REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio pradžia. Apytamsiu, tuščiu ir tyliu Seimo rūmų koridoriumi koja už kojos kiūtina vienas socialdemokratų ministras. Išgirdęs klausimą apie savo kuruojamos srities įstatymo projektą ministras net aikteli. „Taigi atostogos!“ - didžiai nustemba tautos išrinktasis.

REKLAMA
REKLAMA

Išties, atostogos. Atsipalaiduoti žmogui sveika. To dažnai nesugeba įtemptų nervų paprasti mirtingieji: sąskaitos, paskolos, rūpesčiai žmones užsmaugia taip, kad iš atostogų lieka tik pavadinimas.

REKLAMA

Socdemai ramūs dėl rinkimų

Užtat valdantieji socialdemokratai spinduliuoja ramybę. Pagal reitingus – pirmi, už klaidas ir nusišnekėjimus rinkėjai nepyksta, minimalią algą padidinti pavyko, aršius konkurentus į nokautą pasiuntė STT, kiti konkurentai tokie pūkuoti ir ramūs, kad tik žiovauti norisi.

Žodžiu, ramus ir apsnūdęs rugpjūtis socdemams. Trūksta tik šiltesnio oro prie ežero nuvažiuoti. To, kur tvora iki kranto.

Tačiau – barkšt barkšt į vartelius – iki Seimo rinkimų liko mažiau nei du mėnesiai!

Aū-ū? Du mėnesiai reiškia praktiškai nieko. Reiškia, kad tuojau bus nuspręsta, kokiomis idėjomis bus grįstas kitų ketverių metų Lietuvos kelias. Kuriame gal bus kalnelių, bet bus ir duobių, o į duobę reikia mokėti ne tik įkristi, bet ir išsikapstyti.

REKLAMA
REKLAMA

Seniausios Lietuvos partijos idėjų stygius

Taigi, apie idėjas. Aš nuoširdžiai siūlau apsiversti oficialią socialdemokratų interneto svetainę. Žinoma, potencialūs šios partijos rinkėjai informacijos laukia kitais kanalais, bet socialdemokratai skelbiasi pasiryžę privilioti ir jaunus gerbėjus. Tad natūraliai tikėtumeisi, jog idėjų sąrašą rasi būtent internete.

Kitas žingsnis – nuimkite laiką, kaip greitai svetainėje surasite partijos Seimo rinkimų programą. Tikitės, kad ji iššoks tiesiai prieš akis? Ne, ne šį kartą. Ir turbūt ne kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai surasite, laukia dar viena staigmena. Pasirodo, tai ne programa, o programos projektas. Socialdemokratai maloniai prašo jūsų atsiųsti savo idėjų programai papildyti. O tai reiškia, kad seniausia, viena didžiausių, valdančioji ir turbūt vėl valdysianti partija likus mažiau nei dviem mėnesiams iki rinkimų net neturi aiškios programos.

Tiesa, nujaučiu, koks būtų socdemų atsakas. „Tai modernu“, - galimai sakytų jie. Reikia tartis su rinkėjais, nes svarbiausia – žmogus. Na, partijai, kuri sau pristatyti sukuria klaikų (kitaip nepavadinsi) vaizdo klipą, kuriame pajūryje atsipalaidavę (kažkur girdėta?) raudonieji džiaugiasi ilgu partijos gyvavimu įskaičiuodami metus, kai buvo komunistai – gal ir modernu.

REKLAMA

Tačiau ne, taip nėra. Modernu būtų, jeigu idėjų išvis rastųsi, jeigu jos būtų aiškiai susistemintos ir paskleistos taip, kad rinkėjai balsuotų už viziją, o ne iš įpročio. Jeigu būtų išrankioti ir prie gėdos stulpo prikalti konkurentų populistiniai pažadai.

Fantazijos ir pažadai

Tik svajonės ir lieka svajonėmis. Jei vis tik pasiryšite paskaityti programos projektą, paspaudę ant nuorodos parsisiųsite 26 puslapius mažo šrifto „Word'inės“ rašliavos. Iš pradžių – truputį pylos konservatoriams, tik ne dėl idėjų, o dėl praeities darbų ar nedarbų. Tada rasite daug daug pažadų. Du trečdaliai jų net nesiskiria nuo kitų partijų vilionių, nes visi žada tūkstantines algas ir rūpestį šeimoms. Daug fantazijos tam nereikia.

REKLAMA

Yra ir narsių pažadų. „Valstybėje neliks vietos korupcijai!“ - trinkteli kumščiu į stalą socdemai. Koks „zadanijų“ likimas, deja, nedetalizuojama

Vietomis valdantieji ir papokštauja, paploja per petį konservatoriams. „Kasmet į Lietuvos šaulių sąjungos stovyklas priimsime ne mažiau 5000 vaikų“, - žadama programos projekte. O kas, jeigu vaikai nenorės? Vešite prievarta?

Tiesą sakant, pernai tokiu metu šurmulio buvo daugiau, nors ir nekvepėjo rinkimais. Prieš metus visi kalbėjo apie būsimą tūkstantinį profesinių sąjungų mitingą dėl Darbo kodekso.

Koks rezultatas? Užmojų daug, kalbų daug, dar daugiau painiavos ir pykčio, bet grandiozinis projektas įstrigo. Žinote, kodėl? Nes „prieš rinkimus daug politikavimo, geriau palikime atsakomybę būsimai valdžiai“.

Taigi. Ramios atostogų pabaigos jums. Rinkėjai linki, kad grįžtumėte pailsėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų