REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Demokratų partija penktadienį nurodė tapusi naujos kibernetinės atakos taikiniu, – kandidatės į prezidento postą Hillary Clinton kampaniją patvirtino, kad jos naudota analitinė programa buvo paveikta per ankstesnį įsibrovimą.

JAV Demokratų partija penktadienį nurodė tapusi naujos kibernetinės atakos taikiniu, – kandidatės į prezidento postą Hillary Clinton kampaniją patvirtino, kad jos naudota analitinė programa buvo paveikta per ankstesnį įsibrovimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsibrovus į Demokratų nacionalinio komiteto (DNK) serverius praėjusią savaitę buvo nutekinta kompromituojančių elektroninių laiškų, atskleista, kaip partijos lyderiai stengėsi trukdyti H.Clinton varžovui lenktynėse dėl Baltųjų rūmų Bernie Sandersui.

REKLAMA

H.Clinton kampanija apkaltino Rusijos kompiuterinius įsilaužėlius pavogus tuos elektroninius laiškus, kurie buvo paviešinti tinklalapyje „WikiLeaks“, kovojančiane su vyriausybių slaptumu.

Kremlius tuos kaltinimus vadina absurdiškais, bet JAV prezidentas Barackas Obama neatmetė galimybės, kad Rusija mėgina pakreipti Amerikos vadovo rinkimų kampaniją respublikonų kandidato Donaldo Trumpo naudai.

H.Clinton kampanija penktadienį sakė, kad per ataką prieš DNK buvo pasinaudota duomenų analizės programa, kurią naudoja kandidatės štabas. Minėtą programą prižiūri Demokratų nacionalinis komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų kampanijos kompiuterinę sistemą nagrinėja išorės kibernetinio saugumo ekspertai, – savo pranešime nurodė kampanijos atstovas Nickas Merrillas. – Iki šiol jie nerado jokių įrodymų apie mūsų vidinėms sistemoms sukeltą pavojų .“

Demokratų Kongreso kampanijos komitetas (DKKK) penktadienį taip pat paskelbė tapęs „kibernetinio saugumo incidento“ taikiniu“.

„Tyrimas tebevyksta. Remiantis mūsų turima informacija, tyrėjai mums nurodė, kad šis (įsibrovimas) panašus į kitus incidentus, taip pat įsibrovimą į DNK“, – sakoma partijos nacionalinės atstovės spaudai Meredith Kelly pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

DKKK negaili pastangų pagerinti savo sistemų saugumą ir „bendradarbiauja su federaline teisėsauga vykstant jos tyrimui“, pridūrė ji.

Rimtas tyrimas

Federalinis tyrimų biuras (FTB) pareiškė mėginantis nustatyti pranešimų apie kibernetinius įsibrovimus, „susijusius su daugeliu politinių subjektų“, „tikslumą, pobūdį ir mastą“.

FTB „rimtai vertina bet kokius įtarimus dėl įsibrovimų; mes ir toliau trauksim atsakomybėn tuos, kas kelia grėsmę kibernetinėje erdvėje“, nurodė agentūra.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as užsiminė, kad gali būti paviešinta daugiau medžiagos, susijusios su H.Clinton kampanija.

REKLAMA

„Turime daugiau medžiagos, susijusios su Hillary Clinton kampanija, – jis sakė penktadienį televizijai CNN. – Tie (duomenys) nepaprastai įdomūs. Atėjus laikui pamatysime, kas iš jų išeis.“

Jis atsisakė atskleisti, kaip „WikiLeaks“ gavo pavogtus elektroninius laiškus, bet paminėjo pranešimus, kad DNK anksčiau buvo įspėtas, jog jo sistemos yra pažeidžiamos ir įsibrovėliai jomis pasinaudojo.

„DNK ir RNK (Respublikonų nacionalinis komiteto) saugumas – tarsi šveicariškas sūris“, – juokavo jis.

J.Assange'as teisino šį nutekinimą, sakydamas, kad tinklalapiui perduota informacija yra „tikra“.

REKLAMA

„Jeigu nesuprasime, ką daro mūsų institucijos, nėra jokios vilties jas reformuoti“, – pabrėžė „WikiLeaks“ įkūrėjas, jau kelerius metus įstrigęs Ekvadoro ambasadoje Londone.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry iškėlė įsibrovimo į DNK sistemas klausimą, anksčiau šią savaitę kalbėdamasis Laose su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Sekretorius Kerry pažymėjo, kad jau kurį laiką esame susirūpinę dėl Rusijos veiklos šioje srityje“, – penktadienį sakė Baltųjų rūmų atstovas Ericas Schultzas.

„Įtariu, kad jie apie tai kalbėjosi ne paskutinį kartą“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų