuotraukomis iš sporto klubų ar sveikuoliškų patiekalų nuotraukomis.

20

Rodos, jau niekur negalime pasislėpti nuo sveikuoliškai gyvenančių aplinkinių. Socialiniai tinklai prikišti nuotraukų su milžiniškų nubėgtų atstumų žemėlapiais, nuotraukomis iš sporto klubų ar sveikuoliškų patiekalų nuotraukomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors vieniems tai jau gerokai įkyrėjo, tačiau mitybos specialistė Jelena Tulčina džiaugiasi: „Pagaliau apie maistą kalbame garsiai!”

REKLAMA

Kiekvienas turi valgyti tai, ką nori

Prieš penkiolika metų, kai medikė pradėjo konsultuoti sveikos mitybos ieškančius žmones, ji buvo bene pirmoji Lietuvoje, pradėjusi kalbėti apie tai, kad maistas gali ir gydyti, ir sargdinti.

„Aš nevalgau mėsos, man jos tiesiog nereikia – pavalgiusi jaučiuosi apsunkusi. Kad ir kiek kartų daryčiausi maisto netoleravimo testą matau, kad ji man iš tiesų netinka. Taip ir kviečiai, rugiai, pieno produktai. Esu linkusi į veganizmą, bet porą kartų per savaitę pasimėgauju žuvimi. Lygiai taip pat kitam žmogui gali norėtis mėsos.

REKLAMA
REKLAMA

Puikiai tą suprantu ir žinau, kad kiekvienas galima valgyti tai, ko norime, tačiau turime žinoti, koks, pvz. mėsos tipas mums nekenkia ir ja mėgautis saikingai,“ – teigia natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Nėra tobulo recepto kiekvienam

Tiesa, medikė teigia, kad būtina atsižvelgti ne tik į madą, bet ir į savo organizmo poreikius bei reakcijas.

„Nei vegetarai, nei žaliavalgiai neužsitikrina sau sveikatos. Nors esu šių mitybos praktikų šalininkė, bet dažnai tenka matyti juos net nutukusius! Ne visuomet priežastis – mėsa. Nors jos nevartojimas tikrai nepablogins sveikatos, bet padariusi virš 30.000 maisto netoleravimo testų galiu drąsiai teigti, kad pieno produktai bei alkoholis netinka beveik niekam. Jei nevartojate ir jų, tai gali būti riešutai, kviečiai, rugiai, kiaušiniai ar net paprasčiausi pomidorai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas turime unikalų organizmą, kuriam būtinas vienoks ar kitoks maistas, o kiti produktai jį alina. Nepasiduokite potraukiui valgyti pagal vienokią ar kitokią dietą vien todėl, kad jūsų kaimynei ji padėjo. Juk jūs – visiškai skirtingi ir unikalūs organizmai, jums reikia skirtingų dalykų!” – perspėja gydytoja kardiologė J. Tulčina.

Daili figūra – nebūtinai lygu sveikatai

Sportininkus, besigiriančius, kad per dieną suvalgo iki kilogramo mėsos, medikė nori perspėti: „Labai tikiuosi, kad jų organizmai ir imuninė sistema pakankamai stipri, kad atlaikytų tokią mitybą kuo ilgiau. Vis dėlto, iš savo klientų – profesionalių sportininkų ar trenerių – patirties galiu pasakyti, kad dažnai tokia mityba baigiasi organizmo užrūgštinimu.

REKLAMA

Tuomet atsiranda sąnarių, širdies, kraujagyslių, odos ligų pavojus. Pats principas – mėsa ir daržovės be jokių kruopų ar bulvių košių yra puikus. Vis dėlto, tiek mėsos, tiek žuvies mums užtenka 100 g per dieną.

Savo klientams, kad jie manęs vietoje to kepsnio nesuvalgytų, leidžiu iki 150 g. Bet ne daugiau! Valgyti galima viską, bet būtina atsižvelgti į tai, kas tinka jūsų organizmui ir net tada maistą riboti. Faktiškai vien daržoves galima valgyti beveik be saiko.“

Specialistės teigimu, pavyzdžiu būtų galima imti žirgus – itin sportiški gyvūnai, galintys pasigirti stipriu raumenynu yra žolėdžiai.

REKLAMA

Negalintiems gyventi be cepelinų – gera žinia

Gyvename amžiuje, kuomet beveik viskam galime rasti pakaitalą ar alternatyvą. Išpopuliarėjusi sveikos mitybos mada į Lietuvos prekybos centrus atnešė ir daugybę pakaitalų ne itin sveikiems produktams.

„Iš tiesų, be galo džiaugiuosi, kad dabar jau galime rasti sojų, ryžių ar avižų pakaitalų. Nors man tas baltas vanduo - pienas visai nėra reikalingas, žinau žmonių, kurie negali pradėti dienos be jo stiklinės. Drąsiai trinkite ryžius ar avižas, užpilkite vandeniu, pagardinkite keliomis uogomis ir mėgaukitės! Tiesa, pirkdami šiuos produktus pažiūrėkite, ar juose nėra kviečių, kakavos ar saldiklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat labai džiaugiuosi ryžių, avižų, žirnių ir kukurūzų miltais – juk patarkavus cukiniją, morką, svogūną, galime surišti juos ryžių miltais ir mėgautis nuo vaikystės pažįstamais blynais. Šalia net galite įsidėti sojų ar ryžių grietinės!“ – naująja mada džiaugiasi gydytoja.

Norintiems sveikai maitintis, bet negalintiems be tradicinių lietuviškų patiekalų, ji pataria išmėginti cepelinus su sojų mėsa ir ryžių grietine ar troškintomis daržovėmis. Taip pat – balandėlius su daržovėmis, žuvimi ar ryžiais.

„Nebijokite eksperimentuoti ir išmėginti įvairius pakaitalus. Taip valgydami savo mėgstamus patiekalus vis dėlto gyvensite sveikai ir džiaugsitės puikia figūra, energija ir gera nuotaika!“ – pakeisti požiūrį į maistą siūlo „Žvėryno natūralios medicinos centro“ įkūrėja, gydytoja Jelena Tulčina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų