REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV olimpinės delegacijos pareigūnai ketvirtadienį atsiprašė Brazilijos, kai du amerikiečiai plaukikai prisipažino išgalvoję istoriją, esą jie buvo apiplėšti Rio de Žaneire, todėl jiems buvo leista grįžti į savo šalį.

JAV olimpinės delegacijos pareigūnai ketvirtadienį atsiprašė Brazilijos, kai du amerikiečiai plaukikai prisipažino išgalvoję istoriją, esą jie buvo apiplėšti Rio de Žaneire, todėl jiems buvo leista grįžti į savo šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsiprašome savo šeimininkų Rio de Žaneire ir Brazilijos žmonių už šį trikdantį išbandymą per renginį, kuris iš tikrųjų turėtų būti meistriškumo šventė“, – sakoma JAV olimpinio komiteto generalinio direktoriaus Scotto Blackmuno pareiškime.

REKLAMA

Keturi JAV plaukikai, tarp jų šešis aukso medalius iškovojęs Ryanas Lochte, atsidūrė Brazilijos žiniasklaidos dėmesio centre, kai pareiškė, kad šeštadienį paryčiais buvę apiplėšti ginkluoto užpuoliko vienoje Rio de Žaneiro degalinėje.

S.Blackmuno pranešimas buvo paskelbtas, kai Brazilijos policija leido išvykti iš šalies Gunnarui Bentzui (Gunarui Bencui) ir Jackui Congeriui. „Jų pasai buvo grąžinti; jie neseniai išvyko iš Rio“, – nurodė pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiasis plaukikas – Jamesas Feigenas – taip pat pateikė policijai „patikslintą pareiškimą“ apie išgalvotą apiplėšimo istoriją, „vildamasis, kad jo pasas bus grąžintas kiek įmanoma greičiau“, sakė S.Blackmunas.

R.Lochte jau buvo sugrįžęs į Jungtines Valstijas, kai įsiplieskė šis skandalas.

Plaukikas sekmadienį tvirtino, kad jis ir trys kiti minėti atletai buvo apiplėšti mažiausiai vieno ginkluoto užpuoliko, apsimetusio Rio de Žaneiro policininku.

Kai buvo paskelbtas šis pareiškimas, olimpiados organizatoriai Brazilijoje atsiprašė dėl numanomo nesugebėjimo užtikrinti saugumą. Vis dėlto amerikiečio pasakojimas sukėlė abejonių, o viena Brazilijos teisėja trečiadienį nurodė neleisti išvykti minėtiems plaukikams iš šalies, kol incidentas bus ištirtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brazilijos policija ketvirtadienį paskelbė, kad girti sportininkai įsitraukė į konfliktą su vienos degalinės apsaugininkais, kai užsuko į ją grįždami iš vieno vakarėlio ir nuniokojo jos tualetą.

S.Blackmunas nurodė, kad sportininkai ketvirtadienį buvo apklausti ir patvirtino, jog policijos versija yra teisinga.

„Jie užsuko į degalinę pasinaudoti tualetu, kur vienas iš atletų įvykdė vandalizmo aktą“, – sakoma JAV pranešime.

„Kilo ginčas tarp atletų ir dviejų ginkluotų degalinės apsaugininkų, kurie išsitraukė ginklus, liepė atletams išlipti iš automobilio ir pareikalavo, kad atletai atlygintų žalą pinigais. Kai saugumo pareigūnai gavo iš atletų pinigų, sportininkams buvo leista išvykti“, – nurodė olimpinis komitetas. Melas ir vaizdo įrašas

REKLAMA

Rio de Žaneiro policijos vadas Fernando Veloso (Fernandu Velozu) paragino aukso medalių laimėjusį atletą ir kitus atsiprašyti dėl klaidinančių pareiškimų apie apiplėšimą, sumenkinusių olimpiadą organizuojančio miesto reputaciją.

Jis sakė, kad vaizdo įraše matoma, kaip degalinės apsaugininkas išsitraukė ginklą, kad suvaldytų girtą R.Lochte ir tris kitus amerikiečius plaukikus, kai jie mėgino pasišalinti, nusiaubę tualetą.

„Apiplėšimo, apie kokį pranešė atletai, nebuvo, – per spaudos konferenciją pabrėžė F.Veloso. – Vaizdai nerodo, kad prieš juos buvo panaudotas koks nors smurtas.“

REKLAMA

Pareigūnas pridūrė, kad policija išsiaiškino, jog plaukikai už degalinei padarytą žalą davė pinigų sumą, atitinkančią apie 50 JAV dolerių, ir galiausiai išvyko.

Pasak F.Veloso, dar nenuspręsta, ar plaukikams bus pateikti kokie nors kaltinimai.

„Teoriškai jie galėtų būti apkaltinti už klaidinantį pranešimą apie nusikaltimą ir turtui padarytą žalą“, bet už šias veikas nėra numatyta laisvės atėmimo bausmė, nurodė policijos vadas.

„Jie pasielgtų kilniai ir oriai, jeigu atsiprašytų. Vienintelė tiesa, kurią jie pasakė, – kad buvo girti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rio de Žaneiro olimpiados organizatorių vyriausiasis atstovas Mario Andrada anksčiau atsiprašė R.Lochte ir kitų amerikiečių sportininkų už neva jų patirtą užpuolimą.

Tačiau ketvirtadienį M.Andrada sakė, kad „jokie jo arba kitų atletų atsiprašymai nereikalingi“.

„Palikit šiuos vaikinus ramybėje, – M.Andrada sakė per spaudos konferenciją. – Vaikinai mėgino pasilinksminti... Jie suklydo – gyvenime taip nutinka.“

Tarptautinis skandalas

R.Lochte, vienas iškiliausių JAV olimpinės delegacijos narių, anksčiau tvirtino, kad užpuolikas įrėmė jam į galvą pistoletą, kai plaukikus vežęs taksi automobilis buvo sustabdytas.

REKLAMA

„Tas vyrukas išsitraukė pistoletą, atitraukė spyną, prikišo jį man prie kaktos ir pasakė: „Gulkis“, – sakė R.Lochte.

„Jis pasiėmė mūsų pinigus, mano piniginę. Jis paliko man mobilųjį telefoną ir akreditacijos dokumentus“, – tvirtino amerikietis.

Dėl šio pareiškimo olimpiados organizatoriai pateko į itin nepatogią padėtį. Skandalas atitraukė dėmesį nuo sportininkų pasirodymų antrą savaitę vykstančioje olimpiadoje, pirmąkart surengtoje Pietų Amerikoje.

Amerikiečiai plaukikai apie numanomą apiplėšimą paskelbė po daugelio kitų patvirtintų pranešimų apie vagystes iš olimpiadoje dalyvaujančių sportininkų ir jų pasiekimus nušviečiančių žiniasklaidos darbuotojų.

REKLAMA

Kad užtikrintų olimpiados saugumą, Brazilija sutelkė Rio de Žaneire 85 tūkst. policininkų ir karių.

Tuo pačiu metu, kai kilo skandalas dėl R.Lochte pareiškimo, Rio de Žaneire buvo suimtas Tarptautinio olimpinio komiteto narys Patrickas Hickey (Patrikas Hikis), kaltinamas prisidėjęs prie olimpiados bilietų platinimo juodojoje rinkoje.

Sulaikytas P.Hickey trečiadienį pasijuto blogai, o ketvirtadienį jis buvo išvežtas į ligoninę juodu automobiliu, lydimu policijos mašinos. Tikėtina, kad šis pareigūnas bus toliau apklausiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų